NİSAN'DAN SONRA TUFAN MI!

  • 19.01.2016 00:00

 Bölgeyi bilen, tanıyan, yıllardır yaşananlara tanıklık edenlerin ortak bir kaygısı var: Karlar eridikten sonra çatışmaların şiddeti artacak, şiddet metropollere yayılacak ve Kürt meselesi giderek çözülemeyecek bir hâl alacak. Bu uyarıları tehdit etmek için değil, gelmekte olan tehlikenin büyüklüğünü anlamanız için anlatıyorlar. 


Suriye’deki iç savaş, Libya’da devlet düzeninin çökmesi kilometrelerce uzaktaki Almanya’yı nasıl etkiliyor görüyorsunuz. Türkiye’nin Kürt coğrafyasında yayılmakta olan ateşin, ülkenin batısını etkilemeyeceğini, hayatlarının hep böyle süreceğini düşünenler hayal görüyor. 

Ülkenin huzuru, can güvenliği, hukuk düzeni tehdit altında. Binlerce kişinin hayatını kaybedebileceği büyüklükte bir şiddet ortamına sürükleniyoruz. Bunu ben söylemiyorum, barışı sağlayamamaktan kendisini de sorumlu tutan Hatip Dicle söylüyor, hem de gözyaşları içinde. 

Cumhuriyet gazetesinden Selin Ongun’a konuşan Hatip Dicle, şu uyarıları yapmış: 

“Karlar erimeden, yani nisan sonuna kadar bu savaşa dur diyemezsek çok daha fazla alanı kapsayan, hatta metropolleri de içine alan bir şiddet dalgasıyla karşı karşıya kalabiliriz. Bunu dediğimizde, Kürt siyasetçi olduğumuz için, tehdit gibi algılanabiliyor. Hayır, amacımız tehdit değil, feryat ediyoruz. Feryat ediyorum! Bu tehlike önümüzde. Hepimiz için, Türkiye toplumunun her bireyi için, hatta uluslararası barışı bile etkileyebilecek boyutta bir tehlike bu. 

Bunu önlemek, sorumlu davranmak zorundayız. Siyasetçiler, aydınlar, yurttaşlar, hepimiz bu yangına benzinle değil, suyla gitmeliyiz. Aklın, mantığın sesini öne çıkarmalıyız. Devlet cephesine baktığımızda yine korkunç bir çılgınlık hali var. En basiti, akademisyenler bildirisi sonrası yaşananlar. Onlar bir vicdan azabı duyarak kaleme aldılar o bildiriyi. Bizim muhatabımız devlettir dolayısıyla önce devletin hukuksuzluğunu öne çıkarıyoruz, dediler. Karşı tarafta hukuksuzluk yok, demediler. Ve bir tavır ortaya koydular. 

Kır gerillası şu an devreye girmemiştir. Hareket halinde olursa İHA’lara yakalanma, imha edilme gibi durumlar nedeniyle gerilla kıpırdamamıştır, olduğu yerdedir. Şu iki üç ayı, karların erimesini bekliyorlar. Dolayısıyla bu bir tehlikedir. O sürece dek adım atılmazsa ve süreç böyle devam ederse, baharla birlikte savaş o zaman boyutlanır. Bunu nereden biliyoruz; geçmişten. Bunu devlet de biliyor. O zamana dek mutlaka siyasi kanalların tekrar açılması gerek. 

Acılar, öfkeler öyle artar ki sizin artık barış masasında oturma zemininiz bile olmaz. (Şu an orada) Değiliz ama hızla o noktaya sürükleniyoruz. O yüzden, sözün en başında eriyecek karlardan, dağdaki gerilladan bahsettim. O karlar erimeden masa kurulmalı.” 

Burada çıplak gerçeklik var. Gelmekte olan tehlike uyarısı var. Kazananı olmayan bir savaşın, toplumun bir arada yaşama inancını dinamitleyeceği gerçeği ikazı var. 

Size dokunmaz diye düşündüğünüz olaylar bir gün kapınızda bitiveriyor. Huzur, güvenlik, rahat bugünün dünyasında göreceli kavramlar; bir gün var, bir gün yoklar. Sahip çıkmak, uğruna mücadele etmek gerekiyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums