ABD'nin Suriye'de gerçek ortağı Kürtler

  • 27.04.2016 00:00

 Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD Başkanı Obama ile telefon görüşmesinde Türkiye-Suriye sınırından IŞİD'li terörist trafiğinin devam ettiğini belirtip bu sınırın kapatılması gerektiğini söylediğinde Başbakan Davutoğlu'ndan anında cevap gelmişti:

“Türkiye'nin gıyabında iki ülke liderinin yaptığı görüşmelerin bir karşılığı ya da anlamı yoktur. Türkiye'nin sınırları sadece Türkiye'yi ilgilendirir. Türkiye sınırlarıyla ilgili nihai kararı sadece Türkiye Cumhuriyeti verir.”

 

Karar verebiliyor ama uygulama gücüne sahip olamıyor. IŞİD'in Suriye'den attığı füzeleri çaresizlik içinde seyreden AKP iktidarı, kutsal sınırını korumak için ABD'den yardım istemiş. Amerikan yönetimi Suriye sınırına füze sistemleri konuşlandıracakmış. Böylece IŞİD'in attığı füzeler havada imha edilebilecek.

 

Kilis'te yaşananlar, Türkiye'nin bölgedeki durumunun gerçek fotoğrafını yansıtıyor. Kandil'e canı sıkıldığında sefer düzenleyenler, sınırın 30-40 kilometre ötesine jetlerini gönderip vuramıyor, çünkü Putin izin vermiyor. Suriye'deki IŞİD üslerini vuramıyor.

 

Bölgedeki gelişmeler Türkiye'nin canını daha da sıkacak gibi görünüyor. Hürriyet'in hükümet sözcüsü dün Washington'ın Menbiç cebini temizlemesi için Ankara'ya Mayıs sonuna kadar süre verdiğini itiraf etti. Erdoğan'ın ısrarla bastırdığı Beyaz Saray görüşmesinde Obama'nın, Erdoğan'ın ılımlı muhaliflerine Mayıs sonuna kadar şans tanıdığı kulislere sızmıştı.

 

Ilımlı denilen köktendinci muhalifler, IŞİD unsurlarını bölgeden temizlemede başarılı olamadı. Kazandıkları yerleşim merkezlerini birkaç gün içinde kaybetti. Amerikan yönetiminin Suriye'deki kara gücünü oluşturan Kürtler ise IŞİD'le savaşta en başarılı unsur. IŞİD'i hem püskürtüyor, hem de ele geçirdiği bölgeleri kaybetmiyor.

 

Davutoğlu'nun “Kararı biz veririz” dediği sınır güvenliğini Amerika'nın YPG ile gerçekleştirme kararı verdiği anlaşılıyor. Obama'nın Suriye'ye ekstra 250 özel harekâtçı asker gönderme kararı alması bunun göstergesi. Amerikan yönetimi Suriye'nin Kürt bölgesinde üsler oluşturmakla kalmıyor, IŞİD'i bölgeden söküp atacak büyük bir operasyona hazırlanıyor. Amerikan askerleri, Kürtleri eğitecek, donatacak ve bölge güvenliğinin kalıcı bir unsuru haline getirecek.

 

Ankara'nın IŞİD sempatisi, radikal dinci bu gruplar Kilis'i cehenneme çevirirken kullandığı dilden bile anlaşılıyor. AKP yönetimi, Kürtlere kullandığı söylemi IŞİD'e karşı kullanmaktan özenle kaçınıyor. Oysa, hem ABD hem de Rusya için IŞİD en ciddi tehlikeyi oluşturuyor. Batılı müttefikleriyle temel tehdit konusunda uzlaşamayan, Esad'ın gitmesi gibi ham bir hayalin peşinde koşan, IŞİD'i Kürtlere karşı kullanarak Suriye'yi dizayn etmeye çalışan bu zihniyet iflas etti.

 

Suriye'nin kuzeyinde Erdoğan'ın 'kesinlikle olmaz' dediği Kürt devleti oluşuyor. Suriye Kürtleri adım adım halkının güvenliğini ve özgürlüğünü sağlayacak bir oluşumun adımlarını atarken, Türkiye kendi Kürt'lerini hızla 'öteki'leştiriyor. Ankara'da Amedspor yöneticilerine yönelik saldırı, açıkça bir nefret ve ırkçılık suçuyken, AKP bunu basit bir adam dövme kalkanı altında örtüyor.

 

Türkiye'yi bölme riskini bu söylem ve uygulamalar daha da güçlendiriyor.

 

Ekonomisi çöküntü noktasına gelmiş, dış dünyada yalnızlaşmış, dost olarak etrafında sadece Suudi Arabistan kalmış, dost dediklerine mülteciler üzerinden şantaj yapan bir yönetimimiz var. Başarısızlıklar arttıkça muhafazakârlığın ve baskının tonu da artıyor. Türkiye dünyanın en baskıcı rejimleri arasında hızla yükseliyor.

 

Modern toplumun temeli laiklik ilkesinden vazgeçmeye hazırlanan AKP, sadece Kürt-Türk ayrılığını derinleştirmekle kalmıyor, seküler-muhafazakâr, Sünni-Alevi ayrımını da körüklüyor. Fay hatları bu kadar kırılgan hâle gelmiş bir ülkenin sağlıklı biçimde yoluna devam etmesi mümkün değildir. Hele komşularına şiddet ihraç ederken ülkesini bir terör üssü hâline getirmişken…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums