Türkiye demokrasisinin ‘128’ ile imtihanı

CHP'nin tüm ülkede astığı "128 Milyar Dolar Nerede?" pankartları Amasya’da “Halkı tahrik edebilir, provokasyonlar olabilir”, Karaman’da “Koronavirüs” gerekçeleriyle kaldırıldı. Kastamonu’da “256 kağadın yarısını nettiniz” pankartı “çağrışım”dan indirildi. Afişleri evlerine asanlar bile kapılarında polisi buldu. Sadece ‘128’ yazılı pankartlar için bile gece CHP’nin İstanbul teşkilatlarına valilik vinçler gönderdi.

Türkiye demokrasisinin ‘128’ ile imtihanı
17.04.2021 - 07:59
974

Cumhuriyet Halk Partisi’nin “128 Milyar Dolar Nerede?” kampanyası kapsamında asılan afişler önce billboardlardan toplatıldı. Gerekçe, afişlerin arkasında silüet olarak görünen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin “Cumhurbaşkanı’na hakaret” içerdiği idi.

Daha sonra CHP il binalarına asılan afişler de Türkiye’nin farkı şehirlerinde ilginç hukuki ya da mevzuata dair gerekçeler ileri sürülerek vinçlerle dışarıdan sökülmeye başladı.

Devletin, Türkiye’nin farklı illerinden 128 Milyar dolar afişi sökme gerekçelerini derledik.

Amasya: Pankartlar halkı tahrik edebilir, provokasyonlar olabilir

CHP Amasya İl Başkanlığı’na asılan “128 Milyar Dolar Nerede?” yazılı afişler, savcının suç unsuru olmadığını belirtmesine rağmen Valilik kararıyla halkı tahrik edebileceği ileri sürülerek kaldırtıldı.

Emniyet güçleri, önce İl Başkanı Turgay Sevindi ile görüştü. Sevindi’nin, afişin kaldırılması için emir ve talimat olup olmadığını sorması üzerine polisler nöbetçi cumhuriyet savcısı ile görüştü. Ancak savcı, “pankartın içeriğindeki yazıyla ilgili TCK’ya göre başlatılacak herhangi bir suç tespit edilemediğinden herhangi bir adli işlem yapılmamasını, konunun idari yönden değerlendirilmesinin uygun olacağını” yazılı olarak bildirdi.

Bunun üzerine Amasya Valiliği’ne yazı yazan Amasya Emniyet Müdürü Fahri Bulut, valiliğe, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesinin ‘C’ fıkrasını hatırlattı: ”İl sınırları içerisinde huzur ve güvenliği, kişi dokunulmazlığını, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Vali’nin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Vali gereken karar ve tedbirleri alır.”

Emniyet Müdürü, pankartların sökülmesinin neden valinin bu yetkisine girdiğini ise yazısında şöyle anlattı:

“Söz konusu pankart ve içeriğinin bazı vatandaşlarımız tarafından farklı algılanarak tahrik edebileceği ve karşı görüşlü kişiler arasında istenmeyen sözlü ve fiziksel olayların meydana gelebileceği, kamu düzeni ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasını tehlikeye düşürülebileceği hatta bu hususta meydana gelebilecek provokasyonların ve yaşanması muhtemel toplumsal olayların önlenebilmesi, bu ve benzeri nitelikteki istenmeyen olayların önüne geçilmesi… amacıyla… Amasya İl Merkezi ve diğer ilçelerinde şehrin muhtelif cadde/sokak ve CHP İl/İlçe başkanlık binalarına asılmış/asılacak olan söz konusu ‘128 Milyar dolar nerede-CHP’ ibaresi bulunan pankartların bulundukları yerlerden indirilerek, bu ve benzer faaliyetlerin yasaklanması hususunu tensiplerinize arz ederim.”

Emniyet Müdürünün talebine Amasya Valisi Mustafa Masatlı da olur verdi.

Karaman: Koronavirüs nedeniyle kentte afiş asmak yasaklandı

Tüm yurtta savcılık kararları ile afişler indirilirken, Karaman’da farklı bir yola başvuruldu. Karaman Valiliği, koronavirüs tedbirlerini gerekçe göstererek bir ay boyunca kentte afiş asmayı, toplantı ve yürüyüş gerçekleştirmeyi, broşür dağıtmayı, poster açma ve meşale yakmayı yasaklayan bir genelge yayımladı.

Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık ve İl Emniyet Müdürünün imzasıyla CHP Karaman İl Başkanlığı’na tebliğ edilen yazıda, 14 Nisan ve 13 Mayıs arasında valilik ve kaymakamlıkların uygun göreceği etkinlikler ile ticari etkinlikler dışında il genelinde afiş asma yasağı getirildiği bildirildi.

CHP Karaman İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı polislerin getirdiği tebligatı, “Anayasadan aldığımız haklarımızı kullanmamıza rağmen bir siyasi parti çalışması olan ve suç teşkil etmeyen pankartların indirilişi kararını tebliğ aldım” notunu düşerek imzaladı.

Karaman Valiliği’nin tebligatında şu ifadeler yer aldı:

“Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Pandemi’ olarak ilan edilen Covid-19 salgını ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla yeni kısıtlama ve tedbir kararları alınarak uygulamaya geçirildiği, Karaman il sınırları içerisinde vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerine dair Uluslararası Sözleşmeler, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve kanunlar kapsamında, genel sağlığın korunması, kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin ve şiddet olaylarının önlenmesi, temel hak ve hürriyetlerin korunması amacıyla; 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu 17. ve 19. maddeleri, 5442 sayılı İl Hıfzıssıhha Meclisi’nce alınan kararlar kapsamında, Valilik ve Kaymakamlık Makamının uygun göreceği etkinlikler, basın açıklamaları, kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği resmi bayram, resmi anma günleri, resmi tören ve kutlamalar ile bu kurumların gelenek ve göreneklere göre yapacakları programlar, spor faaliyetleri, bilimsel, ticari ve ekonomik amaçlarla yapılan etkinlik ve toplantılar ile ticari reklamlar hariç olmak üzere, toplantı ve gösteri yürüyüşü, el ilanı bildiri, broşür dağıtmak, afiş, poster asmak ve açmak, meşale yakma ve taşıma vb. tüm eylem ve etkinliklerin 14/04/2021 günü saat 10.00 ile 13.05.2021 günü saat 09.59’a kadar 30 (otuz) gün süreyle YASAKLANMASI’nı Takdir ve tensiplerinize arz ederim.”

Kastamonu: “256 kağadın yarısını nettiniz deyvesenize”

Kastamonu CHP il başkanlığına ise farklı bir pankart asıldı: “256 kağadın yarısını nettiniz deyvesenize…”

Fakat yerel şive kullanılarak yazılmış ve ‘128’ ibaresini içermeyen bu anlatım da pankartın akıbetini değiştiremedi.

Kastamonu Valiliği ”Benzer şekilde çağrışım uyandırabilecek afiş ve pankartların asılabileceğini değerlendirip”  pankartları kaldırdı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ey9FhymXIAE261-.jpg

Ankara: “İster çamaşır asarım, ister pankart”

Ankara Çankaya’da avukatlık ofisinin balkonuna söz konusu pankartlardan asan avukat Gonca Aytaş, kapıya gelen polislerin “indirin” talebine, “Hangi kanunda yazıyor? Balkon benim. İster çamaşır asarım, ister pankart” diye cevap verdi.

Polisleri böyle geri gönderdi: Balkon benim, ister çamaşır asarım, ister pankart..

Burdur

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker de Burdur’daki evinin penceresinden pankartı asarak kampanyaya katıldı.

İstanbul

Cumhuriyet Halk Partisi’nin İstanbul’daki ilçe başkanlıklarına vinçlerle gelip afişleri sökmeye çalışan polis ekipleri ile partililer arasındaki diyaloglara ait görüntüler sosyal medyada damga vurdu.

“128 Milyar Dolar Nerede” afişleri toplatılınca, CHP’li il ve ilçe teşkilatları bu kez sadece “128” yazan pankartlar asmaya başladılar.

CHP Bakırköy, Bahçelievler, Pendik, Güngören ilçe binalarına asılan 128 yazılı pankart da kısa süre sonra yine Valilik talimatıyla gönderilen vinçler tarafından indirildi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:EzFJwhKWUAER5Jo.jpg

Dün gecenin son hamlesi CHP milletvekili Mahmut Tanal’dan geldi. Tanal, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tam karşısına düşen Meclis’teki odasından “128 Milyar Dolar Nerede” pankartı açtı. Meclis görevlilerinin müdahalesine karşı çıkan Tanal, daha sonra valiliğin gönderdiği vinç gelince pankartı çekti, fakat vinçin geri dönmesinden sonra tekrar astı.

Bu arada, merak edilen soruya cevap vermek için Twitter hesabından açıklamalar yapan AK Parti grup başkanvekili Mahir Ünal, “128 milyar Dolar nerede?” yerine “128 milyar TL nerede?” yazdığı tweeti bir süre sonra sildi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:EzCkg40XAAgYlpl.jpg

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise, Mahir Ünal’ın paylaşımını silmesinin ardından bir video paylaşarak, “Herkese ama özellikle Mahir Ünal’a gelsin :)” notunu düştü.


Editör: N. Cingirt
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums