Okuluma ve hocama dokunma!

  • 8.01.2013 00:00

 Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Yeni Akit ve Habervaktim'in son günlerde yayınladığı haberlerle ODTÜ'den sonra yeni hedefi haline geldi. Oysa yaptıkları haberlerde gazeteciliğin temeli olan 5N 1K bile yok

Ben Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisiyim. Hani şu Yeni Akit ve onun haber sitesi olan Habervaktim’in “Öğrenci Evi Mi Örgüt Evi Mi?” (Türkçeyi bile doğru kullanamıyorlar) diye sorduğu fakültede okuyorum. Son günlerde yayınladığı haberler ile İLEF, Akit ve Habervaktim’in, ODTÜ’den sonra yeni hedefi haline geldi. 
2 Ocak Çarşamba günü Furkan Altınok imzasıyla yayınlanan “Bu nasıl hoca?” başlıklı haberde şöyle deniyor: “Facebook sayfasında kendini açıkça ‘Marksist’ olarak tanımlayan Gökhan Atılgan’ın, Marksist bir yapıda olan PKK ’nın siyasi uzantısı BDP ’nin Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile birlikte katıldığı bir panel görüntüsü de dikkat çekiyor. Marjinal sol ve bölücü örgütlere mensup öğrencilerin kollandığı haberleriyle gündemde olan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Atılgan’ın her ortamda Marksizm propagandası yaptığı ve BDP yandaşı olduğu ortaya çıktı. Atılgan’ın, fakültede ‘kantin tayfası’ diye tabir edilen PKK’lı ve Marksist öğrenci grubunun her taşkınlığının üstünü örttüğü, bu grubun faaliyetlerine çanak tuttuğu belirtiliyor.” 

Marksistler ve Kürtler 

Ertuğrul Kürkçü, bu ülkenin seçilmiş bir milletvekili değil mi? Neden onunla yanyana olmak dikkat çekici oluyor? Marksist olmak suç mu? Ama doğru, Marksizm ve komünizmin suç olarak görülmesi eskiden beri bir devlet politikası olageldi. BDP yasal bir parti değil mi? Tabii, bu ülkede bir kişiyi suçlu ilan etmek için birinci yapacağınız iş onun Marksist olduğunu söylemekse ikincisi de Kürt hareketiyle ilişkisini kurmaktır. Ne de olsa insanların sırf Kürt oldukları için bombalandığı, hapse atıldığı bir ülkede yaşıyoruz. 
İletişim fakültelerinin kapısından adım atan bir öğrencinin ilk öğrendiği şeydir 5N 1K kuralı. Bir haberi yazarken yanıt vermeniz gereken en temel sorulardır bunlar: Ne, ne zaman, nerede, nasıl, neden ve kim. Delil ve kaynak göstermeden, habere konu olan tarafların (sadece bir tarafın değil) görüşlerini yansıtmadan yaptığınız haber, haber değildir. Yeni Akit’in haberinde ise bu en temel gazetecilik kuralının bile gereği yerine getirilmiyor. Haberde, iddialarla ilgili hiçbir kanıt, kaynak yok. PKK’lı ve Marksist öğrenciler ne zaman taşkınlık yapmış? Gökhan Atılgan bu taşkınlığın üzerini ne zaman, nasıl örtmüş? Bu “kantin tayfası” kimmiş? Bu soruların hiçbir cevabı yok. 

Demokrasiden habersiz 

31 Aralık 2012’de yine Yeni Akit’te yayınlanan ve altında sadece Yeni Akit imzası bulunan “Öğrenci Evi Mi Örgüt Evi Mi?” başlıklı haberde ise şöyle diyordu: “Geçtiğimiz 21 Aralık günü ODTÜ’de Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılma töreni esnasında marjinal grupların yaşattığı karışıklıklar boyutunda ve belki de daha ağır bir tablonun her an Ankara Üniversitesi’nde de ortaya çıkabileceği belirtiliyor. Yeni Akit’in ele geçirdiği fotoğraflar, üniversitenin birçok biriminin marjinal, sol ve bölücü grupların kontrolünde olduğunu ortaya koyuyor. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi kantininde çekilen fotoğraflarda, ODTÜ’deki son olaylarla gündemde olan grupların uzantılarının Ankara Üniversitesi’nde de faal oldukları görülüyor. Aynı marjinal grupların çatısı altında ve aynı paralelde hareket eden ‘öğrencilere’ yönetimin de göz yumduğu veya ses çıkaramadığı belirtiliyor.” 
Haberde, “Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ele geçirilen fotoğraf” olarak bahsedilen de “Üniversite satılık değil!” afişi. Bu afişleri asmak için ise okul yönetimi ve hocalarımız da dahil kimsenin bize göz yummasına gerek yok. Yeni Akit gözü dönmüş bir şekilde farklı düşünen herkesi hedef göstermeye kilitlendiği için belli ki en basit demokrasi kurallarını bile görmezden geliyor. Afiş asmak, eylem yapmak, protesto etmek, toplantı yapmak suç ya da terör değil, temel bir demokratik haktır. Bugüne kadar bizim okulumuza astığımız afişler yüzünden kimse ölmedi ama Akit gibi tetikçilerin hedef gösteren haberleri yüzünden bu ülkede birçok aydın, yazar, öğretim görevlisi katledildi. 

Talep, bildiğiniz gazetecilik 

Yeni Akit, aynı haberde A.Ü. SBF’den Yrd. Doç. Reşat Barış Ünlü’nün de ismini vererek hedef göstermiş, Ünlü, “marjinal gruplara destek vermek” suçlamasıyla hedef gösterildiği haberde “kaos yanlısı hoca” olarak tanımlanmıştı. Bu haberler eminim fakültemizin gazetecilik derslerinde nasıl haber yapılmayacağına dair örnekler olarak okutulacaktır. 
Ancak biliyoruz ki, bu haberlerin ardı ardına yayınlanması bir tesadüf değil. Başbakanın, 3500 polis ile ODTÜ’ye girip okulu terörize etmesinin ardından “böyle öğretim üyeleri olsa ne olur, olmasa ne olur” sözleriyle birlikte hükümet yanlısı medya da üniversitelere saldırmaya, öğretim üyelerini hedef göstermeye başladı. 
Büşra Ersanlı, KCK davası kapsamında tutuklandığında, başta Akit’in nefret ve manipülasyon yüklü haberi olmak üzere Ersanlı ile ilgili yapılan haberlere İLEF web sitesinden yanıt verilmişti. 4 Kasım 2011’de yayınlanan o metinde şöyle deniyordu: “Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde okutulan derslerde haber, haber söylemi, habercilik etiği gibi konular belirli bir eleştirel perspektifle ele alınır ve işlenir. Çağdaş haberciliğin tarafsızlık, nesnellik, doğruluk gibi etik kodları, 5N 1K gibi kuralları, liberal çoğulcu ve pozitivist geleneklerle ilişkilendirilerek eleştiriye tabi tutulur. Gün gelip de bilimsel düzeyde eleştirdiğimiz gazetecilik kültürünün bazı uygulamalarına, en basit gazetecilik normlarına bile ihtiyaç duyacağımızı, hatta bu basit kurallara uyulmasını resmen talep edeceğimizi düşünmezdik. Ama çoktandır ‘o gün’ü yaşıyoruz. İletişim eğitmenleri olarak Türkiye ’deki gazetecilerden vicdan, insaf, eleştiri, izan, vb. değil, basitçe gazetecilik talep ediyoruz.” 
Evet, basitçe gazetecilik talep ediyoruz. Ama doğru ya, Akit gazete sayılabilir mi?
 
Radikal 2

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums