Merkez, gıda enflasyonu tahminini 3 puan yükseltti

Merkez, gıda enflasyonu tahminini 3 puan yükseltti
1.05.2019 - 06:39
733

 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci enflasyon raporu ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Çetinkaya, enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler, finansal piyasalarda gözlenen oynaklık, farklı sektörlerde birikmiş maliyetler ve fiyatlama davranışlarına ilişkin belirsizliklerle enflasyon görünümüne ilişkin risklerin devam ettiğini belirtti.

ENFLASYON TAHMİNİNİ DEĞİŞTİRMEDİ

Çetinkaya, 2019 ve 2020 yılına ilişkin enflasyon tahminlerini değiştirmediklerini açıkladı. Çetinkaya, enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 14,6, 2020 yıl sonunda yüzde 8,2 gerçekleşeceğini tahmin edildiğini söyledi.

Çetinkaya, "Gıda fiyatları enflasyonuna dair esas alınan varsayımlar, yılın ilk çeyreğindeki tarihsel ortalamaların oldukça üzerindeki gerçekleşmeler ve ağırlıklı olarak birikmiş maliyet baskıları kaynaklı risklerden ötürü yukarı yönlü güncellendi. Buna göre, gıda enflasyonu tahminleri 2019 yıl sonu için Ocak Enflasyon Raporu’nda varsayılan yüzde 13 seviyesinden yüzde 16’ya, 2020 yıl sonu için ise yüzde 10’dan yüzde 11’e yükseltildi" dedi.

Çetinkaya, petrol fiyatı tahminini de 63,1 dolardan 67,2 dolara çıkardıklarını belirtti.

Merkez Bankası'nın, ilk enflasyon raporunda enflasyon tahminini bu yıl için yüzde 14,6, gelecek yıl için yüzde 8,2 olarak belirlemiş, orta vadede yüzde 5,0 seviyesinde istikrar kazanacağını ifade etmişti. TÜFE yıllık bazda yüzde 19,71 seviyesinde bulunuyor. TCMB beklenti anketinde ise yıl sonu tahmini yüzde 16,23 düzeyindeydi.

AÇIKLAMANIN ARDINDAN DOLAR 5.96'YA GERİLEDİ

Merkez Bankası'nın geçen haftaki Para Politikası Kurulu metninden 'ek sıkılaştırma' ifadesinin çıkarılmasından sonra geçen hafta 5.98'e kadar yükselen dolar dün günü 5.94 civarında tamamladı. Dolar kuru, Çetinkaya'nın açıklamaları esnasında 5.98'in üstüne çıktı, Çetinkaya'nın "sıkılaştırma" açıklamasının ardından ise 5.96'nın altını gördü. 

Merkez Bankası'nın para politikası metninden 'ilave sıkılaştırma' ibaresini metinden çıkarması faiz indirimi beklentilerini gündeme getirmişti. Açıklama sonrası kur 6 sınırına dayanmıştı. Karar metnindeki ifade değişikliğiyle ilgili Çetinkaya, "Geçen hafta yayınlanan para politikası metnindeki değişiklik kısa vadeli bir sinyal değil, yapısal bir yaklaşım" dedi.

PARASAL SIKILIĞA DEVAM EDECEĞİZ ŞEKLİNDE OKUNMALI

Murat Çetinkaya'nın enflasyonla ilgili değerlendirmelerinde şu ifadeler yer aldı:

"Kısa vadede maliyet yönlü bazı gelişmelere ve risklere rağmen önümüzdeki üç yıl için enflasyon tahminlerimizde önemli bir değişiklik yapmadık. Bunu son para politikası kararımızın açıklamasında yaptığımız değişiklikle beraber okumakta fayda var. Geçtiğimiz hafta yayımlanan karar metninde gerekirse ilave sıkılaştırma yapılabileceğine dair ifadeyi çıkarıp enflasyonun hedeflenen patikayla uyumunu gözeten bir parasal duruş sergileyeceğimizi vurgulamıştık.

İfadelerdeki bu değişiklik kısa vadeli bir yön sinyalinden ziyade yapısal bir yaklaşımı yansıtmaktadır. Enflasyonun projeksiyonlarla uyumunu sürekli gözetecek şekilde parasal duruşun belirlendiği bir çerçeveyi esas alıyoruz.

Dolayısıyla bu rapordaki tahminlerimizde önceki döneme göre bir farklılaşma olmaması, enflasyondaki düşüşün hedeflenen doğrultuda gerçekleşmesi için parasal sıkılığın sağlanacağı ve korunacağı şeklinde okunmalıdır.

Enflasyonun hedeften saptığı dönemlerde, Merkez Bankası'nın projeksiyonları hedefe doğru giderken izlenecek yola dair öngörü içerir. Bu açıdan bakıldığında açıklanan patika bir nevi ara hedef olarak da nitelendirilebilir. Bu çerçevede, Raporda dışsal faktörlere dair bazı varsayımlar bir önceki döneme kıyasla yukarı yönlü güncellense de, para politikası duruşunu sıkı tutarak enflasyon üzerindeki etkileri önemli ölçüde telafi edebileceğimizi öngördük. Bu nedenle de hedefe giden patikayı yani projeksiyonlarımızı korumayı tercih ettik. Enflasyonun öngörülebilir olmasını ve enflasyondaki düşüş sürecinin planlanan doğrultuda ilerlemesini sağlamak için elimizdeki bütün araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz."

REZERV RAKAMLARINDAKİ DALGALANMA İSTİSNAİ DEĞİL

Çetinkaya net rezervlerde son dönemdeki azalmanın sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

"Rezervler konusu yakın dönemde tartışıldığı için kapsamlı bilgilendirme ihtiyacının farkındayız. Biz TCMB olarak rezerv verilerinin paylaşımında uluslararası piyasalardaki en iyi pratiklerle uyumlu çerçevede devam ediyoruz. Bilançomuzu günlük olarak açıklıyoruz. Rezerv gelişmelerini etkileyen alt kalemlerle ilgili verileri de düzenli olarak yayınlıyoruz. Şeffaflık konusunda dünyadaki en iyi uygulamalara örnek olacak noktada duruyoruz. Rezerv rakamlarındaki dalgalanma istisnai değil. Yakın döneme özgü değil ve sıradışı değil. Bizim döviz rezervlerimizde dalgalanmalar gerçekleşebiliyor. Dalgalanmalarda en belirleyici unsurlardan biri, bankalara sunduğumuz çeşitli likidite araçlarının piyasa gelişmelerine bağlı olarak bankalarımız tarafından farklı yoğunluklarda kullanıyor olmasından kaynaklanıyor.

Biz rezervle ilgili iletişimimizi bugüne kadar hep brüt döviz rezervi üzerinden gerçekleştirdik. Rezerv iletişiminin brüt rezerv üzerinden yapılması yaygın bir pratik. Artık net rezervlerin rutin bir kalem olduğunu, analizlerde çok kullanılmadığını biliyoruz. Bizim takip etmekte olduğumuz rezerv yeterliliği kaynakları bakımından son aylarda hiçbir parametrede bozulma söz konusu değil. Bizim görüşümüz rezervlerimizi önümüzdeki dönemde güçlendirme yönünde.

Önümüzdeki aylarda önemli artışlar da görebiliriz. Rezervlere trend ve orta vadede bakmak bizce daha sağlıklı olacaktır." 

Çetinkaya, swap işlemlerine dair, "Bu araçları kullanırken rezervlere etkisini biliriz ama bu araçları kullanırken rezervleri hesaba katarak bir değişiklik yapmıyoruz" dedi, swap adımının piyasada etkin işleyiş için atıldığını söyledi.

TCMB Başkanı Çetinkaya'nın konuşmasından satır başları:

- Enflasyon raporunda rezerv analizi yer alıyor

- Enflasyon gelişen ülke grubunda bir miktar yükseldi

- 2019 yılının ilk çeyreğinde iktisadi faaliyette bir önceki döneme göre kısmi bir toparlanma gözlenmiştir.

- Bu dönemde net ihracatın büyümeye güçlü desteğiyle birlikte ekonomideki dengelenme eğilimi devam etmiştir

- Önümüzdeki dönemde cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi bekleniyor

- Tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyat baskısı ilk çeyrekte de sürdü

- Fiyat istikrarına yönelik riskler göz önünde bulundurularak sıkı para politikası duruşu korunmuştur

- Mevcut rapor döneminde kur takası faizleri ve döviz kuru oynaklıkları artmıştır

- Bu dönemde döviz kuru gelişmelerine paralel olarak TL'nin oynaklığı arttı

- Enflasyon ilk çeyrekte ocak enflasyon raporu tahminleri ile uyumlu gerçekleşmiştir

- Bu dönemde işlenmemiş gıda fiyatları tahminlerin üzerinde artış gösterdi

- Döviz kuru ve ithalat fiyatlarının tüketici enflasyonuna katkısı bir önceki döneme kıyasla düşürücü yönde oldu

- Yıllık enflasyondaki azalışta temel mal ve enerji grupları başlıca sürükleyici oldu

- Gıda enflasyonu bu dönemde olumsuz bir seyir kaydetti

- Enflasyon görünümüne ilişkin riskler devam ediyor.

- Enflasyonu, %70 olasılıkla 2019 yılı sonunda %12,1-17,1 aralığında -orta noktası %14,6 gerçekleşeceği öngörüyoruz (önceki %11,9-17,3 aralığı ile %14,6)

- Enflasyonu, %70 olasılıkla 2020 yılı sonunda %5,1-11,3 aralığında -orta noktası %8,2- gerçekleşeceği öngörüyoruz (önceki %5,1-11,3 aralığı ile %8,2)

- Enflasyonun orta vadede %5,0 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz.

- Karar metnindeki değişiklik Kısa vadeli bir sinyal değil.

- Rezervler konusunda kapsamlı bir bilgilendirme gerektiğinin farkındayız. Enflasyon raporunun içine bilgilendirme ve tablo koyduk.

- Rezervdeki dalgalanma istisnai değil, yakın döneme özgü değil ve sıra dışı değil

- Rezerv iletişiminin brüt rezerv üzerinden yapılması yaygın bir pratik.

- Rezervlere trend ve orta vadede bakmak daha sağlıklı olacaktır.

- Bizim görüşümüz rezervlerimizi önümüzdeki dönemde güçlendirme yönünde

- Swap adımı piyasada etkin işleyiş için atıldı

- Bu araçları (swap) kullanırken rezervlere etkisini biliriz ama bu araçları kullanırken rezervleri hesaba katarak bir değişiklik yapmıyoruz, dizayn etmiyoruz. (HABER MERKEZİ)

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums