Sıkıntı...

  • 2.02.2016 00:00

 Bizi havaalanına götüren taksi şoförü Diyarbakır’a gideceğimizi öğrenince, ‘Abi orada sıkıntı var’ dedi. Yol boyunca ne dediysem, ‘ama sıkıntı var’ diye araya girdi hep.

Yeni yıla Diyarbakır’da gireceğimi bilen arkadaşlarım da ‘aman dikkat’ demekten alamamışlardı kendilerini, çünkü orada ‘sıkıntı’ vardı...

Sıkıntılarla geçen ‘kayıp’ 2015 yılının son gününde Diyarbakır’ın ‘olağan’ gündemi belediye binası önünde yapılacak kitlesel basın açıklaması ve amacı Şırnak’a varmak olan ‘Büyük Yürüyüş’ etkinliğiydi. Çatışma ve operasyonlara dikkat çekmek için.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da katıldığı basın açıklaması sırasında patlayan ‘meçhul’ bomba, insanların yüreklerini ağzına getirdi. Neyse ki can kaybı olmadı; ama patlamanın olduğu yerdeki polislerden hafif yaralananlar vardı. Sonrası malum; gaz, cop, tazyikli su, gözaltılar...

Olayın ardından bir kaçak çayını içmeye gittiğim HDP Milletvekili Altan Tan, ‘gazımızı yedik, geldik’ diyordu. Herkesin olduğu gibi Tan’ın da kafasını meşgul eden soru, bu işin nereye varacağı idi.

Sur’daki ‘olağanüstü’ durum, ister istemez bütün şehrin gündemi. Çatışmaların durmadığı, yoğunlaştığı haberleri geliyor. Kimse rahat değil. Yılbaşı vesilesiyle kuruyemişçilerde yoğunluk vardı ama şehrin mekanlarında ‘yılbaşına özel’ herhangi bir etkinlik veya program yoktu.

‘Batı’da nasıl olabiliyordu peki? İnsanların anlam veremediği buydu asıl. Memleketin bir tarafı kanarken diğer tarafında insanlar nasıl yılbaşı gecesi nerede ve nasıl eğleneceğiz derdinde olabiliyordu, nasıl?.. Ne diyebilirdim ki? Günlerdir aklımda Roboski vardı benim de. Roboski’de çoğu çocuk yaşta 34 insanımız korkunç bir şekilde parçalanarak can vermişken, 2011’i 2012’ye bağlayan yılbaşı gecesinde İstanbul’da son yılların en renkli ve şaşaalı yılbaşı kutlamaları yapılmıştı.

Bir falcı klişesidir, bilirsiniz, fincandaki karanlık bir köşeyi gösterip ‘içinde bir sıkıntı var’ derler, ‘bak şurada’. Ama moral bozmaya da gerek yoktur, çünkü hemen ardından fincanın aydınlık bir köşesini işaret edip ‘ama’ derler, ‘üç vakte kadar feraha ereceksin, düze, aydınlığa çıkacaksın’.

Kim bilir, belki de o ‘vakit’, 2016 yılıdır.

Hiçbir sıkıntı sonsuza değin sürmez ki.

Sıkıntı, kendi içinde bir ‘feraha erme’ potansiyeli de büyütmektedir zira.

Yılbaşı da geçti işte. Piyango çekilişinde kime ne vurduysa o da belli oldu.

‘Esas’ meselelerimiz orada, öylece duruyor. Büyüyen sıkıntılar şeklinde. Ne o sıkıntılardan kaçabiliriz ne de ‘hayat devam ediyor’ ödevlerinden...

Evet, doğru, buralarda ‘sıkıntı’ var. Büyük bir sıkıntı. Diyarbakır’da, Hakkari’de, Şırnak’ta, Van’da, Dersim’de...

Oralarda yok mu?

2016 için barış, demokrasi, özgürlük ve adalet diliyorum ben de. Ve en çok da umut...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums