TÜRKİYE, KANDİL'E KARA HAREKÂTINA HAZIRLANIYOR

  • 18.12.2015 00:00

 Kürt sorununu demokratik yollarla çözemeyen Türkiye, bütün ağırlığını askeri çözüme verdi. PKK’ye ağır bir darbe indirme planı yapan hükümet, Barzani yönetimiyle işbirliği içinde Kandil’e büyük bir askeri harekâta hazırlanıyor. Kürt haber sitelerinde yer alan bilgilere göre, bu amaçla Irak Kürdistanı’na binlerce asker sevk etti. 


PKK ve HDP’yi Kürt sorunu denkleminden çıkarma arayışında olan hükümet, burada aşiretler, dini kanaat önderleri, korucu aileleri, sivil toplum örgütleri ve küçük Kürt partilerini muhatap almayı planlıyor.Cumhuriyet’ten Ayşe Yıldırım’ın dünkü yazısında vurguladığı üzere, “Bazı kentlerde dini kanaat önderleri aracılığıyla ‘HDP, Kürtleri temsil etmiyor, Alevilerin partisi oldu’ söylemi” yayılıyor. 

Kürt sorununu çözerken de Sünni damara hitap eden ve Alevileri ‘öteki’leştiren AKP’nin bu tavrı, orta vadede radikal İslamcı unsurların ortaya çıkmasına yol açacak elbette. Sahipsiz kalan Suriyeli genç ve çocuklara ilaveten, devletin Sünni taassubuyla beslenen Kürt gençleri de bu dalgaya kapılacak. 

Askeri tabloya dönersek… Barzani’yi, Kürt halkı arasında iyice yalnızlaştıracak bir döneme girildiği kesin. KDP kontrolündeki Diyana bölgesinde çok sayıda tank, zırhlı araç ve asker yerleştirilmiş durumda. Kürt kaynakları, Türk istihbarat elemanlarının Zaxo, Duhok ve Amediye bölgesinde KDP’lilerin desteğiyle bilgi topladığını yazıyor. 

Eli kulağında olduğu belirtilen operasyonun ‘sandviç’ şeklinde planlandığı ve PKK güçleri iki taraftan sıkıştırmayı amaçladığı ifade ediliyor. Türkiye en son 2008’de Zap’a yönelik büyük bir askeri harekât düzenlemişti. 

PKK’nın da böyle bir operasyona karşı alarma geçtiği ve hazırlıklarını tamamladığı belirtiliyor. 

Kandil’e düzenlenecek böyle bir operasyonun, PKK’yı hem Türkiye’de hem de Rojava’da sıkıntıya sokmayı hedeflediği anlaşılıyor. 

Şengal’den bu yana Barzani ile PKK arasında giderek tırmanan gerilimin de bu harekâtın gerçekleşmesini kolaylaştırıcı bir unsur olarak değerlendiriliyor. 

Amerika’nın Irak Kürdistanı’na yönelik böyle bir operasyonu, Rojava Kürtlerini kendisine daha bağımlı kılacağı için desteklediği yorumları da haberlerde yer alıyor. 

Böyle bir harekât, Erdoğan’ın 2016 baharında yapmayı hedeflediği başkanlık referandumu açısından da kullanılacak bir hamle olarak görülmeli. Ankara, Kandil’de hedefine ulaşır ve örgüte ciddi bir darbe indirirse, aşiret liderleri ve din adamları üzerinden bir açılım gerçekleştirmeyi deneyebilir veya yeni anayasada Kürtçe eğitim imkânının önünü açabilir. 

Ancak tarih bize, askeri yöntemlerle barışı sağlamanın mümkün olmadığını gösteriyor. Sayısız Kürt isyanı bunun kanıtı. Türkiye’yi derinliği giderek artan sancılı bir dönem bekliyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums