CHP'nin Devlet Refleksi

  • 28.04.2017 00:00

AKPM'de Türkiye ile ilgili 2004 yılında kaldırılan denetim kararı, referandum sonrasında oylanarak yeniden Türkiye'ye denetim kararı getirildi. Bu kararın gerekçesi olarak da KHK'lerin yarattığı hukuksuzluk olarak gösterildi.

AKPM'de yapılan oylamada AKP, MHP milletvekilleri ile birlikte CHP milletvekilleri de tasarıya karşı oy kullandılar. Sadece HDP'li iki vekil tasarıya karşı olumlu oy kullandı.

CHP bu tasarıya neden karşı geldi? CHP'nin devletçi refleksinden kaynaklanan bu tavrını uzun uzun değerlendirmek yerine 15 Temmuz sonrası yaşanan hukuksuzlukları anımsarsak AKPM tasarısının neden haklı olduğunu görebiliriz.

CHP tasarıya karşı neden AKP’lilerle birlikte karşı oy kullandı diyenlere haklısınız diyerek sıralayalım. Sanki;

KHK marifetiyle yüz yirmi bin kamu çalışanı işinden atılmadı, Belediyelere kayyumlar atanmadı, belediye başkanları tutuklanmadı, milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılıp 13 milletvekili tutuklanmadı, bazı milletvekillerinin vekillikleri düşürülmedi.

FETÖ operasyonları gerekçesi ile bir çok şirketin yada şahsın mal varlıklarına el konulmadı.

Gazeteler, televizyonlar kapatılmadı, gazeteciler sudan bahanelerle tutuklanmadı.

HDP'li siyasetçiler cezaevlerini doldurmadı.

Referandum sürecinde HAYIR bildirisi dağıtan yüzlerce genç gözaltına alınmadı. Afiş asanlara para cezası uygulanmadı. Kampanya yürütenlere silahlı saldırılar yaşanmadı.

Sedat Peker devletin tetikçisi rolüne soyunup sokağa çıkacakları ölümle tehdit etmedi.

Kanal D, ‘Hayır’ diyeceğini açıklayan gazeteci İrfan Değirmenci’yi işten çıkarmadı, Bengütürk TV Genel Yayın Yönetmeni Murat İde, referandumda “Hayır” diyeceği için Bahçeli tarafından kanaldan gönderilmedi. Posta gazetesinde çalışan Hakan Çelenk, ‘Hayır’ dediği için kovulmadı.

Türk-Büro-Sen Başkanı Fahrettin Yokuş’a silahlı saldırı yapılmadı.

Meral Akşener’in Çanakkale’de yapacağı programda salonun elektrikleri kesilmedi, salona polis girmedi. Akşener konuşmasını megafon ve telefon ışıklarıyla yapmadı.

Süheyl Batum, ‘Hayır’ gezilerine katıldığı için Bahçeşehir Üniversitesi’nden atılmadı.

CHP’li Selin Sayek Böke canlı yayındayken televizyon kanalını arayan bir şahıs Böke’yi öldürmekle tehdit etmedi.

CHP’li İlhan Cihaner’in İstanbul Kültür Üniversitesi’nde katılacağı anayasa paneli üniversite yönetimi tarafından yasaklanmadı.

Esenler Belediyesi, CHP’nin referandum için hazırladığı araçları engellemedi. CHP, MHP muhalifleri ve HDP etkinliklerine salon verilmesi engellenmedi.

Sinan Oğan’a ve diğer MHP muhalifi vekillere defalarca saldırı girişimi olmadı.

Orhan Pamuk’un Hürriyet’e verdiği ve ‘Hayır’ oyu vereceğini açıkladığı söyleşisi yayımlandı. Engellenmedi.

Hayır çıkarsa iç savaş çıkar tehditleri yapılmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gaziantep mitingine veya diğer mitinglere kamu personelleri ve lise ögrencileri zorla götürülmedi.

Seçim sandıkları Kürt illerinde korucuların bölgelerine taşınmadı. CHP ve HDP’li sandık başkanlarına görev yaptırılması engellenmedi..

CHP ve HDP kampanya araçları saldırıya uğramadı. Anons araçlarına el konulmadı. CHP'li vekil kampanya çalışmasında saldırıya uğramadı.

HDP’li iki vekil referandum çalışması sırasında gözaltına alınmadı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke’nin konuşması, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nce, Aylin Nazlıaka’nınki Bilgi Üniversitesi, Meral Akşener’in katılacağı toplantı ise Niğde Valiliği tarafından engellenmedi.

Cumhurbaşkanı ve danışmanlarıyla birlikte AKP’ye günde üç saat ayrılmadı. Muhalefet ise görmezden gelinmedi. HDP’nin grup toplantılarına bir saniye bile yer verilmemezlik yaşanmadı.

Referandum çalışmaları kapsamında HDP tarafından kullanılan “Bejin Na” isimli seçim şarkısı Şırnak’ta, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik edecek” ifadeler barındırdığı iddiasıyla yasaklanmadı.

HDP'li vekillerin kampanya çalışmaları engellenmedi.

OHAL defalarca uzatılmadı. Devlet imkanları yasalar hiçe sayılarak AKP'nin kampanyasına peşkeş çekilmedi.

YSK hukuksuz bir biçimde mevcut yasalara uymamazlık etmedi, mühürsüz oyları geçersiz saydırdı.

Bir çok hukuksuzluk sıralamak mümkün. Bunlar tüm yaşanmamış gibi devlet refleksi ile AKPM tasarısına karşı gelmek CHP'nin önümüzdeki süreçte ''yeni kapı'' ruhuna uygun davranacağını göstermektedir.

AKPM tasarısına karşı oy kullanan CHP şimdi referandumda ki usulsüzlükleri AHİM'e taşımak istiyor. Bu iki tutum birbiriyle çelişmektedir. Ancak CHP geleneklerine uygun davranmaktadır. 12 Eylül sürecinde de yine CHP'liler 12 Eylülü savunur durumda olmuş, AP ve GP ile aynı yönde oy kullanmışlardır.

Bu durum HAYIR dinamiğinin gelecek planlarını oluşturmasına engeldir. CHP bir değişim dinamiği ile sarsılmazsa, diktatörlük emellerine karşı oluşan muhalefet dinamiğinin pasifize edilmesi rolünü daha yıllarca oynayacak gibidir . Bu anlamda CHP dışı muhalefet CHP tabanını da içeren bir örgütlenmenin çerçevesini oluşturmalıdır. Başka da çare gözükmemektedir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums