Nebati’nin Londra toplantılarında Merkez Bankası neden yok?

  • 7.02.2022 08:58

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yarın Londra’da uluslararası yatırımcılarla iki toplantı gerçekleştirecek. Toplantıları iş insanları Hüsnü Özyeğin ile Ferit Şahenk’in sahibi olduğu Londra’daki küçük yatırım bankası Dome Group düzenliyor. Nebati daha önce Londra ziyaretiyle ilgili, “İzlediğimiz politikalardan geri dönüşün olmayacağını ve takvimimizde faiz artırımı olmadığını söyleyeceğiz. Bunu konuyla ilgili en yetkili otoriteden duyduklarından emin olacağız” demişti…

Buraya kadar anlattıklarım bölük pörçük çeşitli yerlerde çıktı. Ama Londra ziyaretiyle ilgili kamuoyunun dikkatini çekmeyen bazı önemli detaylar var.

Bunlardan biri, Londra ziyaretine Merkez Bankası’ndan hiçbir yetkilinin davet edilmemiş olması. Yani her konuda Nebati konuşacak.

“Adam Hazine ve Maliye Bakanı, başka kim konuşacak?” diyenler olabilir. Oysa bugüne kadar ekonomi yönetiminin uluslararası yatırımcılarla buluştuğu toplantılara Merkez Bankası yöneticileri mutlaka katılırdı. Hatırlayalım…

2016 yılında darbe girişimi sonrasında yüzlerce uluslararası yatırımcıyla yapılan telekonferansa dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya katılmıştı. 2018'de Londra’da gerçekleştirilen kritik toplantıya da yine Mehmet Şimşek ile Murat Çetinkaya katılmışlardı.

IMF ile Dünya Bankası’nın yıllık toplantılarına da bugüne kadar hep ilgili bakan ve Merkez Bankası Başkanı katılırdı.

Bu seferki de, 2016 yılındaki gibi çok kritik bir toplantı. Çünkü Nebati, "Yeni ekonomik modeli" anlatacaklarını söylüyor. Bu denli kapsamlı bir gündem maddesi varsa uluslararası yatırımcılar mutlaka Merkez Bankası ve para politikası hakkında bilgi edinmek isterler.

Londra’daki toplantılarda yabancı yatırımcılara yeni modelin para politikasını kim anlatacak? Hazine ve Maliye Bakanı mı?

Nureddin Nebati, yukarıda anlattığım teamülü bitirerek adeta şu mesajı vermek istiyor: “Yeni ekonomik modelde sizin alıştığınız bildiğiniz klasik Merkez Bankası yok. Para politikası bizim modelimizin herhangi bir parçası ve siyasetin emrinde...”

Nebati’nin “Bundan sonra faiz artırımı olmayacağını söyleyeceğiz” demesi bunun somut göstergesi değil mi?

Londra toplantılarının Hüsnü Özyeğin ve Ferit Şahenk’in sahibi olduğu küçük bir banka tarafından düzenlenmesi de garip. Eskiden yabancı küresel bankalar böyle toplantılarda düzenleyici olmak için birbirleriyle yarışırdı. Şimdi kala kala Dome'a kaldı.

Dome’un ortaklarından Ferit Şahenk, bankalarla yaptığı yeniden yapılandırma anlaşmasına rağmen borçlarını ödemekte zorlanan, ikinci kez yapılandırmaya gitmek zorunda kalan başarısız bir işadamı görüntüsünde. Saray’ın Hüsnü Özyeğin’den ne kadar hoşlandığı da tartışmalı...

Nereden nereye… Çok yazık.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums