Karayılan durumdan memnun

  • 18.10.2011 00:00

 

"Bizi tutuklamak öyle kolay değil" diyen PKK tepe yöneticisi Murat Karayılan, İran'ın kendilerine karşı Türkiye ile artık ittifak yapmayacağını ileri sürdü.

KUZEY IRAK GÜNCESİ 

Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor? 

17 EKİM 2011 SAAT:18.00

ANKARA


Diyarbakır’da 714 sivil toplum örgütünün katıldığı, ’Kürt Meselesinin Demokratik Çözümü için Sözümüz Var’ çalıştayının sonuç bildirgesi dün açıklandı. DHA’nın haberine göre GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, DTK ve BDP’nin siyaset yapamaz hale geldiğini ileri sürdü. Bedirhanoğlu, “Devlet askeri ve siyasi operasyonlara son vermeli ve demokratik zeminin güçlendirilmesine katkı sunan bir tarzı esas alarak yeni bir süreç başlatmalıdır. Sorunun görüşme ve müzakere yöntemiyle çözümüne paralel, eşzamanlı olarak çift taraflı ateşkes ortamının oluşması için tarafların etkin bir çaba içine girmesini bekliyoruz” dedi. Bedirhanoğlu, Öcalan’a tecridin kaldırılarak, bütün süreçlerde etkin rol alabilmesi için gerekli koşulların oluşturulmasını istedi. Bedirhanoğlu şunları söyledi: “Devlet askeri ve siyasi operasyonlara son vermeli ve demokratik zeminin güçlendirilmesine katkı sunan bir tarzı esas alarak yeni bir süreç başlatmalıdır. Bunun için de ilk adım olarak KCK adı altında başlatılan siyasal tasfiye operasyonlarına son vermeli ve bu süreçte tutuklananların serbest bırakılması için gerekli yasal çalışmaları başlatmalıdır.”

PKK

Karayılan, medyada İran tarafından yakalandıktan sonra bırakıldığı yönünde çıkan haberlere dün yanıt verdi. Fırat Haber Ajansı’nın Denge Mezopotamya Radyosu’na dayanarak verdiği haberde Karayılan “Sözde ben İran’da tutuklanmışım, daha sonra da birbirimizle ittifak yapmışız, böyle bir şey yaymak istiyorlar. Bu haberin hiçbir temeli yoktur” dedi. Karayılan “Herşeyden önce ben kendi üs alanlarımdayım ve hiçbir yere gitmiş değilim. Bizi herhangi bir gücün tutuklaması öyle kolay değildir” diye konuştu. Türkiye’nin İran ile PJAK arasındaki ateşkesten rahatsız olduğu için bu tür haberlerin çıkarıldığını ileri süren Karayılan, “Suriye-Türkiye-İran arasındaki anti-Kürt ittifakı parçalandı” dedi. Karayılan, İran’ın yeniden bu ittifaka dahil olmasının söz konusu olmayacağını da savundu. Karayılan, KCK sisteminin henüz kurulmadığı belirterek “Eğer gerçekten KCK sistemi kurulmuş olsaydı onlar bu kadar kişiyi tutuklayamazlardı” diye konuştu.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 714 STK’nın yaptığı çağrılar -doğru-yanlış tartışmasına girmeden salt sonuç açısından bakıldığında- Öcalan/PKK ve BDP’nin talepleriyle örtüşüyor ve örgütün bölgede kitleselleşmesinin ölçüsünü gösteriyor.
Karayılan’ın İran-PJAK anlaşmasının Ankara’da yarattığı rahatsızlığa ilişkin sözleri, 12 Ekim tarihli “Karayılan haberleri neden hızlandı?” ve 15 Ekim tarihli “Arınç’tan ‘Karayılan haberlerine devam’ mesajı” başlıklı Kuzey Irak Güncesi yazılarındaki temel analizle paralellik arz ediyor.
Karayılan’ın İran’ın yeniden kendilerine karşı Türkiye ile ittifak yapmayacağını ileri sürmesi çok erken yapılmış bir tespit olsa da sözlerinden mevcut tablonun Kandil’i ziyadesiyle rahatlattığı kolaylıkla fark ediliyor. 


YAZARIN NOTU:

Ekim 2007’de Referans gazetesinde başlayan Ekim 2010’dan itibaren de radikal.com.tr sitesinde devam eden Kuzey Irak Güncesi yazılarında, esas itibariyle, “Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor?” temel felsefesi gereği verili anın ‘fotoğrafı’ çekilerek geleceğe dönük kestirimler yapılır. Yazar, Türkiye’de Kürt sorunu ve PKK konusunda herkese açık olan kaynakların taranmasından çıkan anlamlı verileri kullanır. Bu nedenle herhangi bir kaynaktan nispeten fazla alıntı yapılması somut durumun sonucudur. Konunun çok dinamik olması nedeniyle yeni bir gelişmenin ortaya çıkması halinde farklı bir kestirimin yapılabileceğinin bilincinde olan yazar, analize dahil edilen verilerin tarih ve saat ile sınırlandırılmasını zorunlu görür. Yazarın objektifliği temel kriter olarak alması, sorunun nasıl çözüleceğine dair bir fikrinin olmadığı anlamına gelmez. Bununla birlikte yazar ‘sürüden ayrı düşmeyi’ göze alır ve konuyla ilgilenenlere derli toplu bir kaynak da sunan farklı formatını korumaya özen gösterir.

 
 
 
 
 
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums