Angelina Jolie, Elif Şafak’la ‘İstanbul Sözleşmesi’ üzerine söyleşti

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle ilgili yazar Elif Şafak’la söyleşi yaptı.

Angelina Jolie, Elif Şafak’la ‘İstanbul Sözleşmesi’ üzerine söyleşti
18.04.2021 - 18:59
Güncelleme 23.04.2022 - 16:44
1354

ABD’li oyuncu Angelina Jolie, yazar Elif Şafak’la Time dergisi için kadına yönelik erkek şiddetiyle mücadele üzerine bir röportaj gerçekleştirdi.

Jolie, röportajda Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından ülkede kadınların sokaklara çıkarak protestolar düzenlediğini hatırlattı.

Angelina Jolie’nin konuyla ilgili görüşlerini sorduğu Şafak, “Bu çok büyük bir geri adım, kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+’lar için çok kötü sonuçları olacak” yanıtını verdi ve ekledi: “Sözleşme’den çekilmenin iki mesajı var: Kadınlara hayatlarının önemli olmadığını ve şiddet uygulayanlara suçlarının meşrulaştırılacağını söylüyorsunuz.”

Jolie, kadın haklarında geri adımlara sebep olanların genelde bunu “aile değerlerini korumakla” açıkladığını, bunun “şiddetin kapalı kapılar ardında kalmasının daha iyi olduğu” anlamına geldiğini hatırlattı ve bu konuyla ilgili de Şafak’ın görüşünü sordu.

Şafak da sorunlu yasaların daha kötü sonuçlar doğuracağını vurgulayarak, şu örneği verdi: “Genç bir Kürt kadına eşinin erkek kardeşi tecavüz etmişti. Kadın sessiz kalmayı reddetti ve mahkemeye gitti. Ancak mahkemede kadına Kürtçe tercüman verilmeyince hikayesini anlatamadı. Ardından kocası onu, ailesinin namusunu zedelediği gerekçesiyle öldürdü.”

BBC Türkçe’de yer alan habere göre bunun karşısında ‘dehşete düştüğünü’ belirten Jolie, “Dünyada kadın haklarını savunan çok fazla iyi erkek de var” yorumunu yaparak bu tarz davranışların nasıl cesaretlendirileceğinin tartışılması gerektiğini söyledi: “Bazen her şey çok fazla geliyor, bunu kaldırmak zorlaşıyor. Mücadele içinde olduğumuzu düşünmek beni güçlendiriyor.”

Angelina Jolie son olarak bu konunun daha fazla tartışılması, seslerin birlikte yükseltilmesi ve kadınların birbirini kollaması gerektiğini söyledi.

Şafak da “Bunu yapıyoruz. Türkiye hakkında konuşarak başlamıştık, kadınlar sokaklara çıktı. İnanılmaz cesur davrandılar. Ancak bir genç adamın taşıdığı ‘gerçek erkekler feministtir’ pankartını da unutmayacağım. Dünyanın her yerinde müttefiklerimiz var, birbirimizin sesini duymamız çok önemli” dedi.

Angelina Jolie, kadın hakları ve mülteciler konusunda birçok gönüllü çalışmada yer alıyor.

Özellikle mülteci kadınlara yönelik yardım çalışmaları olan Jolie’ye, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından ‘İyi Niyet Elçisi’ unvanı verilmişti.


Editör: M. AKAY
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums