Suriye ve El-Kaide: Kendini gerçekleştiren kehanet -3-

  • 1.10.2013 00:00

 10 yıl sonra bir el-Kaide kitabı yazılacak olsa, yazarın Beşar Esad icin özel bir bölüm ayırması gerekecek muhtemelen. Hatta ve hatta, Esad rejiminin el-Kaide’nin Usama Bin Ladin’den sonra ikinci kurucu babasi olarak görülmesi abartı olmayacaktır.

El-Kaide’nin en zayıfladıgı dönemlerde Esad rejimi orgüte can suyu verdi. Önce Irak’ta. Irak savaşı sırasında komşu ülkenin istikrarsızlaşması için çabalarını esirgemeyen Esad rejimi, el-Kaide militanlarının Suriye’den Irak’a geçişi için gerekli ortamı oluşturdu.

Daha sonra ise Suriye devrimini boğmak icin el-Kaide oluşumunun Suriye’de büyümesini bizzat destekledi. El-Kaide militanlarını hapisten cıkardı, Irak’ta kendi adına çalışan el-Kaide unsurlarını Suriye içinde kullandı. Özgür Suriye Ordusunun yonetimi altında olan bölgeleri döne döne bombalarken, el-Kaide tarafından ele geçirilen Rakka’ya dokunmadı.

Lakin tüm bunlar, bölgede yükselen el-Kaide gerçeğini değiştirmiyor. Aksine el-Kaide’nin strateji değişimi ile bölge açısından daha büyük bir tehlike olduğu anlamına geliyor. Bir zamanlar intihar bombaları ile, kafir gördüğü hedeflere saldıran el-Kaide, artik bölgede bir aktör haline geliyor. Ve bu aktörlük iddiası belki de ilk defa ‘yönetmek’ amacı taşıyor. Terör faaliyetlerine devam ederken, bir yandan da İslami emirlik kurma stratejisi güdüyor.

Ancak bu strateji örgütün sonunu da getirebilir… İronik olarak en güçlü olduğu zamanda el-Kaide en büyük darbeyi yiyebilir…

Özellikle Rakka ve Halep’te, el-Kaide yonetimi ile karşılaşan Suriyeliler’in artık protestoları sadece rejime değil, aynı zamanda el-Kaide’ye de karşı. Rakka’da Özgür Suriye Ordusu bayrağını bile yasaklayan bir yapılanmanin ‘devrim çalacak’ meşruiyeti yok, olmasi da mümkün değil.

El Kaide bölgede, ne Suriye’de ne de başka bir ülkede, toplumsal karşılık bulabilecek bir oluşum değil. Bu yüzden de toplumsallaşmaya çalıştığı an, yönetme stratejisini benimsediği an, kaybetmeye mahkum.

El-Kaide’nin bu kendi kendini yok etmeye mahkum stratejisi, iyimser olmaya sebebiyet vermemeli. Zira bu süreçte yol actığı yıkım ve onarılmaz zarar, bolgede birlikte yaşama kültürünü dinamitlemeye devam ediyor. Suriye’de veya Irak’ta mezhepsel motivasyonlarla işlenen korkunç sucları birebir gözlemleyen, yaşayan nesiller büyüyor. Bu nesillerin siyasi vizyonu el-Kaide olmayacak olsa da, el-Kaide tarafından biçimlendirilmiş bir travmanın bölgede on yillar boyu sürecek bir zihniyeti belirleyeceğini söylemek için kahin olmak gerekmiyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (2)

  • hasan kayım
    hasan kayım
    20.09.2012 12:19

    Mamut Övürün yorumu yaşanan hayata denk gelmiyor. Bölğenin kürt siyasetcilermi belirliyor bu çatışma ortamını hakim olmasını.Beşir Atalayı bir çok gazeteci defalarca hep çözüm ynlısı gösterdi,bu nasıl çözüm yanlılığı allah aşkına. Bu gün olup bitenin Ulusal ve uluslararası boyutuyla birlikte ne olduğunu görmek çokta zor değil.

  • hasan kayım
    hasan kayım
    20.09.2012 12:19

    Mamut Övürün yorumu yaşanan hayata denk gelmiyor. Bölğenin kürt siyasetcilermi belirliyor bu çatışma ortamını hakim olmasını.Beşir Atalayı bir çok gazeteci defalarca hep çözüm ynlısı gösterdi,bu nasıl çözüm yanlılığı allah aşkına. Bu gün olup bitenin Ulusal ve uluslararası boyutuyla birlikte ne olduğunu görmek çokta zor değil.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums