CHP’nin HDP ile sınavı!

  • 26.06.2014 00:00

 Irak ve Suriye parçalanıyor ve bölgede bağımsız bir Kürt devleti kuruluyor. 100 yıl öncesi, ekonomik çıkarlara, pazarlıklara bağlı olarak çizilen sınırlar siliniyor, akrabaları ayıran duvarlar yıkılıyor.

Bölgenin önemli bir Kürt nüfusunu sınırları içinde barındıran Türkiye’nin bu gelişmelerden etkilenmeyeceğini düşünmek safdillik olur. Türkiye’nin bugün Erbil ile iyi ilişkiler içinde olması, siyasi gelişmeleri kendi istediği biçimde belirleyebileceği anlamına gelmez.

Irak ve Suriyede bu gelişmeler olurken, AKP birden bire demokrasiyi hatırladı ve barış sürecini belirleyecek 7 maddelik yasa teklifini hazırladı. Dağdaki gerillanın inmesini sağlamayı hedefleyen paketin çıkması için Meclis tatilinin erteleneceği belirtildi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, ‘‘HDPnin derhal istediği paket konusunda, hükümet kanadından ekim ayına kalabileceği yorumları gelmişti. Ancak son haftada artan çalışmaların ardından, 7 maddelik bir paketin hazırlıkları tamamlandı.’’

Bu hızlanmada CHP ve MHP’nin ortak çatı adayı olarak muhafazakar kanattan gelen bir ismi Ekmelettin İhsanoğlu’nu göstermesinin etkili olduğu açık. HDP’nin Selahattin Demirtaşgibi etkili bir ismi aday olarak çıkarması durumunda ilk turda seçişmesinin zora gireceğini düşünmüş olan Erdoğan böyle bir karar almışa benziyor.

Bu gelişme karşısında HDP’nin yarışa yine güçlü bir adayla mı katılacağı, yoksa göstermelik bir isim mi koyacağını bu hafta göreceğiz ama burada görüşmeleri yürüten Abdullah Öcalan’ın kararının belirleyici olacağı kesin.

HDP için 2015e kadar Abdullah Öcalanözgürlük kapısı açacak böyle bir düzenlemenin önem ve anlamı açık. Bu düzenlemeyi tehlikeye atacak kararlar almayacaklarını tahmin etmek zor olmasa gerek.

Seçmen tabanı açısından sıkıntısı ise AKP ile vereceği samimi görüntünün gönlünü kazanmaya başladığı bir kısım kentli seçmeni uzaklaştırma riski.

Ancak baktığımızda eşcinsellerden çevre sorunlarına, kadının durumundan azınlık haklarına kadar en duyarlı partinin HDP olarak durduğu ve Gezi olaylarıyla ortaya çıkan seçmeni en iyi anlayan parti olduğunu söylemek yanlış değil.

HDP, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını 40 yıla yaklaşan kanlı bir mücadele sonucunda ödenmesi makul bir bedel olarak görecek ve silahların tamamen sahneden çekilmesiyle içindeki keskin unsurları daha da etkisiz hale getirmeyi başaracaktır.

Burada sıkıntısı olan parti CHP’dir.

CHP, Gezi olaylarıyla ortaya çıkan yeni ruh halini hala çözebilmiş değil. Hakkını teslim etmek gerekir, Kemal Kılıçdaroğlu partiyi dönüştürmek, farklı kesimlere açabilmek için ciddi çaba gösteriyor. Partisinin muhalefette oluşu elbette bu çabaların yeterince değerlenmesine imkan tanımıyor. Ayrıca Sözcü gazetesi manşetleriyle somutlaşan keskin tabanı bu değişime direniş gösteriyor.

Bu öyle bir ruh hali ki, kendini öfke nöbetleriyle dışa vuruyor. Alaçatı’da Diyanet’e devredilen 22 mülk meselesi medyaya yansımadan oradaydım ve olayla ilgili bir kaç tweet attım. Diyanet meselesi, Diyarbakır’daki şüpheli bayrak indirme olayına denk gelmişti.

Alaçatı esnafı, ne olduğunu bilmediği, anlamadığı bayrak meselesine ilçe turizmini öldürecek Diyanet mülklerinden daha fazla ilgi gösteriyor ve bunu da PKK’ya öfke olarak dışa vuruyordu.

Bu direniş, bu ruh hali Kılıçdaroğlunun MHP ve muhafazakar kesime gösterdiği anlayışı, HDPye göstermesini engelliyor.CHP’nın şovenist tabanı bu açıdan MHP ile daha uyum içinde hareket edebiliyor.

AKPnin barış planı, CHPnin Ekmelettin İhsanoğlu hamlesiyle elde ettiği kazanımı boşçıkarma riski taşıyor. CHP, içeriği ve arka planı hakkında bilgi sahibi olmadığı böyle bir gelişme konusunda nasıl tavır alacak.

Meclis’te, çatıda ortak olduğu MHP ile şovenist tabanını rahatsız edebilecek böyle bir pakete karşı mı çıkacak, yoksa yeni hamlelerle AKP’yi zora sokacak önerileri göndeme getirebilecek mi?

CHP, Kürtlerle tam barışı içine sindirmeden, bölgesel yönetim şartına açıkça evet demeden kimlik bunalımı yaşamaya devam edecek. Oysa, yerinden yönetim ilkesi Egeli’nin de işine yarayacak ve İzmir’i İç Anadolu’dan gelmiş, kentin ruh ve kültürüne ters gelmeyen bir vali değil, halkın seçtiği isimler yönetecek.

Mustafa Kemal’in Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğundan farklı bir dünyaya girdik. Suriye ve Irak’taki gelişmeler, Anadolu’nun da bu değişimden etkileneceğinin açık göstergesi. HDP şu anda bu gerçeği iyi okuyan bir parti olarak ortaya çıkıyor. Barışın tam sağlanmasıyla birlikte CHP’nin yeni kentli kesimden alacağı oyları iyice tehlikeye düşebilir. Ya da parti gerçeği görür ve CHP-HDP ittifakıyla iktidarı zorlar.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums