Suriye: Ya etnik temizlik ya da federasyon

  • 14.04.2016 00:00

 Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Polonya'ya verilmişti liman kenti Dnazig. Hitler iktidara geldikten sonra adım adım Alman İmparatorluğu'nu kurarken Avusturya'yı yuttuktan sonra gözünü Polonya'ya dikmişti. Polonya ile savaşın bahanesiydi. Hitler, Avrupa'yı karanlık bir çağa doğru sürüklerken Fransa'da sosyalist bir politikacının ortaya attığı “Danzig için niye ölelim” sloganı tüm siyasetçiler tarafından benimsenmişti.

Avrupa'nın bu tavrı, milyonlarca insanın ölümü ve koca bir kıtanın yıkımıyla sonuçlanan İkinci Dünya Savaşı'nın kapısını araladı. Bugün Danzig, Almanlar'dan temizlenmiş bir Polonya kenti.

 

Birinci Dünya Savaşı sonrası yıkılan Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılan sınırları içinde Türkler, Kürtler, Araplar, Hıristiyanlar, Sünniler, Şiiler, Yahudiler, Yezidiler gibi saymakla bitmeyecek toplulukları barındıran devletler kuruldu. Zamanla ulus devlete evrilen bu ülkeler, genelde Batı ile iyi geçinen diktatörler tarafından yönetildi.

 

Irak'ın işgali ve Arap Baharı, diktatörlük rejimleri tarafından bastırılmış duyguları açığa çıkardı. İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa kıtasında yaşanan gelişmelerin bir benzeri bu coğrafyada yaşanıyor.

 

Hıristiyanlar kurtuluşu buralardan kaçıp göçmekte buldu. Sünni ve Şiiler karşı unsurdan temizlenmiş kasaba ve köylerde ‘arı' bir halde yaşıyor.

 

Elbette sadece Hıristiyanlar kaçmıyor. Seküler kültürden uzak yaşamış Müslümanlar da çareyi Avrupa'da buluyor. Avrupa'da dinler gerilimini tırmandıracak bir gelişmenin tohumları atılıyor.

 

Bu arada, İslam Devleti, Irak ve Suriye'de geniş bölgeleri kontrol etmekle kalmıyor, Avrupa ve Türkiye'de bombalı eylemler gerçekleştirerek dünyanın kalbine korku salmaya devam ediyor.

 

Başta Washington olmak üzere Batılı ülkeler IŞİD'in ortadan kaldırılmasını birinci öncelik maddesi yapmış durumda ama kimse “IŞİD'i yenmek için ölmek de istemiyor” açıkçası.

 

Kobane'den beri yaşanan gelişmeler, Obama'nın daha ilk günden belirlediği “Havadan Amerikan bombardımanı, karadan yerel güçler” formülünün hayata geçmesine imkan sağlıyor.

 

Türkiye'nin IŞİD'in yerine kendi desteklediği radikal unsurları tartışmalı Menbiç Cebi'ne monte etme çabaları ise başarıya ulaşmıyor. IŞİD Türkiye'nin desteğiyle kaybettiği yerleri anında geri almayı başarıyor.

 

Bu arada, etnik temizliğin vahşice yaşandığı bölgede Kürtler, Arapları, Türkmenleri de içine alan bir federatif model geliştiriyor. Herkesin olduğu yerde, kimliğini koruyarak yaşayabileceği bir model bu.

 

AKP'nin radikal İslamcılara dayanan çözümü yerine, demokratik ilkeye saygı gösteren Kürt modeli var şu anda Washington'ın önünde.

 

PYD ilişkilerini her geçen güm güçlendiren Washington'ın Ankara'ya tanıdığı sürenin arkasından Kürt çözüm modeline dönmesi muhtemel.

 

Hele Avrupa'da yeni bir terör saldırısı olursa.

 

Böyle bir gelişme, Türkiye'nin Kürt meselesinin çözümünde Amerika'yı kilit noktaya getirecek ve PYD üzerinden PKK'yi müzakere masasına oturmaya ikna edebilecektir. Bu durum savaş tercihi yapmış AKP'yi uluslararası alanda daha da yalnızlaştıracaktır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums