MGK’nın 2004’teki ‘Cemaat’ kararının anlamı -2-

  • 1.12.2013 00:00

 Dünkü yazımda da belirttiğim gibi, hükümet üyelerinin kerhen imzaladığı 2004 MGK kararından, “AK Parti daha 2004’te Cemaat’i bitirme adımlarını atmış” sonucunu çıkarmak, anakronizmden başka bir şey değil. (İmzaların “kerhen” niteliği, o dönemde AK Parti’yle Cemaat arasında hiçbir çelişkinin bulunmadığı anlamına gelmez.)

Yine belirtmiştim ki: Böyle bir sonuç üretebilmek için, 2004’ü izleyen yıllarda, bu tavsiye kararının gereğinin hükümetçe yerine getirildiğinin gösterilmesi gerekir.

Yazımın yayımlandığı gün, Taraf gazetesinin sürmanşetinde, dönemin Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’in imzasını taşıyan 28 Ekim 2004 tarihli bir talimat yazısı, “MGK kararının uygulamaya konduğunun belgesi” sunumuyla yayımlandı.

Talimatta, Ömer Dinçer, “İrticai Faaliyetlere Karşı Yürütülecek Mücadele Stratejisi” çerçevesinde çalışılmasını ve sonuçlarının raporlar hâlinde bildirilmesini istiyordu.

Ne var ki bu, ondan önce de (mesela 2003 boyunca) benzerleri olan, askeri vesayet ve darbe tehdidi zorlamalarıyla yayımlanmış genel “irtica” talimatlarından başka bir şey değildi.

Haber, 28 Şubat döneminde “irticayı takip” amacıyla oluşturulan (ki 2004’te başkanlığını Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer yürütüyordu) Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu’na (BUTKK) gelen raporlarla devam ediyor. Ve okur böylece AK Parti’nin o dönemde yalnız Gülen Cemaati’nin değil, “irticai unsur”ların tamamının çanına ot tıkamak için nasıl büyük bir mücadele içine girdiğini anlıyor(!).

İnanması çok zor ama öyle: Gazete, iktidarın Gülen Cemaati’ne karşı 2004’te harekete geçtiğini “kanıtlamak” için, dönemin malum koşulları nedeniyle lağvedemediği bir kurumun marifetlerini, iktidarın gönüllü faaliyetleri olarak değerlendirmemizi istiyor bizden...

Taraf’ın haberinin başka bir sorunlu yanı da şu: Gazete, “irticayı takip” hikâyesini, BUTKK Başkanı Ömer Dinçer’in MGK kararından iki ay sonraki bir “talimat” yazısıyla başlatıyor ve böylece bu takibin ilk kez 25 Ağustos 2005 tarihli MGK kararından sonra başladığını imâ ediyor.

Böyle bir şeye inanabilir miyiz? “İrticai Faaliyetlere Karşı Yürütülecek Mücadele Stratejisi” çerçevesinde 2003 boyunca ve 2004’ün ilk yarısında, BUTKK’dan sâdır olmuş nice “talimat yazıları” olduğunu bilmiyor muyuz?

(Her şey bir yana, Taraf’ın yayımladığı Ömer Dinçer imzalı belgenin “ilgi”sinin tarihi bile çok şey söylüyor: “27 Haziran 2000 tarihli ve ... sayılı yazınız...”)

 

***

 

Malum MGK kararında da “görevli” ilan edilen BUTKK, 28 Şubat’çıların peydahladığı, yasal dayanağı olmayan bir kurumdu. Buna rağmen AK Parti iktidarının ilk yıllarında “dokunulamaz” olarak kaldı.

2004’ün “irtica odağı” AK Parti’nin “irticaya karşı” verdiği traji-komik mücadeleyi, bu kurumun varlığından daha iyi hiçbir şey anlatamaz.

Gelin şimdi birlikte 2003 Nisan’ında Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun bir toplantısını izleyelim... Konu, BUTKK’dır. Başta AK Partili üyeler olmak üzere, komisyonun bütün üyeleri “yasal hiçbir dayanağı olmayan” bu kurulun lağvedilmesini istemektedirler.

 

Eleştirileri dinledikten sonra BUTKK’nın ne kadar “yasal” ve önemli bir kurum olduğunu savunmak kime düşmüştür dersiniz: Tabii ki BUTKK’nın Başkanı ve Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’e...

2003-2004 koşulları herkesi işte böyle “samimiyetsiz” davranmaya itiyordu.

2004 kararının altındaki imzalar da “samimiyetsiz”di tabii... Fakat bu, o imzaların etik eleştiriye açık olmadığı anlamına gelmez.

Devam edeceğim...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (2)

  • özdal alas
    özdal alas
    11.08.2011 01:51

    bir çok cesur yüreğin olduğunu da bilmenizi isterim.bir konuya da dikkat çekmek istiyorum. Sizce Ulusal marşımız da sizin sözünü ettiğiniz duygu ve düşünceleri içeriyormu? saygılarımla.

  • özdal alas
    özdal alas
    11.08.2011 01:42

    Sayın Ayarcı. Burada tartışmanın ne kadar yarı vardır bilemiyorum.ancak sizde benim kastımı anlamamış yada ben anlatamamışım.Yazınızda emekli öğretmenleri potansiyel faşist eğilimli olarak algıladığınızı ve algılatmaya yönelik ifadeler olduğuna itirazım.yargılanması gereken o marşları coşku ile söyleyenler söyletenlerden çok eğitim sistemi olmalıdır. işte o emekli öğretmenlerin içinde azımsanmayacak sayıda o eğitim sistemine karşı mücadele etmiş dayak yemiş hapse girmiş sürülmüş süründürülmüş bi

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums