Sincar konusunda kim müttefik, kim düşman?

  • 4.02.2017 00:00

 Sincar meselesi basit bir terörle mücadele konusu değil. Bu mesele sadece Türkiye ve PKK arasındaki bir ihtilaf da değil.

Bölgedeki demografik hatları belirleyecek bir sürecin kilit unsurlarından biri Sincar.

Bir yandan Türkiye ve Irak Bölgesel Kürdistan Yönetimi (IBKY) cephesi var. Bu konuda kasım ayında Erbil'de röportaj yaptığım Barzani'nin dış politika danışmanı ve Kürdistan Demokrat Partisi Liderlik Konseyi üyesi Hemin Hawrani bu konuda şu sözleri sarf etti:

"Nerede bir güç boşluğu olursa, PKK bunu kullanmaya çalışır. Bunu Suriye’de, Kandil’de ve başka birçok yerde yaptılar. İlk başta DEAŞ’a karşı yaptıkları için onlara teşekkür ettik, zira bu insani bir meseleydi. Ancak Sincar’ı Peşmerge kurtarmış olmasına rağmen, buraya konuşlandılar. Aslında burada PKK’ya ihtiyaç yoktu. Çünkü, PKK’nın Sincar’la ve orda yaşayan insanlarla bir ilgisi yok. Size bir örnek vereyim: Kobani neredeyse düşecekken biz Peşmerge yolladık... Türkiye sayesinde bu Peşmergeler Kobani’ye ulaştı ve Kobani’nin özgürleşmesinde yardım etmiş olduk. Ancak şunu demedik: “Bir güç boşluğu var ve Kobani’de kendi payımızı istiyoruz, burayı yönetmeye talibiz.” PKK’nın Irak Kürdistan’ı ile bir alakası yoktur, Sincar’ı derhâl terk etmelidir. Ve biz onların Sincar’ı terk etmeleri için her türlü barışçı yolu deneyeceğiz. Zira PKK’nın Sincar’daki varlığı bölgesel çatışmaları provoke edecektir. Bugün ve gelecekte PKK’nın Sincar’da kalması için hiçbir gerekçe ve ihtiyaç yoktur. PKK’nın Sincar’daki varlığı illegal ve provakatiftir."

Fakat buna rağmen PKK, Sincar'da konuşlanmaya devam etti. Bunu yaparken ise Yezidiler'i koruma argümanını kullandı. Peki bu doğru muydu? Bunu Hawrani'den dinleyelim:

"Yezidilerin ruhani dinî kurulu, yani en üst düzey dinî karar merkezi, oy birliği ile PKK’yı Sincar’ı terk etmeye çağırdı. Çünkü PKK’nın oradaki varlığı ve Peşmerge güçleri ile arasındaki fikir ayrılığı, Sincar’da istikrarsızlık oluşturuyor. DEAŞ’ın Sincar’ı ele geçirmesinden önce burada yaşayan 8.500 aileden, sadece 172 aile geri döndü."

Peki Türkiye'nin Sincar'a müdahalesi sürpriz miydi? Yoksa bu müttefiki IKBY'nin de çağrısıyla mı gerçekleşti?

Buradan devam edeceğim...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums