AKP neden kazanır, CHP neden kaybeder (2)

  • 9.12.2011 00:00

 İlyas Başsoy’un, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde (2009) uyguladığı başarılı seçim kampanyası ile, fırsat verilseydi uygulayacağı “12 Haziran 2011 seçimleri CHP iletişim stratejisi”ni anlattığı kitabını neden bu kadar önemsediğimi sorgulayan tepkiler alıyorum...

Bu sorulara çok net bir cevabım var: Çünkü ben, 1) tıpkı İlyas Başsoy gibi gücü tartışılmaz bir iktidar karşısında güçlü bir parlamenter muhalefetin varlığını hayati önemde görüyorum ve 2) bu kitapta önerilenleri bu sonucu sağlama yolunda hayati önemde görüyorum.

Aslında kitaptaki öneriler sadece Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) için değil parlamenter muhalefeti (ve tabii parlamenter yolla iktidarı) önemseyen bütün siyasi akımlar için geçerli... Böyle bir dertleri olmayanlara bu kitabın söyleyeceği herhangi bir şey yok. İlyas Başsoy’un dediği gibi, “Ya seçime katılmamak ya da katılınıyorsa seçimin kurallarına göre oynamak gerek...”


“AKP’nin arkasında dâhi mertebesinde birkaç yol gösterici var”

Başsoy, “seçimin kuralına göre oynanması” derken, her şeyden önce, siyasi partilerin seçim kampanyalarını “siyasetsiz” geniş seçmen kitlesine (yani Selim Türkhan Partisi’nin “üye”lerine) yönelik olarak kurmaları gereğinden söz ediyor.

Çünkü, geçen yazıda da söylediğim gibi, partilerin taşlaşmış tabanlarından birkaç parça sökmek bile zorken Selim Türkhan Partisi’nin (STP) tabanında “hizmetle tavlanmayı” bekleyen, oyunu her an değiştirmeye hazır milyonlarca seçmen vardır.

Başsoy’a göre, seçimlerde –AK Parti hariç– bütün partiler kendi “çekirdek”lerinin ideolojik ihtiyaçlarını giderecek kampanyalar yürütüyor, sonunda da sadece kendi “çekirdek” tabanlarının oylarını alıyorlar.

Oysa yapmaları gereken şey, kendi çekirdek tabanlarını, partinin bütün enerjisini “siyasetsiz” Selim Türkhanların oyunu almaya harcamasının gereğine ikna etmektir. Ne var ki bunu başarmış olan tek parti yine AK Parti’dir: AK Parti çekirdeği, seçimi kazanıp iktidar olabilmek için bunun kaçınılmaz olduğunu kabul eden ve gereğini yapan bir kitledir. Başsoy’a göre, AK Parti’nin, bu sonucu (da) sağlayan tüm stratejisi kusursuzdur:


“AKP’nin bugüne dek yaptığı tüm iletişim stratejisi, sadece seçimi kastetmiyorum, genel olarak tüm stratejisi kusursuzdur. AKP’nin arkasında, çok arkasında, dâhi mertebesinde birkaç yol gösterici olduğunu sanıyorum. Hiçbir şey rastlantısal değil, hiçbir şey sanıldığı kadar basit değil.”

 


“Başbakan’ım” demelisiniz...

Peki, Selim Türkhanların dünyası nasıl bir dünyadır?

Biraz köşeleştirerek söylüyorum, “iş”e, “hizmet”e, “proje”ye bakan, başka da bir şeye bakmayan bir dünyadır. Bu dünyaya “siyaset”le giremezsiniz, onlar sizin “hizmet” ve “proje” önerilerinize ve onları realize etme yeteneklerinize bakarlar ve takdir ederlerse sizin siyasetinizin dolaylı bir destekçisi haline gelirler; ta ki, sizin “hizmet”lerinizi “takdir” etmemeye başlayana kadar...

İlyas Başsoy, Türkiye’nin Selim Türkhanlarının neredeyse tamamının şu anda AK Parti’yi “takdir”ettiğini ve oylarını bu partiye verdiklerini söylüyor. CHP’lilere önerisi ise şu: AK Parti’nin Selim Türkhanlar üzerinde yarattığı “algı”yı, kendi partilerine ilişkin olarak da yaratmak... Öyle ki, Selim Türkhanlar, CHP’nin iktidarda AK Parti’nin “hizmet”lerini de aşacak bir performans göstereceğine; CHP’nin iktidarı sahiden ve sadece “hizmet” için istediğine inansın.

Başsoy, bu amaç doğrultusunda bakın neler öneriyor CHP’ye:


“1. ‘Başbakan’ım’ demelisiniz... 
İki harften oluşan bu basit iyelik eki, bunu söyleyebilen lidere toplam oylarının yarısı kadar oy getirebilir. Çünkü bu iki harf, ‘hizmette devamlılık’, ‘istikrar’, ‘efedilik’vs. gibi Selim Türkhan’ı çıldırtan mesajlar saçar.


“2. Başarıyı takdir edin ve ayrıştırın... 
Seçimi kazanmak mı istiyorsunuz? O halde kalkın ve şunları söyleyin:

‘AKP baştan sona hata mı yaptı? Bu mümkün mü? AKP özellikle sağlık, ulaştırma alanında başarılı işler yaptı. İktidar olduğumuzda, AKP’nin yaptığı her şeyi elimizin tersiyle silip atmayacağız. Kuracağım kabinede Sağlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na dokunmaya niyetim yok. Değerli bakanlarımız, partileri seçimi kazanmasa dahi isterlerse görevlerine devam edecekler. (...) Ahmet Davutoğlu kardeşimiz, uluslararası siyasette çok değerli hizmetler verdi. Ben onu da hep yanımızda göreceğim. Uluslararası ziyaretlerimizin tamamında bizimle olmasını rica edeceğim. (...) Kimse telaş etmesin. Yıkmak için gelmiyoruz. Bayrağı almak ve daha yukarıya taşımak için geliyoruz.’

“Siz bunları söylediğiniz anda, sizi kanser hücresi gibi tüketen ‘muhalefet seçimi kazanırsa kaos olur, ekonomi batar’ cümlesi düşmez mi? AKP’nin seçimdeki en büyük kozları olan sağlık, ulaşım, ekonomi ve dış siyaset konularını AKP’den ayrıştırıp sahiplenince, bu yaptığınızdan kim kazançlı çıkar?


“3. Somut projeler sunun... 
Selim Türkhan somut projeler görmek ister. Köprü, uydu, tüp geçit, bina vs. Selim Türkhan’ın en sevdiği sözler arasındadır. Muhalefet de bu sözleri ağzına dolayınca Selim Türkhanların tamamı, ‘Bu parti iktidara gelirse ülkedeki projeler sekteye uğramayacak,’ diye düşünür. Bu durumda kim kazanır, kim kaybeder?


“4. Kimlik siyaseti yapmayın... 
Amaç ‘siyasetsiz’ insandan oy almaksa, kimlikler üzerinden yaratılan bir söylemin oy karşılığı yok. Kimliklerine sahip çıkanlar zaten kimliklerine göre çeşitli partilere oy veriyor. Türkiye’nin en büyük partisi, bu kimliklerin birine veya birkaçına sahip olduğu halde, kendini bu kimliklerle tanımlamayan Selim Türkhanların partisi.


Dürüstlük kelimesini ağzınıza almayın


“5. Dürüstlük kelimesini ağzınıza almayın... 
Barajı geçecek kadar büyümüş hiçbir parti dürüst olamaz. O halde böyle partiler ‘dürüstlük’ lafıyla (zaten onlara ‘anne objektifliği’yle oy verecek kendi seçmenleri dışında) bir tek Selim Türkhan’ı bile ikna edemezler. Çünkü Selim Türkhan hemen şöyle düşünür: ‘Sanki sen çok dürüstsün. Senin belediyelerin çok mu temiz? (...) O halde geç bunları kardeşim. Bence ne iktidar dürüst, ne de sen dürüstsün. Fark göremiyorum, niye riske gireyim?’


“6. Takipçi olmayın... 
Selim Türkhan muhalifi sevmez, öncüyü sever. Heyecanla kendi düşüncelerini anlatan bir siyasi lideri dinleyince, çalışkan öğrencinin velisi gibi sevinir. (...) AKP sloganlarına muhalefet partileri hep reaksiyon verir (‘Durmak yok yola devam’, ‘Sen Türkiye’sin, büyük düşün’) ve onlar böyle reaksiyon verdikçe AKP’nin lider, kendilerinin takipçi olduğunu yine kendileri onaylamış olur.


“7. Polemikten kaçının... 
Selim Türkhanların çok kullandığı, ‘Bak işine birader’ diye bir laf vardır. AKP ile ağız dalaşına giren siyasiler (eğer gizli AKP’li değillerse), bir an önce bu davranışlarından vazgeçmeli ve işlerine bakmalılar. Yani tartışmayı bırakıp vizyon sunmalı, heyecan yaratmalılar.


“8. Tabanınızla sözleşin... 
AKP, kendi tabanıyla taban tabana zıt söylemlerle oy isterken, nasıl oluyor da tabanından hiç oy kaybetmiyor? Çünkü AKP, müstakbel başbakan henüz hapisteyken bu konuda gizli bir sözleşme yaptı tabanıyla. (...) Oysa barajı aşan diğer iki parti kendi tabanlarının kölesi olmuş durumda. Liderleri ‘şüpheli’ bir tek laf etseler tabanları tarafından aforoz edilecekleri endişesi yaşıyorlar. (...) Kısır döngüyü kırmanın tek yolu, tabana iyi bir eğitim vermek ve bu sözleşmeyi kulaktan kulağa fısıldayarak duyurmak. Ancak “eğitim”, “analiz”, “yöntem”, “orta ve uzun vadeli strateji” gibi kavramların hiçbiri AKP dışındaki partilerin lügatinde yok...”

İlyas Başsoy, 12 Haziran 2011 seçimlerinden sekiz ay önce, Ekim 2010’da işte böyle şeyler anlattı Kılıçdaroğlu’na... Bir de uyarıda bulundu, “kara girdap” konusunda (Başsoy, CHP tabanındaki öfkeli, umutsuz kalabalıklardan yayılan muazzam enerjiyi anlatmak için kullanıyor bu kavramı).

CHP liderleri, meydanlara toplanan bu büyük kalabalıklardan iktidar garantisi vehmediyor ve onların yarattığı enerjinin ortasına atıyorlar kendilerini... Sonuç her defasında felaket olsa da, bir türlü dışına çıkamıyorlar bu girdabın...


AKP Neden Kazanır, CHP Neden Kaybeder 
bir anlamda bu girdaptan çıkışın yollarını gösteriyor. Tabii, dinleyen olursa...

CHP yöneticilerinin, kitaptaki önerileri aktardığım eski solcu, uzun dönem CHP’li, 2002-2007 arasında“AK Parti’nin eklemlenmiş tabanı”na, ondan sonra da “çekirdek”e yakın duran bir AK Parti’li arkadaşımın yüzünü görmelerini çok isterdim...


alpergormus@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums