Yüzde 13 ve taleplerini yok sayamazsınız

  • 10.06.2015 00:00

 HDP seçimde büyük bir başarı kazanarak tarihe geçti. Ağırlıklı olarak Kürtler’in oyunu alan partiye özellikle İstanbul seçmeni büyük destek vererek barajı rahat bir şekilde geçmesini sağladı. Seçim haritasında Türkiye’nin doğusu HDP renkleriyle kaplandı.

 Ortaya çıkan tablo nettir: Türkiye’nin doğusunda HDP dışında bir parti kalmamıştır. Türkiye Partisi olmakla övünen AKP, gerek uygulamaları, gerekse söylemleri sonucu Kürt seçmenin neredeyse tamamını kaybetmiştir.

 Bölge halkı HDP’ye akarken iki gerçeği çok net bir şekilde göstermiştir: Türkiye’nin bir parçası olmak ve Kürt sorununa demokratik çözüm...

 AKP’nin tek başına iktidarı kaybetmekten HDP’yi sorumlu tuttuğu ve müzakere sürecine son vermek niyetinde olduğu anlaşılıyor. Seçim sonucu düşen hükümetin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın değerlendirmeleri bu yönde. Akdoğan’ın söyleminden İmralı ziyaretlerinin sona erdirileceği sonucu da çıkabilir.

 EYLEMSİZLİK GARANTİSİ

 AKP ile koalisyona yeşil ışık yakan MHP’nin ön koşulu olarak yolsuzluklar yerine müzakere sürecini koyduğu anlaşılıyor. MHP müzakere sürecinin kesilmesi şartıyla yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gidilmesinden vaz geçileceği izlenimini veriyor.

 Böyle bir koşulla girilecek koalisyonda Devlet Bahçeli’nin, “Beytepe kampüsü Başbakanlık olacak, Erdoğan Çankaya’ya dönecek” sözünün havada kalması da muhtemel sonuçlardan biridir. Böyle bir gidişatın sonucunun seçmenin MHP’yi de cezalandırması olabilir.

 Ancak HDP güçlü bir şekilde Meclis’te temsil edilirken, Türkiye’nin farklı bölgelerinden milletvekili çıkarmayı başarmışken Kürt Sorunu’nu yok sayacak bir hükümetin kurulmasının sıkıntısını tüm Türkiye çekecektir.

 Bu seçim sonuçları PKK’nın Türkiye topraklarında silahlı eylem yapmayacağının garantisidir. Kandil seçim süreci boyunca da provokasyona gelmemiş ve silahlı eylemden kaçınmıştı zaten.

ÇÖZÜM YERİ MECLİS...

 Bu gerçek, Kürt Sorunu’nu gözardı etmiş bir Türkiye’nin güllük gülistanlık olacağı anlamına gelmiyor. Abdullah Öcalan’ın İmralı’da tecrit edildiği, demokratik reformların askıya alındığı bir Türkiye’de toplumsal barışı sağlamak mümkün olmayacaktır.

 MHP ne kadar bu ülkenin gerçeği ise HDP ve Kürtler de o kadar bu ülkenin gerçeğidir. Demokratik bir toplumda olması gerektiği şekilde, kendileri açısından adil olmayan bir seçime katılmış ve büyük başarı elde etmişlerdir.

 Kürtler, ülke sorununun demokratik yollardan çözümü, diyalog ve birlik yönünde irade göstermiştir.

 Yeni kurulacak iktidarın bu gerçeği görmesi ve programını bu doğrultuda açıklaması gerekir. Kürtleri ve taleplerini yok sayarak kurulacak bir hükümet, ülkeyi çok daha büyük sıkıntılara sokacaktır.

Seçim sonucunun kesin mesajı, seçmenin bu sorunun Meclis’te çözülmesini istediğidir. Toplumsal barış Meclis’te sağlanamadıkça Türkiye istikrar ve huzura kavuşamayacaktır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums