Türkiye’nin kaderi Kürtler’in elinde!

  • 2.02.2015 00:00

 AKP’nin daha doğrusu Erdoğan’ın tek başına anayasa yapma şansını mutlak olarak elde edeceğinden endişelenen kesimler HDP’nin seçime bağımsız adaylarla değil de parti olarak girme kararını eleştiriyor. İşi, bunun AKP ile HDP arasında çözüm sürecine yönelik gizli bir anlaşmanın parçası olarak görenler de var.


Yaptıkları yapacaklarının göstergesiyse, anayasayı kendi başına yapma yetkisini alan Erdoğan’ın nasıl bir Türkiye yaratacağını görmek için siyasi dehaya gerek yok. Hukukun askıya alındığı, işçinin grev hakkının ortadan kalktığı, çocukları vuran polislerin yüceltilip annelerinin meydanlara yuhalatıldığı bir ülke. Evdeki paraların korkusuzca sıfırlandığı, yolsulukların başını alıp gittiği, ekonominin çöküşe gittiği bir ülke.

HDP BARAJI AŞARSA... 

Her ülke kendisine layık yönetim biçimini seçer ve bunun sonuçlarıyla yaşar. Ruslar, bugün Putin’in Ukrayna’daki genişlemeci siyasetinin sonuçlarını ağır biçimde ödüyorlar mesela ve ödemeye devam edecekleri görülüyor. Türkiye de mutlaka ödeyecektir.

Erdoğan’ın hayal ve amaçları arasına girecek tek güç olarak seküler Kürt hareketi görülüyor. HDP, parti olarak seçime girip barajı aşarsa, yine başkanlık sistemine geçebiliriz ama bu, Erdoğan’ın hayalini kurduğu sultanlık sistemi olmaz.

Ortada bir gerçek var. Cumhuriyet’in kurulduğu günden bugüne kadar hak mücadelesi vermiş, bölge coğrafyasındaki ülkelerde kendi kendini yönetme hakkını kazanmış, bu uğurda kanlı ve ağır bedeller ödemiş bir halkı, bu anayasayla da, Erdoğan’ın hayalini kurduğu anayasa ile de yönetemezsiniz.

O artık geçmişte kaldı…

Bundan sonra üzerinde tartışmamız, kafa yormamız, birbirimizi ikna etmemiz gereken konu, iki halkın hangi koşullar, hangi yönetim biçimi temeli üzerinde bir arada yaşamaya devam edecekleri konusudur.

HDP, barajı aşsa da, aşmasa da; Erdoğan anayasal çoğunluğu elde etse de, etmese de temel mesele budur. Geriye kalanlar, tali meselelerdir bugün için.

Çünkü seküler Kürt hareketi, sadece adem-i merkeziyetçi bir yönetim biçimini değil, kadının haklarını savunan, onu erkekle eşit gören bir seküler anlayışı da savunmaktadır.

SEÇİM SONUCUNA BAĞLI 

Demokrasi kadar, işçinin grev hakkı, Alevi’nin ibadetini özgürce yapması ve Sünni ile eşit hale gelmesi, kadının toplumdaki statüsü, dini cemaatlerin devlet baskısından bağımsız varlığı, Türkiye’nin bölge ülkeleri ve Batı ile ilişkilerindeki seyrin alacağı yön… Hepsi aslında bu seçimin soncuna bağlı…

Düne kadar Kürt demek yasaktı, Kürtçe yasaktı. Karda yürürken kırt, kırt diye ses çıkaran Türk boylarına Kürt denmiş diye bilimsel görüşler bile ortaya atılmıştı.

İnkara dayanan bir tarih geldi, geleceğini yok saydığı bir halkın eline teslim etti.

Bu halkın ‘‘Allah’ın sopası yoktur’’ diye bir deyimi bulması bir tesadüf değil herhalde. Yaşanan olaylardan çıkarılan dersin özeti bu.

Haziran’daki seçim sadece Erdoğan’ın hayallerini değil, Türkiye’nin kaderini belirleyecek. Belirleyen ise, beğenseniz de beğenmeseniz de Kürt siyasi hareketi olacak…

İyi pazarlar… 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums