Her derde deva formül: Darbe

  • 4.12.2014 00:00

 AKP işin kolayını buldu. Nerede başı sıkışsa darbe diye ortaya çıkıyor. 17-25 Aralık’ta ellerinde yolsuzluk paralarıyla yakalandılar, darbe yaygaralarıyla mahkeme kararlarını uygulatmadan işi geçiştirdiler ama geçmedi. İşte Türkiye dünya yolsuzluk liginde üst sıralara tırmanıverdi bir yıl içinde. Uluslararası notunuz, paraları sıfırlamakla eşdeğer halde.

Şimdi Anayasa Mahkemesi’nin yüzde 10 barajı tartışılıyor, Anayasa Mahkemesi de darbeci ilan ediliyor, mahkemenin başkanı Haşim Kılıç’a hakaretler ediliyor. Oysa ortada daha başvurunun usul tartışması var ama yandaş medya önlemi alıp mahkemeyi etki altına almaya çalışıyor.

Çünkü pabuç pahalı. Kazara baraj yüzde 10’a düşerse AKP’nin Meclis’teki mutlak hakimiyeti zora girer. O zora girerse, kamu kaynaklarından işletilen havuz medyasının dişlileri bozulur, kıyak düzen bozulur.

Yandaş medyanın en az siyasiler, hatta onlardan fazla yüzde 10 barajının kalkmasına karşı olmalarının nedeni bu.

SARAY-HURMA ÇELİŞKİSİ

Dünyanın en yüksek barajına sahip bu ülkede yüzde 10 barajı darbenin ürünü. Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi’ne darbeci diyor ama yüzde 10 barajını darbecilerin koyduğundan söz etmiyor. Milyarlık sarayda oturup Hz. Muhammed’in günde 2-3 hurmayla karnını doyurduğunu söylemesi gibi bir durum işte.

Oy oranının yüzde 50’ler civarında olduğu söylenilen bir parti için aslında fazla sorun olmaması gereken bir konu. Yüzde 10’luk barajın düşmesi, daha çok CHP ve MHP’yi zorlayacak bir durum. Barajın 5-7 arası bir noktaya gelmesi, HDP’nin Batı’daki milletvekili sayısını da artıracak bir gelişme.

Ancak konu Kürtler olunca 3 parti aralarında kolayca ittifak yapabiliyor ve baraj konusunda kimse topa girmiyor.

İstikrar uğruna demokrasiyi zora soktuğumuz, yolsuzluk rekorları kırdığımız ortadayken barajın bir ilke olarak tartışılmaması memleketin içinde bulunduğu durumun en açık göstergesi.

KARARA ‘DARBE’ DİYECEK

Baraj gündeme gelince herkes Anayasa uzmanı kesildi, Anayasa Profesörü Burhan Kuzu mahkemeyi kaldırmayı bile gündeme getirdi. Ama AKP’nin mahkemeden bu yolda bir karar çıkması halinde uygulayacağı taktik belli: ‘Darbe’ diyerek, 17-25 Aralık’ta olduğu gibi mahkeme kararına uymamak.

Mahkeme, uzmanların dediği gibi, yüzde 10’luk barajın hak ihlali olduğuna karar verir ve çözüm için topu Meclis’e atarsa, AKP seçime yine bu barajla gitmeyi tercih edecektir. Anayasa Mahkemesi kararına rağmen yüzde 10 barajla yapılan bir seçim ise, o seçimin meşruiyetine gölge düşürecek ve Türkiye seçim sonrası 4 yılı bu tartışmayla geçirecektir.

Sizin mahkemeyi nasıl yaftaladığınızdan çok mahkemenin vereceği karar önem taşımaktadır. Önümüzdeki 2-3 hafta içinde, son dönemde verdiği özgürlükçü kararlarla öne çıkan Anayasa Mahkemesi’nin kararı belli olacak. Usul tartışması aşılırsa, hak ihlalinin tespiti kaçınılmaz görünüyor. Buna darbe değil, vicdani kanaate bağlı mahkeme hükmü denilir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums