Türkiye'de Orman İşçilerinin İş Güvenliği Yetersiz

Türkiye'de Orman İşçilerinin İş Güvenliği Yetersiz
8.04.2022 - 16:18
Güncelleme 24.04.2022 - 07:58
Kaynak: Haber Merkezi
1229

Dünyada orman yağmalanmasına kurulan FSC-Forest Stewardship Council (Orman Yönetim Konseyi) Türkiye'de standartlara uymayan ormancılık faaliyetlerini görmezden geliyor, ölümler ve aşırı kesime karşın 'temiz ve guvenli' üretimi simgeleyen belgeyi ülkemizde iş yapan çokukuslu şirketlere verebiliyor.
Cumhuriyet gazetesinde konuyla ilgili tespitlerde bulunan Tuncay Mollaveisoğlu ormancılık sektöründe iş güvenliğinin yetersiz olduğunu, adete orman işçisi savaşa sürülen askerler gibi muamele gördüklerini söylüyor.
Mollaveisoğlu, Türkiye'de orman işçilerinin ölümlerinin kaza olma niteliğindense iş cinayeti olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Muğla'da bir orman işçisi kayalıklara düşerek can verdiğini, Bartın'da arkadaşının kestiği ağacın altında kalan 23 yaşındaki Nurullah, Amasra'da traktörün devrilmesiyle hayatını yitiren 25 yaşındaki Eşref Koç, Seydikemer'de kamyon altında kalan işçi, Karadeniz Ereğli'de 15 yaşındaki çocuk işçinin ölümü, Karabük Yenice'de 17 yaşındaki çocuk işçinin tomrukların arasında kakarak feci şekilde can vermesi gibi yüzlerce ölüm hikayesiyle yüzyüze kaldığımızı söylüyor.
2020'de 611, 2021'de 544 orman işçisi yetersiz iş güvenliği nedeniyle hayatını yitirdi. Bu işçilerin sadece yüzde 10'un da sosyal güvencesi vardı. Mollaveisoğlu, verdiği istatistik bilgilerde orman işçisinin çalışma koşullarının vahim durumu ortaya koyuyor.
Mollaveisoğlu, orman çalışanlarının güvencesiz olarak, toplama kampı şartlarında çalıştıran firmalarla ilgili Orman Bakanlığının duyarsız kalmasını anlamanın izahı olmadığını vurguluyor.
Uluslararası bir kurum olan FSC Türkiye'de yönetmeliğinde yazan maddeleri ihlal ettiğini, Türkiye'de akradite olduğu şirketler 'denetim' yapacakları orman alanları için Orman Genel Müdürlüğünden para aldığını, şirket yetkilileri kesim ve üretim yapacak firmalara da FSC belgesini Avro ile faturalandırdıkları 'denetim' sonrası verdiklerini dikkat çekiyor.
Tarım Orman İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş'a bu durumu sorduğunda, aldığı yanıtın, FCS standartlarının ormanların korunması için mükemmel olduğunu ancak Türkiye'de al gülüm ver gülüm şeklinde denetimin yozlaştığını aktarıyor. Ayrıca orman işçisinin sendikal hakkı gasp edildiğini, işçi ölümlerinde dünya birincisi olduğumuzu söylediğini yazıyor Mollaveisoğlu. Sendika Başkanı Şükrü Durmuş, 2022 yılında FCS'nin Endonezya toplantısında deneyimi ķâr amacı gütmeyen sivil toplum ve sendikaların yapmasını gündeme getireceğini aktarıyor.




Editör: M. AKAY
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums