Erdoğan’ın iddialarına New York’tan tekzip!

  • 17.01.2014 00:00

 Başbakan Erdoğan Gezi olaylarından beri iktidarını savunmak için çeşitli gerçek dışı ifadeleri seslendiriyor. Bunlardan ikisini ezberledik artık, camide içki ve Kabataş’ta türbanlı kadına saldırı.

Bir diğeri ise Gezi’deki ölümlere karşı New York’taki Wall Street eylemlerinde de 17 kişinin polis tarafından öldürüldüğü iddiası. Erdoğan bu iddiayı ‘‘Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve AB İçin Ortak Gelecek İstanbul Konferansı’’nda yaptığı konuşmada dile getirmişti. Gezi olaylarına yurtdışından gösterilen tepkilere tavır alan Erdoğan, ‘‘Bize ders vermeye gayret edenler Wall Street olaylarına nasıl bakıyorlar? Orada biber gazıydı, 17 kişinin ölümüydü, hepsi oldu. İngiltere’de, Fransa’da, Almanya’da, Yunanistan’da çok daha büyükleri yaşandı’’ diye konuştu.

Erdoğan’ın bu sözleri üzerine Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçiliği ‘‘US Embassy Turkey’’ hesabından yaptığı açıklama ‘‘US Occupy Wall Street hareketi ile ilgili raporlar yanlıştır. Bu harekete istinaden hiç bir polis müdahalesi ölümle sonuçlanmamıştır’’ açıklaması yaptı. Elçilik aynı açıklamayı ingilizce olarak da aynen tweetledi.

Ama Wall Street’te hiç bir şey olmamış değildi, polis müdahale etmiş ve çok sayıda protestocuyu gözaltına almış, nezarete atmıştı.

Ama ne Başkan Obama, ne New York Valisi ne de Amerika’nın güvenliğinden sorumlu kişiler ortaya çıkıp bu eylemleri dış komplolara, Amerikan Borsası’nı çökertmeye çalışan Çinliler ve Ruslar’ın tezgahına bağlamamıştı.

Amerika bu açıdan Türkiye’den farklıydı.

Bir başka açıdan da farklıydı Amerika Birleşik Devletleri, hukuk sitemi kurulu düzen içinde varlığını sürdürmeye çalışıyordu. Ölen, kör olan gençlerden bahsetmiyoruz… Tutuklanan, parmak izi alınan ve nezarethaneye atılan insanlardan bahsediyoruz.

Bu eylemler sadece Wall Street protestolarıyla kısıtlı değildi. 2004 yılında şehirde yapılanCumhuriyetçi Parti kongresinde de benzer eylemler olmuş ve polis tam 1800 kişiyi gözaltına almıştı. Bu Bush’un başkan adayı gösterildiği kongreydi. Gençler ve öğrencilerden oluşan 5-6 bin kişilik eylemci gruba yapılan muamele bizim ülkemizde olduğu gibi takipsiz kalmadı.

New York Özgürlükler Sendikası (NYCLU) bu insanların hakkını yargı önünde sundu ve şehir aleyhine tazminat davaları açtı. Ne hükümet, ne de şehir davaları açan avukatları taciz etmeyi, hakimleri tayin etmeyi düşündü. Davalar farklı şehirlere gönderilmedi.

Sonunda davayı kaybedeceğini anlayan şehir yönetimi davacılarla anlaşmayı ve tam 18 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Hukuk zaferini duyuran NYCLU yaptığı yazılı açıklamada. ‘‘New York’ta veya Amerika Birleşik Devletleri’nin herhangi bir yerinde yasal eylem yapan hiç bir protestocu bir suçlu gibi muamele görmemelidir. Bu tarihi anlaşma bize protesto etme hakkının sağlıklı ve adil demokratik düzenin temel direği olduğunu; hükümetin ve polislerin bu hakka sadece tolere göstermekle yetinmeyip, bu hakkı koruma ve savunma görevleri olduğunu göstermiştir’’ dedi.

Her türlü gösteri ve protestoyu, paralel devlet, komplo, Lufthansa, 3’üncü köprü yalanlarıyla bastırmaya, her türlü yasal muhalefeti devlet terörü ile susturmaya, yargıyı yürütmenin bir kolu hale getirmeye çalışan bir iktidarla karşı karşıyayız.

Askeri vesayet döneminde Batı’nın hukuk sistemlerine hayranlıkla bakardık, bugün hala öyle bakıyoruz.

AKP iktidarı ne Mardin’de öldürülen Uğur Kaymaz’ın ne de Gezi’de kim vurduya giden gençlerin hesabını yargı önünde sorulmasına müsaade etti. Davaları şehirden şehire sürükledi, protestocuları terörist ilan etti.

Bugün bir adım daha ileri gidiyor ve zaten çarpık biçimde işleyen bu yargı sistemini daha çarpıklaştıracak bir adım atmaya hazırlanıyor.

Medyasını satın alarak veya tehditle susturarak etkisiz hale getirdiği ülkede şimdi internete erişimi kısıtlayarak yurttaşların haber alma özgürlüklerini kısıtlıyor. Türkiye her türlü hak ve özgürlüğün giderek kısıtlandığı bir aile şirketi haline dönüşüyor.

Herşeyi sandıktan ibaret gördüğü için giderek meşruiyetini kaybeden bir iktidarla karşı karşıyayız. Meşruiyet kaybı sadece ülkeyle sınırlı değil. Uluslararası alanda da benzer bir meşruiyet ve itibar kaybı sözkonusu. Dışişleri Bakanı’nın paris’te içine düştüğü konum Türkiye’nin uluslararası platformdaki gerçek yerinin bir göstergesi.

Çılgın bir sürücünün kullandığı otobüsle hızla uçuruma giden yolcular gibiyiz ne yazık ki…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums