PCC 2. Çalışma Grubu Raporu

PCC 2. Çalışma Grubu Raporu
29.03.2022 - 09:00
Güncelleme 24.04.2022 - 08:02
Haber Merkezi
925

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPPC) 6. Değerlendirme Raporu kapsamında yaklaşık dört yıl süren çalışmaların ikinci ayağı olan IPCC 2. Çalışma Grubu’nun “İklim Değişikliği: Etkiler, Uyum ve Etkilenebilirlik” başlık yeni raporu 2022 Şubat sonunda tamamlandı ve sonuçları “Politikacılar İçin Özet Raporu” aracılığıyla Dünya’ya açıklandı.

IPCC 2. Çalışma Grubu Raporu’nun üst başlıkları

1)Gözlenen ve Öngörülen Etkiler ve Riskler

2)Uyum Önlemleri ve Etkinleştirme Koşulları

İklime Dayanıklı Kalkınma

Yaklaşık 3.3 ila 3.6 milyar insan iklim değişikliğine karşı oldukça savunmasız durum ve koşullarda yaşadığı tespit edilen raporda; kisa vadede 1.5°C’ye ulaşan küresel ısınma, birden fazla iklim tehlikesinde kaçınılmaz artışlara neden olacak ve ekosistemler ve insanlar için birden fazla risk oluşturacağı belirtildi.

Biyoçeşitliliğin ve ekosistemlerin korunması, iklim değişikliğinin kendilerine getirdiği tehditler ve bunların uyum ve hafifletmedeki rolleri ışığında hükümetlere bur dizi önlemler önerildi.

Hükümetler, sivil toplum ve özel sektör, riski azaltma, hakkaniyet (denkserlik) ve iklim adaletine öncelik veren kapsayıcı kalkınma seçimleri yapıldığında ve karar alma süreçleri, finans ve eylemler yönetişim seviyeleri, sektörler ve zaman dilimleri arasında bütünleştirildiğinde iklim direngen kalkınma olanaklı olduğu belirtildi.

Raporun sonuç kısmında önemli bir uyarıya yer verildi. IPCC’nin 2018 yılında yayınlanan 1.5°C Küresel Isınma Raporu’ndaki bulgu ve değerlendirmeler de dikkate alındığında, iklim direngen sürdürülebilir ve sosyal-kamucu bir kalkınma ve toplumsal refahın geliştirilip artırılması, var olan küresel ısınma düzeylerinde (sanayi öncesi düzeylerine kıyasla küresel ısınma yani küresel ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artış 2021 yılında 1.2 °C’ye ulaştı) zaten zor ve sorunludur. Küresel ısınma seviyelerinin 1.5° C’yi aşması durumunda iklim direngen kalkınma beklentileri daha da sınırlı olacak; küresel ısınmanın 2°C’yi aşması durumdaysa bazı coğrafi kuşaklar, biyomlar, bölge ve ülkelerde olanaklı olmayacağı iklim çöküşüyle karşı karşıya kalınabileceğine dikkat çekildi.

 

 

 


Editör: M. AKAY

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar