Erdoğan ne kadar iktidarda kalacak?

  • 11.08.2014 00:00

 5 yıl, 10 yıl?

Erdoğan nefreti ile yatıp kalkan, ideolojisi obsesif-kompalsif Erdoğan bozukluğu olanlar için kötü bir haberim var.

Zira başlıktaki sorunun gerçek cevabı ne 5, ne de 10 yıl.

Erdoğan on yıllar boyunca Türkiye siyasetine hakim olacak bir paradigmanın kurucusu. Erdoğan artık bir şahıs olmaktan öte, bir paradigmayı simgeliyor Türkiye siyasetinde.

Erdoğan söylemi, kurumları, tasarruflarıyla sadece kendi taraftarları nazarında değil, hasımları nazarında da bir paradigma kurucusu. Menderes ve Özal örneğinde olduğu gibi, sol ve Kemalizm için Erdoğan sürekli hesaplaşılması gereken ve yenilmesi gereken bir mit olacak.

Nasıl Margaret Thatcher İngiltere'yi sadece 11 sene boyunca yönetmediyse ve hâlâ David Cameron şahsında Thatcher paradigması İngiltere'yi yönetiyorsa, nasıl Franklin  Roosevelt'in görev süresi aslında 11 yıl değilse ve Roosevelt paradigması neredeyse soğuk savaş dönemi Amerikan siyaseti demekse, nasıl Charles de Gaulle 10 yıl görev yapmış olsa da 2010 yılında Fransa'da hâlâ de Gaulle'ün gölgesi Fransa siyasetini belirliyor analizleri yapılıyorsa, Erdoğan da Türkiye siyaseti için böyle bir ekolün ve paradigmanın kurucusudur.

Bu bazıları için olumlu, bazıları için olumsuz bir tablo olabilir, ancak gerçek budur.

Türkiye sağının yeni kurucu babası, solun ve Kemalizm ise kurucu ötekisi Erdoğan'dır artık.

Erdoğan'ın kendisi olmadığı zaman bile gölgesi, etkisi, ilhamı, referansı olacak Türkiye siyasetinde. Ve bir sonraki paradigma değişikliğine kadar Türkiye siyaseti mevcut Erdoğanizm paradigması ile yönetilecektir.

Artık bir ideolojisi bile olmayan, kendini Atatürk'ün çocukları gören bir zümrenin iktidarı nasıl ele geçirirsek geçirelim şiarı dışında stratejisi kalmayan bir hanedanlık partisi olan CHP'nin mevcut ve gelecekteki durumu da Erdoğan paradigmasının ömrünü uzatan bir faktör olacaktır.

Başlıktaki soruya dönersek, Erdoğan kendi olsun olmasın tahmin edilenden çok da uzun süre olacak iktidarda.

Bu paradigma ile yüzleşmeden geliştirilecek her siyaset başarısız olmaya mahkûmdur Türkiye'de.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums