Bir mukayese: Kayyımlı+AKP’li belediyeler ile HDP’li+CHP’li belediyeler

  • 4.07.2019 00:00

 OHAL dönemindeki rezalet-ötesi şeylere hiç değinmiyorum, hem içimiz kaldırmaz hem yerimiz yetmez. Önce, birinci ekibin 2019 başından beri belediyelerde yaptıklarına ilişkin (ve tekzip görmemiş) bikaç habere göz atalım. Sonra ikinci ekibe geçeriz.

***

26.02.2019 - Diyarbakır Kayapınar kayyımı, belediye parkının işletmesini Bilal ve Esra’nın yönetimindeki TÜRGEV’e devretti.

11.03 - Diyarbakır Silvan kayyımı, belediyenin 2 taşınmazını seçimlerden hemen önce ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bedelsiz olarak 25 seneliğine devretti.

30.03 - Batman kayyımı, seçim öncesinde, belediyeye ait Bilgi Evleri’ni Kültür ve Turizm Bakanlığına, yine belediyenin bazı araçlarını ilçe Emniyet Müdürlüğüne bedelsiz devretti.

01.04 - Ankara Büyükşehir’e ait hizmet araçları AKP'li belediyelere hibe edilmeye başlandı.

Diyarbakır Bismil’de kayyım, belediye binasını Emniyet’e hibe etti.

11.04 - HDP'nin kazandığı 70 belediyeden 55’inde mazbata verilmedi.

19.04 - Belediyelerde görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılması kararlaştırıldı.

Seçimi %77,4’le HDP’nin kazandığı Cizre’de 220 milyon TL borç bırakan kayyımın, belediye hizmet binasını ve ayrıca 12 belediye taşınmazını başka kuruluşlara devrettiği ortaya çıktı.

Sayıştay raporu, AKP’li Arnavutköy Belediyesinin almadığı hizmetler karşılığında şirketlere büyük miktarda paralar aktardığını ortaya çıkardı. Bunların arasında 15 çocuğa 2’şer kez yapılmış görünen sünnetler de yer alıyor.

23.04 - Kars'ta Tugay Komutanı, 23 Nisan töreninde HDP'li Bld. Bşk. Ayhan Bilgen'in elini sıkmadı.

26.04 - Diyarbakır Büyükşehir’de kayyım döneminde 1.600 kg. fıstıklı kadayıf yendiği, fincan için de 92.000 TL harcandığı açıklandı.

29.04 - Diyarbakır Yenişehir’de kayyımın, S. Soylu’nun katıldığı açılış törenine 669.000 TL, Erdoğan’ın afişlerine 66.000 TL harcadığı ortaya çıktı.

Siirt kayyımının, özel konutu için belediye bütçesinden 65.000 TL’lik tadilat yaptırdığı öğrenildi.  

30.04 – CHP’ye geçen Bolu Belediyesinde, AKP Bolu Kadın Kolları Bşk. Arzu Güler’in çalışmadığı halde maaş aldığının ortaya çıkmasından sonra, işe 10 yıl önce itfaiye eri kadrosuyla giren Serkan Ilgaz’ın 6 tane üst düzey görevden ayrı ayrı maaş aldığı belirlendi. Bismil'de kayyımın belediye binasını Emniyet'e hibe ettiği, kayyımın Mardin'de görevi bırakmadan hemen önce 80 araç satın alıp Valiliğe bağışladığı ortaya çıktı.

02.05 – Devlet kaynakları kullanılarak yapılan metroların bütün maliyeti, CHP’nin kazandığı üç büyük belediyeye yıkıldı. Bu paralar, bütçeden belediyelere aktarılacak miktarlardan “kaynakta tevkif” usulüyle her ay % 5 kesilecek.

30.05 - Cizre kaymakamı, kayyımlıktan kalan maaşını almak için belediyeyi icraya verdi.

Diyarbakır Karapınar’da kayyım tarafından çeşitli kurumlara devir veya tahsis edilen belediye taşınmaz adedinin 24 olarak belirlendiği, sayının zaman içinde artabileceği açıklandı. Karapınar, daha önce, Zarokistan adlı çocuk kreşinin Kur’an kursu yapılmak üzere müftülüğe ücretsiz tahsis edilmesiyle gündeme gelmişti.

31.05 – Bilal’in yöneticisi olduğu TÜGVA’nın ve Ensar Vakfının terlik, ayna, çilingir dahil 1 milyon lirayı bulan masraflarının, İzmit Belediyesinin önceki AKP yönetimi tarafından karşılandığı açıklandı.

12.06 – Bitlis, Tatvan ve Yolalan belediyelerindeki tabelalardan Kürtçe kelimeler AKP’li başkan tarafından söküldü. Tatvan’daki “Qebristana Karşıyaka” kelimeleri 4 gün önce kaldırılmış, yerine "Her nefis ölümü tadacaktır" asılmıştı.

27.06 – Nusaybin kayyımının, 32 milyon TL borç bırakmanın yanı sıra, belediyenin 4x4 arazi aracını Emniyet’e hibe ettiği, Gençlik Merkezi binası ile 3 belediye hizmet binasını da ilçe Milli Eğitim’e tahsis ettiği ortaya çıktı.

***

Özetini verelim:

1) Seçimlerden önce ve hemen sonra gerek kayyımlar gerekse AKP’li belediye başkanları belediyelerin içini boşaltıp belli kurumlara aktarmışlar. Kalan, sadece milyonlarca borç.

Oysa en azından Sayıştay kararı var: Belediyeler vakıflara ve derneklere para ve taşınmaz veremez; sadece spor kulüplerine yardım yapabilir.

2) AKP’li CB Erdoğan açık açık söyledi: Seçilen CHP’li ve HDP’li belediye başkanlarının çalışması son derece zor. En basit anlatımla:

a) 08.08.2018 tarih ve 7 Sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla belediye hesapları Tek Hazine Kurumlar Hesabıiçine alındı. Artık belediyeler, günlük ve aylık nakit talep ve tahsilat tahminlerini 1 ay öncesinden bakanlığa bildirecek. Bakanlık uygun görürse para aktaracak; görmezse aktarmayacak. Belediyelerin Bakanlık iznini almadan borçlanması da yasaklandı. Artık fiilen Hükümet/Bakanlık diye bişey kalmadığına göre, belediyelerin bütün parasal işlemleri Ak Saray’ın iki dudağı arasında.

b) Başkanlığına CHP’li ve HDP’lilerin seçildiği belediyelerin Meclis çoğunluğu özellikle üç büyük şehirde AKP+MHP koalisyonunun elinde kaldı. AKP’li CB Erdoğan, “Belediye Meclisinde sırtını dayayabileceği çoğunluğu olmayan bir belediye başkanı bütçe çıkaramaz!” dedi. Çalıştırtmayız, diyor. Zaten, Erdoğan’ın AKP’li Meclis üyelerine “İmamoğlu’nu çalıştırmayın” talimatı verdiği medyada defalarca yazıldı.

c) Erdoğan, İstanbul’u bırakmamakta kararlı ve bu konuda da hukukla bağlı olmadığını düşünüyor. Ordu havalimanındaki VİP olayı üzerinden İmamoğlu’nu mahkum ettirmeyi ve düşürmeyi planlıyor. Kapalı bir toplantıda partisinin ileri gelenlerinden Hayati Yazıcı “Bu söylediğiniz hukuken doğru değil. Suçlu bulunsa dahi belediye başkanı görevden alınamaz, en fazla kınama cezası verilir” deyince çok sinirleniyor.

Erdoğan ayrıca, “Partinin kararları MYK’da konuşulabilseydi bunlar olmazdı” eleştirisi gelince, “Benim istişare ile karar almadığımı söylemek, şahsıma yapılmış bir hakarettir” diye susturuyor. Tek Adam Yönetimi böyle bişey.

***

Çok uzattık, çünkü çok uzun. Şimdi HDP+CHP belediyelerinin ne yaptığına bakalım.

Kısaca: Devletin nasıl dürüstçe ve insanca yönetileceğini gösteriyorlar. Şöyle:

1) Kayyımların ve eski AKP’li belediye başkanlarının yaptığı yolsuzlukları kuruş kuruş açıklıyorlar, bankamatik memurları teşhir ediyorlar;

2) Son 4 yılda 369 sokağa çıkma yasağının ilan edildiği, son 6 ayda 287 gazetecinin yargılanıp 41’inin hapse çarptırıldığı, geçen yıl 3.000’den fazla habere erişim engelinin getirildiği Türkiye’de bu belediyeler çok simgesel bir özgürlük ilanında bulundular:

Valiler LGBTİ Onur Haftası’nı her yerde yasaklayınca, haftayı Twitter’dan kutladılar. Şişli, Maltepe, Odunpazarı, Germencik, Borçka, Fethiye, Datça, Rize Fındıklı, Balıkesir Edremit, Bursa Nilüfer… 

  3) Daha ilginci ve anlamlısı: HDP’nin %71 oy aldığı, fakat adayı KHK’li diye mazbatanın %25 oy alan AKP'li adaya transfer edildiği Diyarbakır Bağlar Belediyesi bşk. yrd’lığına bir AKP'li getirilmek istenince, bu kişinin maaşını günlük çay, simit ve yol üzerinden hesaplayarak 160 TL olarak tespit etti HDP grubu… 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums