Düzce, Avrupa'da Havası En Kirli 5. İl

Düzce, Avrupa'da Havası En Kirli 5. İl
24.03.2022 - 15:31
Güncelleme 24.04.2022 - 08:00
Kaynak: Haber Merkezi
1166

Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Taşpınar, Düzce'nin hava kirliliğini değerlendirdi. Hürriyet gazetesinde, Taşpınar'la yapılan görüşmeye yer verildi.

İsviçre merkezli IqAir'ın hazırladığı '2021 Dünya Hava Kirliliği' raporunun sonuçlarına göre, 117 ülkede 6 bin 476 kentin incelendiği raporada, Düzce, Avrupa'da hava kirliliği oranının en yüksek olduğu 5'inci il oldu. Taşpınar, Düzce'nin "Topoğrafya olarak etrafı dağlık, ortası bir düz ova, vadi şeklinde bir il. Bolu Dağı'nın eteklerinde bir iliz. Dolayısıyla Düzce merkezi, merkezden etrafa doğru yükselen bir topoğrafyaya sahip. Kirleticilerin dağılması engellenmiş ve meteorolojik olarak rüzgârların esme frekansları çok kısıtlı olduğu için Düzce'de hava kirliliği dağılmıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Taşpınar, "Düzce'deki hava kirliliğini dağıtması gereken, seyreltmesi gereken rüzgârlar, Düzce'de çok az. Düzce'nin ortalama rüzgâr hızı, yıllık olarak 1,2 metre bölü saniye. Bu da çok düşük. Bir nedeni bu. Bir de Düzce'de, dünyada normal olarak gerçekleşen ısıl terslenme çok oluyor. Düzce'de de bu oluyor. Bu olayla birlikte kirleticiler, şehrin üzerine bir kapak gibi duruyor, bekliyor. Kirleticiler, sürekli yüksek konsantrasyonlarda seyrediyor. Bu kirleticilerin en önemlisi partikül madde. Düzce'de hala kömür kullanımı var. Çeşitli endüstriyel tesisler var ki son yıllarda Düzce, yatırım aldığı için bunların sayısı ve türleri de artıyor. Baktığınız zaman Düzce'de yerleşimden kaynaklanan bir yakıt kullanımı var. Bir de endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan bir hava kirliliği var" diye konuştu.

Taşpınar, "Düzce, çok ciddi bir ulaşım noktası. İstanbul-Ankara güzergâhında ulaşım güzergahı. Ayrıca buradan Karadeniz'e Akçakoca üzerinden giden bir ulaşım güzergâhı var. Dolayısıyla çok ciddi taşıt trafiği yükü, kış döneminde bariz ortaya çıkan kentsel yaşamdan kaynaklanan, ısıtma amaçlı yakıt ve endüstriyel yakıtlar. Bunların hepsini kattığımız zaman Düzce'de hava kirliliği kaçınılmaz" olarak yaşandığını söyledi.

Taşpınar, alınacak bazı önlemlerle hava kirliliğin önüne geçilebileceğini önerilerde bulundu: "Taşıtlarla ilgili belki güzergâhlar yeniden oluşturulabilir. Düzce merkeze, insanların soluduğu bu havaya bu emisyonları katmayacak bir düzenleme, yani ulaşımda bir düzenleme yapılabilir. Düzce şehir içinde belki tamamen toplu ulaşımda elektrikli araçlar kullanılabilir. Ülkemizde de teknoloji gelişiyor, elektrikli araçları kullanabiliriz. Endüstriyi, çeşitli fabrikaları şehrin dışına almamız gerekiyor. Fabrikaların izlenmesi gerekiyor. Bu da çok önemli bir şey. Belli kapasitedeki fabrikalara izleme sistemleri yerleştirilmeli. Takip etmek amacıyla. Çünkü bunlar partikül filtrelerini, gaz filtrelerini 1 saat çalıştırmasa inanılmaz bir emisyon atmosfere veriliyor. Bunlar Düzce içerisinde insanların soluyacağı şekilde üzerine çökebilir ve biz bunları solumak zorunda kalırız."

 

 

 


Editör: M. AKAY
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums