Babacan: HDP ve Demokrasi İttifakı dışlanmaz

Babacan: HDP ve Demokrasi İttifakı dışlanmaz
8.04.2022 - 21:37
Güncelleme 8.04.2022 - 21:39
Kaynak: Haber Merkezi
1000

T24 yazarı ve gazeteci Murat Sabuncu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın gazetecilere yaptığı açıklamaları köşesine taşıdı. 
Sabuncu, HDP ile ilgili görüşünü dile getiren Babacan'ın, "HDP ve sol partilerin oluşturduğu üçüncü İttifakı dışlamak gerçekçi siyaset olmaz" dediğini aktardı. 
Murat Sabuncu'nun T24'te yer alan yazınının bir bölümü şöyle: 
"Muhalefetteki altı siyasi partinin genel başkanı cumartesi günü bir araya gelecek. Bu toplantıdan sadece 'fotoğraf' verilerek ayrılınması da bazılarının 'isim konuşulacak' gibi beklenti yaratması da doğru değil. Tabii bir de genel başkan yardımcısı düzeyinde "Siyaseti değiştirecek bir şey çıkmaz" diyerek (İYİ Partili Ümit Özlale) umutsuzluk yaratmak ya da masada 'el artırmak' isteyenler var ama o ayrı bir yazı konusu.
Masaya oturacak liderlerden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan bir grup gazeteci ile arasında liderler toplantısının da olduğu konularla ilgili soruları yanıtladı. Bunlardan öne çıkanları aşağıda başlık başlık yazacağım.
MİLLET İTTİFAKI BEŞ YILI PLANLANMIŞ KOALİSYON OLARAK KONUMLANIR MI?
DEVA Partisi Millet İttifakı'na uzak bir yerde durmuyor. İttifaktaki partilerle ikili görüşmeler hatta çalışmalar yapıyor. Peki cumartesi gününden sonra DEVA Partisi'ni resmi olarak ittifakın içinde kabul edebilir miyiz?
Babacan şöyle yanıtlıyor:
Millet İttifakı dört partiden altı partiye çıkacaksa ortak ilke ve değerler metnine ihtiyaç olacak. Ardından seçimlere kadar ve seçildikten sonraki dönemi planlamak gerekiyor. Vatandaşa bu ittifak seçimi kazanırsa ne olacağının çok net bir şekilde anlatılması gerekiyor. Bunun için de önce partilerin çok net olması gerekiyor. İttifak diye yola çıkıp yolda itilafa düşmek riski de olur sonra. Ve bu Türkiye'ye büyük zarar verir. Biz seçim sonrası olabilecek senaryoları çalışıp her birine göre bir model belirliyoruz. Kimileri 2023 seçiminden sonra sistemi hızla değiştirip kısa bir süre sonra yeniden seçim olasılığını konuşuyor. Bu kadar büyük sorunlar varken halkın önüne kısa süre sonra yeniden sandık koymak doğru olur mu düşünmek gerekir. Eğer partiler anlaşırsa beş yılı planlanmış, ilkeleri ortaya konmuş bir koalisyon olarak da konumlanabiliriz. Milletimize beş yıllık sürede fiilen değişene kadar parlamenter sistem tarzı bir yönetimle devam edileceğini anlatabiliriz.
SEÇİLECEK CUMHURBAŞKANININ NİYETİNİN SAĞLAM OLMASI LAZIM
Ali Babacan isim konusunu konuşmasa da bir konunun altını net çiziyor. 'Cumhurbaşkanının niyeti'…Onun cümlesiyle aktarayım:
Seçilecek cumhurbaşkanının niyetinin sağlam olması lazım. Erdoğan gitti Merdoğan geldi olmamalı.
Babacan'ın 'niyet' dediği konu şu anki sistemde 'sonsuz' yetkilere sahip makamın seçilecek kişi tarafından 'bugünkü gibi yönetilme' riski. Anladığım kadarıyla cumhurbaşkanı adayından çok seçilecek kişinin yetki ve görevlerini, ittifak (ya da Babacan'ın tanımıyla koalisyon) ortaklarıyla paylaşma konusu. 'Güçsüz bir cumhurbaşkanı değil' ama 'gücünü, yönetimi ortaklarıyla paylaşan' bunu da seçildikten sonra değil seçimden önce belirleyip halka açıklayan bir yapı kurulmasını istiyor.
GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM AÇIKLAMASI YAPMAKTA GECİKTİK
Babacan 2020 yılının aralık ayında bitirdikleri bir parlamenter sistem çalışması olduğunu daha önce söylemişti. Hatta bunu 2021 ocak ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile paylaştığını da... 2022 Şubat'ın ortasındayız. Altı partinin belki de en kolay uzlaşacağı konu hala açıklanmadı. Bu konuda
Babacan şunları söyledi:
Bizim çalışmamız uzun süredir hazır. Altı partinin yöneticileri eylül ayında bir araya gelerek iki ayda hepimizin mutabakat sağladığı bir metne de ulaştılar. Ancak bu hâlâ halka açıklanmadı. Geciktik bu konuda. Yaklaşık 23 sayfalık kapsamlı bir çalışma. İçinde siyasi etik yasası dahil önemli vurgular var. Artık bunun açıklanması ve yeni oluşacak yapının temel taşlarından birinin anlaşılması lazım.
HDP VE SOL PARTİLERİN OLUŞTURDUĞU ÜÇÜNCÜ İTTİFAKI DIŞLAMAK GERÇEKÇİ SİYASET OLMAZ
Endişeli muhafazakârlar, endişeli modernler, sol, Kürt hareketi… Herkes kendi baktığı ya da durduğu yerden 'ötekinden' çoğu haklı sebeplerle bir kuşku duyuyor. Babacan bu durumun değişmesi gerektiğini düşünüyor:
Bugün HDP ve sol partilerin oluşturduğu üçüncü bir ittifak var. Bunu ciddiye almalıyız. Bu grupların oluşturduğu ittifakı dışlamak gerçekçi siyaset olmaz. Bunu sadece oy anlamında söylemiyorum. Ülke gerçekleri açısından da önemini vurguluyorum. Biz HDP ile de her zaman buluşuyoruz, konuşuyoruz. Herkesle konuşmalı, herkesi dinlemeli.
Ali Babacan 'kimseyi geride bırakmamak konusunda' kararlı. Ancak altı liderin masasında HDP'ye oldukça mesafeli duran İYİ Parti Lideri ile nasıl bir diyalog yaşanacak merak ediyorum."


Editör: M. AKAY
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums