SURİYE’DE ŞARK KURNAZLIĞININ SONU

  • 20.11.2015 00:00

 Paris Katliamı ve G-20 Erdoğan idaresinin Suriye politikasının sonunu getirdi. Geçen Cumartesi kotarılan Viyana Mutabakatı Türkiye’ninki gibi “muğlâk IŞİD karşıtı koalisyon üyeliğini” mümkün kılmıyor. Yarım gebelik bitti. Politika değişikliğinin işareti çok. CNN International mülâkatında Erdoğan dolaylı ifadeyle eskiden hâmisi olduğu Nusra Cephesi’ne terör örgütü dedi. NATO müttefiklerini rahatsız eden, hattâ Çin’i dahî rahatsız etmiş olabilecek, Çin’den füze alımı zırvası iptal edildi. Resmî beyanlarda anti-terör işbirliğine defalarca vurgu yapıldı. Yine de âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Epeyidir süren “gözaltına alınıp birkaç gün sonra koyuverilen IŞİD’liler” formülüyle mi devam edecek Ankara, herkes izleyecek.

Müflis politikanın tescili Antalya’da geldi. Putin, Erdoğan ve Suud Kralı Salman’ın gözlerinin içine baka baka “IŞİD’in finansörleri aramızda” dedi. Ardından Obama Türkiye’nin “güvenli bölge” talebini bir kez daha elinin tersiyle reddetti. Bu arada ABD resmî sözcüleri IŞİD’e karşı karada savaşan ama Ankara’nın “terörist” demeye devam ettiği PYD ve Kürtlere tam desteklerini tekrarladı. YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Kuvvetleri’ne yeniden mühimmat yardımında bulunduğunu ve Cezire kantonuna da 30 civarında Özel Kuvvet mensubu askeri konuşlandırdığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Kerry, zamanında Türkiye’den giden cihatçılar tarafından işgâl edilen Cerablus’u nötralize ederek IŞİD’in Türkiye çıkışını keseceklerini açıkladı. Eğer bu operasyona TSK dâhil olursa bu, PYD ile omuz omuza cihatçılarla bilfiil savaşması demek! Demokrat aday Hillary Clinton da Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyonda safını belirlemesi gerektiğini açıkça söyledi. Bonus olarak da Avrupa Komisyonu’nun kotardığı ve başta Almanya kimi AB ülkelerinin de üstüne atladığı “mülteci eylem planı”nın da o hâliyleParis Katliamı sonrası hiçbir olasılığı kalmadığını, dolayısıyla Ankara’nın umduğu stratejik önemin de manasının kalmadığını belirtelim.

Geriye kalıyor iki bilinmeyen. İlki, bugüne kadar Ankara’dan cihatçı gruplara verilen desteğin uluslararası bedeli olacak mı, olursa savaş suçu olarak mı tecelli edecek? İkincisi artık IŞİD ve diğer gruplara verilmeyeceği varsayılan desteğin bedeli ne olacak? Zira Irak ve Suriye’de sıkıştıkça terörü Avrupa’ya taşıyan IŞİD’in desteğini kesen Türkiye’den intikam alma olasılığı hafife alınabilecek birşey değil. Yanlışın neresinden dönülse kâr olsa da Ankara’nın yanlış politikasının hepimize bedeli olacağını akıldan çıkarmayalım.

“HALKA İNEMEYEN AYDIN”

Yüzde 49,5 sonrasında münevverlerin halkı okuyamadığı üzerine AKP cenahından ve diğer cenahtan bir dolu lâf söylendi. AKP akıldanelerinin en revaçtaki tezlerinden biri münevverlerin mütedeyyinleri anlamaması, onların değerlerini idrak edememesi, dolayısıyla seçimleri hep kaybetmeleri. İlginç olan iki husus var: İlkin mütedeyyinlerden “bizi anlamıyorsunuz” diye bir lakırdı işitilmiyor, onlar adına münevverler konuşuyor, üstelik o mahalleden değiller, “anlamayan” mahalledenler. İkincisimütedeyyinler arasında, hakikî din ve inancın AKP’ninkilerle ilgisi olmadığı, AKP’nin dini sömürdüğü, bunu yaparken dine aykırı her uygulamayı meşrulaştırdığını söyleyen az değil. Gerekçeleri de gayet sağlam. Dolayısıyla hangi halka inmekten söz ediliyor belli değil. İktidarın organik münevverlerinin bahsettiği AKP seçmeni olan halkın değerleri ve idealleri aşağı yukarı şunlar: güce tapmak, lidere âşık olmak, tam biat etmek, sesini çıkartmamak, had safhada tüketmek, AKP’nin dağıttığı ihale ve sadakayı öpüp başına koymak, “Sünnî Erkek” olmayan herkesi dışlamak, listeyi uzatabilirsiniz ama biz almayalım. Lâkin alanı da engellemekten geri durmayalım.

YOK EDİLEN MEDENİYET

Bugün ve yarın İstanbul Boğaziçi Üniversitesi’nde Hrant Dink Vakfı, İstanbul Bilgi ve Sabancı Üniversitelerinin işbirliğiyle “Yok Edilen Medeniyet: Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemlerinde Gayrimüslim Varlığı” konulu toplantı var. Anadolu’nun kadim Gayrimüslim medeniyetlerinin akıbetini iktisadî, siyasî, içtimaî ve kültürel açılardan ele alacak 27 tebliğ dinlenecek.Memleketin neden bir türlü “adam” olamadığını anlamak için faydalı olabilir. Program için:http://www.hrantdink.org/?Detail=1358&Lang=

cengizaktar@gmail.com

Twitter@AktarCengiz

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums