KUZEY SURİYE'DE KÜRT DEVLETİ VE RUS ÇEMBERİ

  • 23.01.2016 00:00

 Ahmet Davutoğlu, Cenevre’de yapılması planlanan Suriye barış görüşmeleri için Londra ve Davos’ta racon kesmiş; PYD’nin bu görüşmelere katılamayacağını söylemiş. Hem stratejik ortağımız Amerika’nın hem Rusya’nın sahadaki en stratejik ortağı PYD ve Kürtler olsa da… 


Washington, Ankara’nın “PYD teröristtir, IŞİD’den bile tehlikelidir” sözlerini hiç ciddiye almıyor, Kürtlere silah, eğitim ve lojistik desteğini aksatmadan sürdürüyor. Amerikan yönetimi, yardımın Suriye Demokratik Güçleri’ne yapıldığını söylüyor ama bu örgütün özünün Kürtler olduğunu dünya âlem biliyor. 

Rusya ise bütün gücü ile girdiği bölgede şimdi Türkiye ile komşu olmaya hazırlanıyor. Putin’in Lazkiye’den sonra Türkiye sınırının dibindeki Kamışlı’da hava üssü kurmaya karar verdiği anlaşılıyor. 

Hürriyet gazetesinde yer alan haber şöyle: “Bir korgeneral başkanlığındaki Rus askeri heyeti altı gün önce, 16 Ocak’ta askeri bir uçakla Kamışlı’ya geldi. Rus heyete, bazı PYD’lilerin eşlik ettiği öğrenildi. Türk güvenlik birimlerinin elde ettiği bilgilere göre askeri teknik uzmanlardan oluşan Rus heyeti, hem Kamışlı Havaalanı’nda hem de havaalanına yakın bölgelerde kapsamlı incelemelerde bulundu.” 

Gazeteye güvenlik yetkilileri, Rusya’nın Kamışlı’yı Türkiye’nin bölgedeki hareketliliğini çok daha yakından takip edecek şekilde radarlarla donatmasının kesin olduğu yorumu yapmışlar. 

Ermenistan’daki birliklerini takviye eden; asker, uçak ve helikopter sayısını artıran Rusya, Türkiye’yi üç taraftan kuşatmaya almakla kalmayacak, burada artık kurulması kaçınılmaz hâle gelen Kürt varlığının da koruyucusu hâline gelecek. Ankara’nın Rusya’nın askerleri ve üsleriyle arkasında durduğu Kürtlere karşı bir hamle yapması imkânsız hale gelecek. 

Cerablus’un durumu da Suriye’nin geleceğinde söz söyleme yetkisi de Rusların ilgi ve karar alanına girecek. 

Türkiye heyecanla daldığı Suriye macerasının en büyük kaybedeni hâline geldi.
 Hem ülkenin geleceği hakkında söz söyleme yetkisini kaybetti hem de kendisi için en baştan beri en büyük tehdit değerlendirmesi yaptığı Kürtlerin federe bir devlet kurmasını kolaylaştıran ülke oldu. 

Bu kadar derin bir stratejik değerlendirme yapabilmek her akademisyene nasip olmaz doğrusu. 
Bir de buna hem Suriye Kürtlerine yönelik üslup hem Türkiye Kürtlerine yönelik uygulama eklenince uzun vadede huzurlu bir sistem içinde yaşama şansını ortadan kaldırdı. 

İçerideki çatışma ortamının kesilmemesi, Rusya’nın bölgeye kalıcı olarak gelmesiyle bambaşka bir anlama bürünmüş oldu. 

Moskova’da görüştüğüm Rus yetkililer, hem Türkiye’deki hem de Suriye’deki Kürtlerin özerklik talebini desteklediklerini belirtmişlerdi. 

Esad’ın bu konuda Ruslara direnme şansı kalmadığına göre, Suriye’de Kuzey Irak benzeri bir yapı bugün değilse, yarın ortaya çıkacaktır. Butik Kürt devleti diyebilir Ankara. Şam’da cuma namazı kılacağız diye yola çıkanlar, Suriye’ye doğru uçurtma bile uçuramazlar artık.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums