Hedef 1 milyon

  • 14.06.2018 00:00

 AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi’nin daveti, AK Parti Genel Merkezi’nin görevlendirmesiyle geçtiğimiz hafta sonu Fransa’nın Strazburg şehri ve çevresinde yaşayan vatandaşlarımızla buluştuk, hasret giderdik.

Yurtdışındaki ve gümrük kapılarındaki oy verme işlemleri 7 Haziran’da başladı, 19 Haziran’da sona erecek.

Yurtdışında yaklaşık 3 milyon seçmenimiz var. Geçmişte, seçmenlerimiz yalnızca gümrük kapılarına kurulan sandıklarda oy kullanabiliyorlardı ve katılım yüzde 5 gibi çok cüz’i oranlarda gerçekleşiyordu. 2012’de yapılan yasa değişikliğiyle yurtdışındaki seçmene bulundukları ülkelerde oy kullanma hakkı tanındı. Seçmen bu hakkı çok çabuk benimsedi ve yüzde 50’lere yaklaşan katılımla dünya rekorunu elde etti.

16 Nisan 2017 halkoylamasına yurtdışında 1 milyon 326 bin seçmen iştirak etti. Katılım oranı yüzde 45 oldu. Anayasa değişikliğine yurtdışında “Evet” diyenlerin sayısı 832 bin kişi; oran ise yüzde 59 oldu.

AK Parti, 16 Nisan halkoylamasında yurtdışında “Evet”e basılan 832 bin oy sayısını şimdi 24 Haziran seçimlerinde hem parti için hem de Recep Tayyip Erdoğan için 1’er milyon rakamına yükseltmeyi hedefliyor.

Son seçimlerde her ne kadar katılım yüzde 50’lere yaklaşan rekor oranlarda gerçekleştiyse de, yurtdışında oy kullanmak o kadar kolay değil. Ülkeler, güvenliği bahane ederek Türk nüfusun yoğun olduğu her bölgeye sandık kurulmasına sıcak bakmıyorlar. Öyle olunca da, seçmeni çok uzak şehirlerden sandığa taşımak gerekiyor. Bu da büyük bir organizasyonu zorunlu kılıyor.

Fransa’nın Strazburg kentinde kurulan Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM), 1 milyon hedefine azami katkıyı sağlamak için hummalı bir çalışma yürütüyor.

AK Parti’nin yurtdışındaki seçim çalışmaları yurt içine nazaran son derece meşakkatli ve daha fazla gönüllülük, daha fazla fedakârlık istiyor. Strazburg SKM’deki arkadaşlar 24 saat esaslı çalışıyorlar. Strazburg SKM, şehir merkezindeki sandıklara yaklaşık 300 kilometre yarıçapındaki bir alandan minibüslerle, otobüslerle, trenlerle, özel otomobillerle seçmen taşıyor. Sadece SKM görevlileri değil, Strazburg ve çevresindeki Türk toplumu 24 Haziran seçimlerinin tarihi nitelikte olduğunun farkındalar ve evlerini, işlerini bir kenara bırakarak, hiçbir karşılık beklemeksizin, evet, hiçbir karşılık beklemeksizin hem sandığa ulaşmanın, hem de ulaştırmanın mücadelesini veriyorlar.

Katılımın ilk hafta biraz düşük seyretmesi Ramazan ayına bağlanıyor. Bayram ve sonrasında katılımın hızla yükseleceği, yüzde 50’ye ulaşacağı, AK Parti ve Erdoğan için 1’er milyon oy oranına mutlaka ulaşılacağı ifade ediliyor.

Türk toplumu Avrupa’da artık çok farklı bir statüye yükselmiş durumda. 1960’larda ilk gelenler işçilerdi, gurbete gelmişlerdi. Şimdilerde ise Avrupa’da 4. nesil dünyaya geldi ve Avrupa Türkler için gurbet olmaktan çıktı, 2. sılaya dönüştü. Yaşanan tüm zorluklara, artan ırkçılığa, ırkçı saldırılara, İslamofobiye rağmen Türkler artık geri dönmeyi düşünmüyorlar. İlk gelenler emekli olmuş, çocuklarını, torunlarını, torunlarının çocuklarını bırakamıyor, Türkiye’ye yerleşmeyi düşünmüyorlar. Ayrıca Avrupa’da Türk işçi sayısı da epeyce azalmış; Türkler artık patron olmaya, ticarette, tarımda, sanayide önemli yatırımlar yapmaya başlamışlar. Gençler Avrupa dillerini ana dilleri gibi konuşuyor, elbette Türkçe’den kopmuyorlar. Başta Strazburg ve çevresi olmak üzere Avrupa şehirlerinde artık devasa camiler, külliyeler inşa ediliyor, minareler göğe yükseliyor.

Yurtdışında, özellikle de Avrupa’da Türklerin en büyük sorunu örgütlenememek. 5 milyona yaklaşan diasporamız ne yazık ki bu rakamla orantılı bir güce sahip değil. Türkler bir örgütlenebilseler, örneğin Fransa’da parlamentoya çok sayıda vekil gönderebilir, birçok yerleşim yerinde belediye başkanlığına seçilebilirler.

Türkiye güçlendikçe diasporamız da güçleniyor. Türkiye’nin güçlü desteğiyle gurbetçimiz geçmişe nazaran daha fazla örgütleniyor. Türk partileri, medya, ibadethaneler, okullar ve ekonomik hacim Avrupa’da yeni bir gücün doğmak üzere olduğuna işaret ediyorlar. Türkiye’nin AK Parti idaresinde özellikle ekonomi ve dış politikadaki başarıları yurtdışındaki vatandaşlarımızın göğsünü kabartıyor, özgüvenini yükseltiyor. Avrupa’da vakit Türkiye vaktine doğru hızla evriliyor.

Strazburg, Bischwiller, Dorlisheim, Obernei, Colamar, Thann, St. Lous ve Mulhouse’de yüzlerce vatandaşımızla bir araya geldik, kucaklaştık, hasret giderdik. Heyecanlılar, umutlular, geçmişe nazaran epeyce mutlular. 24 Haziran’da Türkiye’nin kazanması için her daim duadalar. “Biz burada işi çok sıkı tutuyoruz, hedef 1 milyon ve bunu yakalayacağız; aman ha siz de Türkiye’de işi sıkı tutun” diyorlar. Bir de Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, sizlere selam söylüyorlar.

Bu arada Ramazan Bayramınız kutlu, mübarek olsun… Nice bayramlara erişesiniz inşallah…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums