Bulgaristan’da sandıktan 41 yaşındaki Harvardlı işadamı Petkov çıktı

Sekiz ayda üçüncü kez sandık başına giden Bulgaristan’da katılımın yüzde 40 olduğu erken genel seçimlerde sandıktan geçici hükümetin ekonomi bakanı olan Harvard mezunu 41 yaşındaki işadamı Kiril Petkov ve Maliye Bakanı Asen Vasilev’in eylül ayında kurdukları Değişime Devam Partisi çıktı. Eski Başbakan Borissov’un partisi GERB’i geride bırakan Petkov’un partisi Meclis’te çoğunluğu ele geçirdi. Katılımın yüzde 33’de kaldığı Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise sol partilerin desteklediği eski Hava Kuvv

Bulgaristan’da sandıktan 41 yaşındaki Harvardlı işadamı Petkov çıktı
15.11.2021 - 07:59
Kaynak: Haber Merkezi
2851

Bulgaristan, bugün eş zamanlı yapılan cumhurbaşkanlığı ve erken parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Ülkede ve yurtdışında yaşayan 6,6 milyonu aşkın kayıtlı seçmen bu yıl parlamento seçimleri için üçüncü kez oy kullandı.

Yurtiçinde 13 bine yakın, yurtdışında ise 68 ülkede 750 seçim yeri kuruldu. Seçim yasasında yapılan son değişikliklere göre, bu seçimde bir sandıkta 300’den fazla seçmenin kayıtlı olması durumunda makine ile oy kullanılmasına olanak sağlandı. 

350 bin çifte vatandaşın kayıtlı olduğu Türkiye’de Temmuz ayında 122 sandık kurulmuştu. Bu kez sandık sayısı 135’e çıktı.


Balıkesir’de kurulan sandıklarda oy kullanmak için gelen vatandaşlar

Merkez Seçim Komisyonu (ZİK) Bulgaristan’da ve yurtdışında toplam 9,309 makinanın kurulduğunu duyurdu.

Vatandaşlar cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanı yardımcılığı için 23 ikili aday ve 25 siyasi parti ile koalisyonun sunduğu 5,067 aday arasında seçim yaptı.

Oy verme işlemi 20.00’de sona erdi.

Henüz resmiyet kazanmayan sonuçlara göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Rumen Radev %50 ile seçimi ilk turda, sınırda kazanmış gözüküyor.

2016 yılında hava kuvvetleri komutanlığından ayrılarak cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılan Radev, o zaman ilk turda %25,44 oy almıştı. İkinci turda ülkenin en büyük partisi GERB’in adayı Tsestska Tsacheva karşısında %59,37’lik oy alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. Bu sefer, sandıklar açıldıktan sonra uzun süre yüzde 49’da kalan Radev, oy sayımıyla yüzde 50’ye ulaştı. Eğer sonuç böyle kesinleşirse ikinci tura gerek kalmayacak.

Eski başbakan Boyko Borisov’un GERB’inin adayı, Sofya Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Anastas Gercikov ise, oyların %26,5’ini alarak seçimi ikinci sırada tamamladı.

Bulgaristan’da üyelerinin çoğunluğu Türk azınlıktan olan Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) Genel Başkanı Mustafa Karadayı da Bulgaristan’ın ilk Türk kökenli cumhurbaşkanı adayı olarak seçimlere katılmıştı. Radev ve Gercikov’un ardından üçüncü sırada yer alan Karadayı oyların %9,8’ini almış görünüyor.

Seçimde merkez sağın adayı Lozan Panov ise %5,06 oy alarak dördüncü sırada kaldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aksine parlamento seçimlerine katılım %39’u buldu.

Seçimin sürprizini yeni kurulan Değişime Devam (PP) Partisi yaptı. Temmuz ayında yapılan seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Radev’in geçici teknokratlar hükümetinin Ekonomi Bakanlığı görevini yürüten Harvard mezunu 41 yaşındaki işadamı Kiril Petkov ve Maliye Bakanı Asen Vasilev’in Eylül ayında kurdukları parti, yüzde 26.3 ile seçimi birinci sırada götürüyor ve Meclis’te de çoğunluğu ele geçirmiş görünüyor.

Eski Başbakan Boyko Borisov’un partisi GERB ise %23,3 ile arkasından geliyor.

Parlamentodaki üçüncü büyük parti ise Rusya yanlısı ve eski Komünist Parti’nin devamı olan Bulgaristan Sosyalist Partisi oldu. Yüzde 13,7 oy aldı. Temmuz ayındaki seçimlerde BSP %13,4’lük bir orana sahip olmuştu.

Kendi genel başkanını cumhurbaşkanı adayı olarak gösteren, Türk ve Müslüman azınlığın temsilcisi Hak ve Özgürlükler Partisi ise %10,7’lik istikrarlı oy oranını muhafaza etti. Parti liderinin cumhurbaşkanlığı yarışında %9,9 oy alması, parlamentoda HÖH’ü destekleyen kesimlerin cumhurbaşkanlığı için Karadayı’ya teveccüh göstermediğine işaret ediyor.

Parlamento seçimlerindeki bir diğer sürprizi Temmuz seçimlerinde en büyük parti olan, şovmen Slavi Trifonov’un “Böyle Bir Halk Var” (İTN) partisi yaptı. Önceki seçimlerde %24,1 oyla GERB’i geride bırakmayı başaran İTN bu kez %9,9 oy alarak dört ayda oylarının hemen hemen üçte ikisini kaybetmiş oldu.

Merkez sağı temsil eden Demokratik Bulgaristan Partisi (DB) ise parlamentoya giren son parti oldu. Temmuz ayında oyların %12,6’sını alan DB, oylarını 5 puan düşürerek %7,8’de kaldı.


Editör: N. Cingirt
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums