- 27.12.2012 00:00
Noel ile Thanks Giving’den ortaya karışık yılbaşı kutlamamıza günler kaldı. Yılbaşı gecesinin enlerini sizler için derledim.
Noel Baba
Antalyalı Santa’nın karlı buzlu memleketlerde geyikler tarafından çekilen kar kızağı ile bacalara dalması Avrupa’ya çalışmaya giden gurbetçilerimizin trajedisinin elli yıllık olmadığının apaçık ispatıdır.
Tombala
Tombala yeni yıldan yeni yıla oynandığından kurallar bayram namazları gibi hatırlatılır. Çinko nedir? Ne zaman tombala diye bağırılır? 6 ile 9 birbirinden nasıl ayrılır, en temel mevzulardır.
Çam ağacı
Dünyada yaşayan her bir insan için yedi ağaç kesiliyormuş. Türkiye’de her yıl mobilya, kâğıt ve yakacak ihtiyacı için on altı milyon metreküp keresteye ihtiyaç var. Bir ağaçtan en fazla bir metreküp odun çıkacağını düşünecek olursak Türkiye’de her yıl en az on altı milyon ağaç kesiliyor demektir. Kesilen ağaçlar bize kitap, defter, kapı, sehpa, şöminede çıtırdayan ateş olarak geri dönüyor. Bu ağaçların bir kısmı da çam olmalı. Zaten kesilmiş olan çamların en az işe yarayan tepelerinin iki hafta boyunca evlerin salonlarını süslemesinde bence bir sakınca yok, evlere çam kokusu vermesi açısından güzel bile olur.
Çam kesmeyelim diye plastikten çam ağacı üretmenin dünyaya bedeli daha fazla bir kere. Şu hesap bile matematik derslerinde bir millet olarak uyuduğumuzun resmidir.
Kestaneli hindi
Tatlı ile tuzluyu Berlin duvarıyla birbirinden ayırmış bir damak zevkinin, bir yıl boyunca hindi etini ağzına sürmemiş temsilcileri; yılbaşı gecesi kestaneli, kuşüzümlü, şekerli hindi yiyor ve gecenin en manasız olayına imza atmış oluyor.
Kırmızı don
Malum yılbaşı gecesi uğur getirmesi için kırımızı don giyilir. Cinsel hayatta tutucu olarak bilenen ülkemiz insanına doğan bir gecelik bu çılgınlık fırsatı, geç saatlere kadar süren kutlamalarda heba edilir. Sabahın ilk ışıklarında yastığı zor bulan kafaların tek düşüncesi uyumaktır. Gecenin kazananı don stoklarını eriten çamaşırcılardır.
Geceyarısı ânı
Yılbaşı gecesi tam 00:00’da ne yaparsan bütün bir yıl öyle geçer inancı pek yaygındır. Bu ânı tuvalette karşılamamak için çişler tutulur. Tatlı çatalı bir kenara bırakılır. Kıskanç kadınlar kocalarının kafalarını göğüslerine bastırır. En akıllılar ceplerindeki paraları sayarlar. Bir hevesle alınmış ve hemen üstü bezle örtünmüş koşu bandı yeni yılı karşılamak için en çok tercih edilen mekânlardandır.
Televizyonlar
Televizyon kanalları yılbaşı özel eğlence programları yayınlar. Geceyarısı yapılan geri sayım muhtemelen 20 aralık saat 14:00 civarında yapılmıştır. Programın banttan olduğunu bilmek izleyenlere kendilerini iğrenç hissettirir.
Mekke’nin fethi kutlaması
Miladi takvimin geçerli olduğu Türkiye’de Müslümanlar takvime bağlı ibadetleri Hicri takvime göre yerine getirir. Örneğin; Ramazan ayı, kurban bayramı sürekli yer değiştirir.
Tek istisna Mekke’nin fethidir. 1 Ocak 630 tarihine fikslenmiştir. Yine de fetih kutlamaları bir gece önce yapılır.
Her zamankinden erken yatmak
Yılbaşı gecesi televizyon izlediği için “Yeni Yıl Kutlaması Yapan Günahkarlar Listesi”ne yazılacağından korkanların her zamankinden üç saat önce yatması bütün gece yatakta dönüp durmalarına neden olur. Her zamankinden erken yatmanın da bir bakıma yılbaşına göre hareket etmek olduğu sarmalına dolananlar durumu en zor olanlardır. Neyse ki yılda bir yaşanıyor.
Türbe ziyaretleri
Bülent Ersoy yılbaşı gecesi çalışmadığı gözden kaçmasın, kayıtlara geçsin diye türbeleri dolaşır.
Mutlu yıllar.
***
Toplumsal Onarım ve Siyasal Rehabilitasyon
Anabilim Dalı Başkanı, Ruh ve Sivil
Hastalıkları Mütehassısı
Yorum Yap