Almanya'da sandıklar açılıyor: SPD Hristiyan Birlik'le aradaki farkı açıyor

Almanya'da federal meclis seçimlerinde sandıklar kapandı. Sandık çıkış anketlerine göre, Hristiyan Birlik partileri ile SPD başa baş giden yarışta aradaki farkı açtı.

Almanya'da sandıklar açılıyor: SPD Hristiyan Birlik'le aradaki farkı açıyor
27.09.2021 - 06:54
Kaynak: Haber Merkezi
4648

Almanya’da oy verme işlemi tamamlandı. 60,4 milyon seçmenin çağrılı olduğu genel seçimlerde, kesin olmayan sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) Almanya federal meclis seçimlerinde , en güçlü rakibi Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile arasındaki farkı artırdı. Son verilere göre, Olaf Scholz'un başbakan adaylığını yürüttüğü SPD'nin oy oranı yüzde 25,7'ye yükseldi. Armin Laschet genel başkanlığındaki Birlik partilerinin oy oranı ise yüzde 24,5. Üçüncü sırada yüzde 14,3 oy oranı ile Yeşiller yer alıyor. Yeşiller'i yüzde 11,5 oy oranı ile Hür Demokrat Parti (FDP), yüzde 10,5 oy oranı ile sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) ve yüzde 5 ile Sol Parti izliyor.

Söz konusu tahminlere göre, SPD’nin meclisteki sandalye sayısı 204, Hritisyan Birlik grubunun sandalye sayısı ise 114 olacak. Hür Demokrat Parti (FDP) 91 milletvekili çıkarmayı başarırken sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) 83, baraja takılıp takılmayacağı henüz kesinleşmeyen Sol Parti'nin ise barajı aşarsa 40 milletvekili elde etmeyi başarması bekleniyor.

2013'ten bu yana koalisyon ortaklığı yapan CDU/CSU ile SPD'nin oyları ve milletvekili dağılımın yeniden bir ortaklık için yetip yetmeyeceği ise sonuçların netleşmesinden sonra görülecek.

Son seçimlerde yüzde 8,9 oy oy alan Yeşiller, kesin olmayan sonuçlara göre bu seçimlerde yüzde 15 oy aldı. Oylarını yaklaşık olarak yüzde 6 artıran Yeşiller'in özellikle gençlerden yoğun oy aldığı ifade ediliyor.

2017'deki seçimlerde yüzde 9,2 oy alan Sol Parti, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 5 oy alabildi. Böylece yüzde 4,2'lik oy kaybına uğradı ancak yüzde 5 barajın altında kalabileceği beklentisi de var.



İLK ÇIKIŞ ANKETLERİNİN ANLAMI NEDİR?

Bu kadar başa baş bir yarışta koalisyon olasılıkları şu an belirsiz. Ancak tahminlere göre, seçeneklerden biri “büyük koalisyon”un devam etmesi yani 2013 yılından bu yana Almanya’yı yöneten CDU/CSU ve SPD’nin yeniden koalisyon hükümeti kurması. Diğer koalisyon alternatifleri ise üçlü CDU/CSU, Yeşiller ve FDP koalisyonu veya SPD, Yeşiller ve FDP koalisyonu olarak görülüyor. Yeni başbakanın belirlenmesi koalisyon hükümeti kurulana kadar mümkün olmayacak. Bu süreç aylar alabilir. Başbakan Angela Merkel’in de yeni başbakan seçilene kadar görev yapması gerekiyor.


OLAF SCHOLZ: ALMANYA YENİ BİR BAŞBAKAN İSTEDİĞİNİ ORTAYA KOYDU

Sosyal Demokrat Parti için büyük bir başarı elde ettik diyen Olaf Scholz, "çok sayıda vatandaş yeni bir başbakan istiyor o da Olaf Scholz olsun dediler. İklim değişikliğine karşı savaşacağız. İnsanların onurlu yaşaması için çalışacağız. Ekonomiyi daha iyi hale getireceğiz" dedi.
Koalisyon görüşmelerini Noel'e kadar tamamlamak istediklerini belirten Scholz, "Bu ancak birbirimizle yapıcı şekilde konuşmakla olur" dedi.

ARMIN LASCHET: HÜKÜMETİ KURABİLİRİZ

Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) başbakan adayı Armin Laschet CDU'ya verilen her oy solla yönetilecek bir hükümete karşı verilen bir oydur. Aldığımız sonuç iyi değil belki ama yine de hükümet kuracak durumdayız. Belki üçlü bir kaolisyon kurarız. Laschet ilk açıklamasında koalisyonu “birlik partilerinin liderliğinde” kurmak için ellerinden geleni yapacakalrını söyledi. Laschet’in “geleceğin koalisyonu” ifadelerini kullanması FDP ve Yeşiller ile bir koalisyon sinyali olarak yorumlandı. Laschet “Almanya’yı bi arada tutmalıyız” diyerek “Bütün demokratların çaba göstermesine ihtiyaç olduğunu” belirtti.

ANNALENA BAERBOCK: GELECEKTE İKTİDAR OLMAK İÇİN GÖREV VERİLDİ

Seçimlerden sonra ilk açıklamayı yapan  Yeşiller'in başbakan adayı Annalena Baerbock "Bu kez iktidara gelecek kadar oy alamadık. Ama gelecek için bu görevi aldık. Yeni nesil tercihini Yeşiller'den yana koydu" dedi. Baerbock, hayal kırıklığı yaratan seçim sonucunun büyük oranda “kendi hataları” ile ilişkili olduğunu söyledi. Baerbock sözlerine “Bu akşam kutlama yapamıyoruz. Birinci parti olmak ve ülkeyi şekillendirmek istedik. Daha fazlasını istedik. Kısmen seçim kampanyasının başında bizzat yaptığımız hatalar, özellikle de kendi hatalarım nedeniyle bunu başaramadık. Bu sefer yetmedi ama partimizin bir gelecek misyonu var… Şimdi bu misyona odaklanacağız. Gece devam ediyor… Bu ülkenin bir iklim hükümetine ihtiyacı var, seçimin sonucu bu” şeklinde sürdürdü.

Yeşiller partisi eş başkanı Robert Habeck ise partisinin her türlü koalisyon alternatifi için müzakerelere açık olduğunu söyledi. Yeşiller’in kurulacak yeni "hükümette güçlü bir şekilde yer almak için iyi bir şansı" olduğunu belirten Habeck "Hükümette yer almak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

SOL PARTİ MECLİS GRUP BAŞKANI: HER AÇIDAN BERBAT BİR SONUÇ

Sol Parti’nin Meclis Grup Başkanı Jan Korte partisinin federal meclis seçimlerinde elde ettiği sonuçlarla ilgili yaptığı açıklamada sonuçları “felaket” olarak nitelendirdi. “Her açıdan berbat, felaket sonuçlar” diye konuşan Korte, şimdi son yıllarda nerede yanlış yapıldığını sormanın zamanı olduğunu ifade etti. Partinin başbakan adayı Dietmar-Bartsch da son yıllarda hatalar yapıldığını ifade ederek, “Böyle devam edemez” şeklinde konuştu. İlk sonuçlara göre, Sol Parti'nin oy oranı yüzde 5.


Editör: N. Cingirt
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums