Tarihte bir ilk: ABD petrol fiyatı negatife düştü

Tarihte bir ilk: ABD petrol fiyatı negatife düştü
21.04.2020 - 10:00
829

 Koronavirüs salgını sebebiyle fabrikaların üretime ara vermesi ve depoların dolması sonucu, ABD petrol fiyatı tarihte ilk kez negatife düştü.

Petrol fiyatının negatiften işlem görmesi, satıcıların petrol alıcılarına ilk kez para ödemesi anlamına geliyor. 

- 20 Nisan günü petrol fiyatı, 1980'lerden bu yana en düşük düzeye indi. Ayrıca fiyatlar 21'inci yüzyılın da en düşük seviyesi olarak kayda geçti. Batı Teksas petrolünün varil fiyatı 9 doları gördü. Gün içinde düşüşün devam etmesiyle fiyat 1,5 dolara kadar indi ve gün sonunda da negatif fiyattan işlem gördü.

- Brent ham petrol fiyatının da haftaya düşüşle başlamasıyla ABD borsasında Halliburton gibi enerji şirketlerinin hisseleri de düştü. Petrol fiyatındaki rekor düşüşün etkisiyle ABD borsaları da düştü. Dow Jones endeksi 600 puan değer kaybetti.

- Mart ayı başında en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan'ın fiyatları aşağı çekme ve üretimi azaltma kararı sonucu petrol fiyatı savaşı başlamıştı. Kısa süreli savaş Rusya ve Suudi Arabistan'ın haftalık petrol üretimini azaltma kararıyla dinmiş gözükürken, ABD'de yaşanan rekor düşüş, petrol üreticisi devletlerin aldıkları önlemlerin yetersizliğini gösterdi.

Birçok ekonomiste göre bu durum, küresel durgunluğu garanti eden bir gelişme.

Dünyanın en büyük 30 şirketinden altısı petrol devleri, 3'ü ise otomotiv ve taşımacılık devi. Salgın sebebiyle üretimin sekteye uğraması sonucu küresel kapitalizmin devlerinin kâr oranları da hızla düşüyor ve mevcut yöntemlerle bu durum aşılamaz gibi gözüküyor.

ABD petrol fiyatı negatife doğru gittiği sırada, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva gelmekte olan krizin, 1929 bunalımından çok daha büyük olacağının altını çizerek şu değerlendirmede bulundu: "Bugün yaşadığımız acil durum, bugüne kadar olanların hiçbirine benzemiyor."

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums