İki Cevap, Bir Soru

  • 12.04.2015 00:00

 Annemin lafıdır: Sayılı gün çabuk geçer. Geçti. İzin bitti. Tilki kürkçü dükkânına döndü. 

O çabuk geçen sayılı günlerde gazete okumadım, TV seyretmedim. Yine de iki soru çevremde, sağımda, solumda, önümde, arkamda, sohbette ha bire döndü durdu: 
Birincisi: HDP barajı aşabilir mi? 
İkincisi: HDP barajı aşarsa AKP ile anlaşıp seçmenlerine kazık atar mı? 
Bu sorulardan bana gına geldi. Üstelik ben yukarıya en yalın hallerini aldım. Oysa soruları dallayıp budaklayıp, olasılıklar sergileyip daha da çetrefil hale getirenler var. Dahası aslında soruya kendi çoktan cevap vermiş, sizin de “He... Ben öyle düşünüyorum” demenizi isteyenler var. 
Şu sözleri o kadar çok ve sık duydum ki: 
“HDP barajı aşabilir mi?.. Aşamaz? Nasıl aşsın? En az iki buçuk milyon oy artışı lazım... Yok beyim olacak iş değil... Peki öyleyse niye parti olarak giriyor?.. AKP ile işi de, pazarlığı da çoktan bağladı onlar ama seçim öncesi renk vermiyorlar...” 
Bir hafta aradan sonra yeniden işbaşı yaptım ya, bari şu gına gelen iki soruya iki cevap vererek başlayayım...

***

Bir: HDP Barajı aşabilir mi? 
Belli değil. 7 Haziran akşamına kadar da belli olmayacak. 
Kamuoyu araştırma şirketlerinin birbirini tutmayan oranlarına bakıp şimdiden bir sonuç çıkarmak aymazlık olur. Hele hele kaynağı belirsiz anket bilgilerine dayanıp HDP’nin barajı çoktan geçtiğini söylemek, aymazlıktan da öte, HDP’yi şimdiden çelmelemek olur. 
Kürt olmayan seçmenler arasında aslında CHP seçmeni olup da bu seçimde HDP’ye oy vereceğini söyleyenlere 
bakıp “Tamam, oldu bu iş, HDP barajı geçiyor. Baksanıza bizim üst kattaki Atatürkçü öğretmen emeklisi Müberra Teyze bile oyunu Demirtaş’a verecek” çıkarımını yapmak saçma. 
Keza kendini “sosyalist solcu” olarak tanımlayan, ancak damarlarında dolaşan kanda azımsanmayacak miktarda milliyetçilik mikrobu barındıran, HDP’ye itirazlarını alt alta sıralayıp niye HDP’ye oy vermeyeceğini ve niye HDP’ye oy verilmemesi gerektiğine ilişkin fetva kesenlere kulak kesilip “Yok abi, baksana adam kaç yılın sosyalisti, marksisti, ama HDP’nin ciğerini, niyetini, kafasının içini, bilincinin derinliklerini okuyor. Onlar bile oy vermedikten sonra HDP barajı nasıl geçecek?. Olmaz o iş” çıkarımını yapmak da bir o kadar saçma... 
HDP’nin baraj sorununu ağırlıklı olarak, gerek Kürt bölgelerinde, gerek İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin gibi büyük kentleride bugüne kadar Kürt siyasal hareketine oy vermemiş Kürt seçmenler belirleyecek. Yarısının, hatta dörtte birinin bile AKP’den kopup HDP seçmenine dönüşmesi önce barajı yıkar, ardından Meclis aritmetiğini 13 yıldır görülmedik ölçüde allak bullak eder... Eh bunlara Türkiye solunun milliyetçi önyargılardan kendini koruyabilmiş kesiminin oylarını da ekleyin. Medya anında ve mecburen “Kim kiminle koalisyon yapıp hükümet kurabilir”tartışmalarını ana gündem maddesi yapar... 
Cevabın kısası, kestirmesi: HDP’nin barajı aşıp aşamayacağı belli değil. Barajı aşmak 7 Haziran’a kadar yapılacak siyasal çalışma ve seçim şarkısında vurgulanan“Biz olma” hedefinin Türk ve Kürt seçmene iyi anlatılması ile mümkün. Tersi derin ve sert sonuçlar doğuracak bir seçim yenilgisi demektir...

***

Pekiiii, HDP barajı aşıp Meclis’te 60-70 milletvekili ile temsil edilirse, AKP elebaşıları, hele hele başkanlık sistemi isteğini bir saplantıya dönüştürmüş Tayyip Erdoğan ile anlaşıp, “Sen bunu al, bana bunu ver” diyerek bezirgân pazarlığı yapıp seçmenini satar mı? 
HDP “Satmam” diyor. 
Demirtaş’ın parlamento tarihinin en kısa grup toplantısı konuşmasını hatırlayın. Üç kez yinelenen bir cümleden ibaretti: 
- Biz var oldukça sen başkan olamayacaksın... Biz var oldukça sen başkan olamayacaksın... Biz var oldukça sen başkan olamayacaksın... 
Bu cümlelerin anlamı açık. Eğer Tayyip Erdoğan başkan olursa Demirtaş ve arkadaşları artık var olmamayı seçmişler demektir. Yani siyasal olarak intihar etmiş olurlar. 
Valla HDP saflarında sorumluluk üstlenmiş, kimilerini tanıdığım, kimilerini iyi tanıdığım kadın ve erkek siyasetçilerden hiçbirinin siyaseten ve ahlaken intihar etmeyeceklerinekalıbımı basarım. Ama ille noter senedi istiyorsanız, artık orasını siz halledeceksiniz... 

***

Bir haftadır üstüme yağan iki soruya kendimce iki cevap verdim. Şimdi benim bir sorum var. HDP üstüne kaygılarını, kuşkularını, öngörülerini, önyargılarını, tahminlerini art arda sıralayanlara yönelik bir soru: 
- Peki, siz ne öneriyorsunuz? 7 Haziran’da sandık başına gittiğimizde ne yapmamızı öneriyorsunuz? 
Aklım yatarsa, “Akıl akıldan üstündür” der önerinize uyarım... 
Valla billa...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums