Türkiye yeni bir ekonomik şokla karşı karşıya

Türkiye yeni bir ekonomik şokla karşı karşıya
8.12.2020 - 21:03
3242

Reuters, koronavirüsün ilk dalgasında ekonomide yüzde 10 kayıp yaşayan Türkiye’nin vaka sayılarındaki artış nedeniyle yeni bir olası ekonomik şok yaşayabileceğini ve bu nedenle yüksel faiz ile kemer sıkmaya gidilebileceğini iddia etti.

 Uluslararası haber ajansı Reuters’ta Türkiye’nin koronavirüsle mücadele sürecine ilişkin bir analiz yer aldı. Haberde, vaka sayılarındaki artış nedeniyle yeni bir olası ekonomik şok yaşanabileceği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu durumda yüksel faiz ve kemer sıkma yöntemine başvurabileceğini ileri sürüldü.  

KORONA VAKALARI REKOR KIRDI, EKONOMİ OLUMSUZ ETKİLENDİ

Koronavirüs vaka ve ölüm sayılarındaki artışların rekor kırdığı ifade edilen haberde, bununla beraber alınan yeni kısıtlamaların, çift haneli enflasyon ve kış durgunluğu beklentisiyle birlikte Türkiye’deki pek çok sektörü olumsuz etkilediği belirtildi.  

YAPTIRIMLAR KAPIDA

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki gerilim ve S-400'lerin alımı nedeniyle hem AB hem de ABD’nin ekonomik yaptırımıyla karşı karşıya olduğu ifade edilen haberde, 2021'in ilk çeyreğinden sonra ekonomik daralma yaşanabileceği iddia edildi.  

TL'DEKİ DEĞER KAYBI DEVAM EDERSE MALİ SIKIŞMA ARTABİLİR

Haberde, Capital Intelligence Ratings'in kıdemli analisti Yesenn El-Radhi'nin de değerlendirmeleri yer aldı. El-Radhi, büyümenin büyük ölçüde yavaşlaması durumunda hükümetin son zamanlardaki sıkılaşan para politikasına gerçekten devam edip etmeyeceğinin görüleceğini yazdı.   

Merkez Bankası'nın politika faizini 475 puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasının yabancı yatırımcıları sevindirdiği hatırlatılan analizde, Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybının devam etmesi durumunda daha fazla mali sıkılaştırmaya gidilebileceği belirtildi.  

Haberde ayrıca, Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın, makroekonomik ve fiyat istikrarını destekleyen maliye politikaları sözü verdiği hatırlatıldı. 

ART ARDA DARALMALAR RESESYONA YOL AÇABİLİR

T24’ün aktardığına göre Reuters, kamu bankaları güdümlü ucuz kredi patlamasının üçüncü çeyrekte toparlanmayı sağladığını ancak Erdoğan'ın "acı reçete" diye adlandırdığı dönemin 2021'in ilk çeyreğine kadar art arda daralmalarla gelen teknik bir resesyona yol açabileceğini aktardı. 

PLANLAR İŞLER Mİ?  

Analistler, hükümetin kemer sıkma politikalarından vazgeçmeyeceğini düşünüyor ve koronavirüs aşılamalarına hızlı bir şekilde geçilerek güçlükleri bu şekilde aşmaya çalışacağını hedefleyebileceği yorumunda bulundu.  

2018'E GERİ DÖNME KORKUSU

Deutsche Bank'ın bu ay ve yeni yılın başlarında Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 17,5'e kadar yükselteceğini öngördüğü hatırlatılan yazıda şu ifadeler kullanıldı:   

"Ancak diğer bazı analistler, 2018'e geri dönülmesinden endişe ediyor. O dönemde Erdoğan TL baskı akltındayken faizin yüzde 24'e çıkmasına göz yummuş ancak para birimi üzerindeki baskı azaldığında yüksek faiz eleştirilerine geri dönmüştü.” 

ERDOĞAN'A GÜVEN BALTALANDI 

Danışmanlık şirketi Teneo'dan Wolfango Piccoli ise Erdoğan’ın performansının ‘halk sağlığı ve ekonomik krizi yönetme becerisine olan güveni önemli ölçüde baltaladığı’ yorumunda bulundu.  

TL EN KÖTÜ PERFORMANS GÖSTEREN PARA BİRİMLERİ ARASINDA YER ALDI

Haberde, yıllık enflasyonun geçen ay yüzde 14 olduğu ve TL’nin 2018 ortasından bu yana değerinin yarısını kaybettikten sonra gelişmekte olan piyasalarda en kötü performans gösteren para birimleri arasında yer aldığı belirtildi.  

İLK DALGA YÜZDE 10 KAYBA NEDEN OLDU

Analize göre, ilk koronavirüs dalgasındaki kilitlenmeler Türkiye ekonomisinde yaklaşık yüzde 10 kayba neden olurken, Reuters'a konuşan hükümet yetkilileri üretim ve ticaret de dahil olmak üzere ekonominin çoğunun açık kalması sebebiyle bu kez daha hafif bir yavaşlama beklediklerini söyledi. 

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums