O hal, öteki hal ve OHAL...

  • 20.07.2016 00:00

 Gazete haber merkezinde ya da yazıişleri masasının çevresinde bir yeriniz varsa haberi epey erken alırsınız. Çoğu kez bir gün öncesinden... O yüzden akşam TV’lerin anahaber bültenleri, ertesi sabah gazete sayfaları pek tat vermez. Olsa olsa meslek merakı ile “Bakalım ötekiler haberi nasıl vermişler” mavrasına ebelik eder. 

O kadar... 
Ama her zaman “o kadar” olmaz. 
Mesela Ankara Büro’dan bir telefon gelip neredeyse fısıltı tonunda, “Abi, bir iki gün içinde bütün Türkiye’de OHAL ilan edilebilir” denirse “o kadar” olmaz. 
Artık hem gazeteci, hem bu ülkenin bir yurttaşısınızdır. 
Bir yandan, “Bu haber gazeteden nasıl verilecek, kesin olup olmadığı öğrenilebilir mi, haber nasıl işlenecek, OHAL’in içeriği nasıl özetlenecek, nerelere vurgu yapılacak”gibi dibi sonu gelmeyen meslek sorularına cevap aramaya başlarsanız; bir yandan bir demokrat, özgürlüklerine cimrice sahip çıkmaya kararlı bir yurttaş olarak “Bundan sonra ne olacak, ne yapmalı, nasıl davranmalı” gibi yine dibi sonu olmayan sorularla boğuşmaya başlarsınız. 
Tıpkı dün Cumhuriyet’in yazıişleri katında olduğu gibi...

***

Peki peki... Sakin olalım... 
Nasıl bir “hal”deydik? 
Anayasada yazmıyordu ama “Cumhurbaşkanı milletin oyuyla seçilmedi. Demek ki zaten fiili başkanlığa geçildi. Artık anayasayı ‘başkanlık’ sistemine mi uydurmalıyız, yoksa şimdilik ‘partili cumhurbaşkanlığı’ ile idare mi edelim” denmekte ve bu ha bire yinelenmekteydi. Barış süreci çöpe atılmış (buzdolabına değil çöpe); Kürt illerinde taş üstünde taş bırakmamacasına askeri operasyonlara hız verilmiş; hukuk devleti anayasada göstermelik bir maddeye dönüştürülmüştü. 
Öyle bir “hal”deyken 15 Temmuz akşamı çok daha zorba, çok daha acımasız günlere gebe bir karabasan yaşadık: Askeri darbe!.. 
Dünkü Cumhuriyet’te yer alan “WhatsAap” diyalogları bile bu karabasanın derinliğini, ürkütücülüğünü kanıtlamaya yeter. 
Başka bir “hal”in eşiğine gelmiştik ve eşikten dönüldü. 
Peki, askeri darbe püskürtülünce demokrasiye mi geri döndük? Darbe girişimi ertesinde demokratik bir “hal”e mi kavuştuk? 
Alın elinize kalemi ve orduda, yargıda, İçişleri Bakanlığı kadrolarında, üniversitelerde kovulan, görevden alınan, gözaltına alınan, tutuklananları bir sayın. 
Ve sorun: Bu listeler darbe girişiminin tozu dumanı içinde apar topar hazırlanmış olabilir mi? 
Normal koşullarda bu çapta bir tasfiyeyi uygulamak kolay olamazdı. Ama darbe sonrası doğan psikolojik ve politik koşullarda neredeyse tereyağından kıl çekercesine uygulamaya geçildi. 
Yani darbe öncesinden de farklı bir “hal”e girdik. 
Ve şimdi OHAL kapıya dayanmış gibi... 
Bizden de “hal”lerden “hal” seçmemiz isteniyor... 
Sonradan söyleyeceğimi şimdiden söylüyorum: Ben sadece ve sadece “demokratik hal”den yanayım!..

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums