AKP-CHP koalisyonu yeni sosyal mukavele

  • 10.04.2015 00:00

 HDP’nin barajı aşması, MHP’nin de bugünkü oy oranını koruması durumunda AKP’nin tek başına hükümet kuramayacağını düşünenler, olası koalisyon senaryoları kuruyor kafalarında.


Bunların başında da AKP-CHP koalisyonu geliyor. Böyle bir senaryo üretenler, AKP’nin Kürt meselesini tek başına çözemeyeceğini, bunun için CHP’nin desteğini yanına alması gerektiğini düşünüyorlar.

Böyle bir koalisyon mümkün müdür hayalden mi ibarettir bilemem ama CHP’nin böyle bir ortaklığa ancak yolsuzluk dosyalarının açılması şartıyla evet diyeceğine eminim.

Böylesi bir ortaklık, AKP’yi Erdoğan cenderesinden kurtaracağı gibi, siyaseti normal mecrasına da döndürecektir.

TÜRKİYE’NİN ROTASYON DÖNEMİ

Aslında Ahmet Davutoğlu başbakanlık koltuğuna oturduğunda bakanlarla ilgili yolsuzluk iddialarının üzerine gitmek, en azından söz konusu kişilerin Yüce Divan önünde hesap vermesini istiyordu. Başdanışmanı Etyen Mahçupyan’ın tüm açıklamaları bu yöndeydi.

Mahçupyan’ın açıklamaları bir yönüyle yolsuzlukları sıradanlaştırsa da diğer yanıyla AKP tabanına yolsuzluğun gerçek olduğu mesajını iletti. Medyanın sıkı bir denetim altında tutulduğu günümüzde bu bile önemli bir mesajdı aslında.

Eğer AKP tek başına iktidar olacak sayının altında kalır ve CHP ile bir koalisyona gitmek zorunda kalırsa, aslında Türkiye’nin restorasyon dönemi başlayabilir.

AKP’nin 2002’de sözünü vererek yola çıktığı ‘Demokratik Türkiye’ hayali ancak böyle bir koalisyonla gerçekleşebilir. Başta anayasa olmak üzere, Seçim Yasası, Siyasi Partiler Yasası böyle bir koalisyonla değiştirilebilir. HDP’nin desteğiyle halkın yüzde 80’inin onayını ve desteğini alacak böyle bir sosyal mukavele ancak Yeni Türkiye’yi kurabilir.

Bugün bir toplum olmaktan hızla uzaklaşan Türkiye; birliğini, refahını, barışını koruyup yarınlarını güvence altına alacaksa toplumu birbirinden nefret eder hale getirmiş bu atmosferin dağıtılması gerekir.

YA DA  HERKES KENDİ YOLUNA!..

Erdoğan, AKP’nin iplerini elinde tuttuğu sürece bu ülkedeki nefret atmosferinin sona ermesi mümkün değil. Aslında tek başına hükümet olacak çoğunluğu kaybetmek Davutoğlu’nun da AKP’nin de rüştünü ispat fırsatına kavuşması anlamına gelecek.

AKP’nin çoğunluk olduğu bir ortaklık parti tabanının da seçmenin de kazanılmış hakların elden gideceği endişesinden kurtulmasını sağlayacaktır.

Bunun gerçekleşmesi için CHP’nin listelerinin de alacağı oyun da fazla önemi yok aslında. CHP’nin alacağı 2-3 puan daha fazla oy, böyle bir ortaklığın yolunu açmayacak.

Bunun yolu HDP’nin barajı aşmasından geçiyor. Yüzde 10 barajını aşıp Meclis’te 50-60 milletvekiliyle temsil imkanı kazanan HDP, gerçek bir hukuk devleti ve demokratik sisteme ulaşmanın kilidi konumunda.

Türk’ü, Kürt’ü, Alevisi, eşcinseli ile herkesin kimliğini koruyarak var olduğu bir Türkiye’nin yolu geniş katılımlı toplumsal mukaveleden geçiyor. Bunun tersi, herkesin kendi yoluna gitmesi sonucunu doğurabilir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums