- 9.11.2010 00:00
Kendilerini demokrat, sosyal-demokrat, solcu, sosyalist, komünist sayarak CHP’li olduğunu söyleyenler, üyeliklerini sürdürenler;
Amaçlarının ve ilkelerinin bugünkü CHP çatısı altında hayata geçemeyeceğini hala fark edemiyorlar mı?
Yeni bir çağa girdiğimizi, küreselleşme sürecinde dünya pazarının birleşmeye, devlet sınırlarının silikleşmeye başladığını, birçok ülkeyle sınırların açıldığını, vizelerin kaldırıldığını, savaşların değil barışın ve bilimin öne çıktığını göremiyorlar mı?
Kartların yeniden karıldığını, sınıfların ve yeralımlarının farklılaşmaya başladığını, devletlerin ve partilerin eski yapılarıyla devam etmelerinin zorlaştığını anlamıyorlar mı?
Dün “Kürt yok, Kürtçe diye bir dil yok” denirken; bugün, devlet televizyonu TRT-Şeş’ten yirmidört saat Kürtçe yayın yapılıyor. Nereden nereye geldik? Kongre kararında “Türkiye'nin doğusunda Kürt halkının yaşamakta olduğunu kabul ve ilan eder” dediği için Türkiye İşçi Partisi, 1971 yılında Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmıştı. 1991’de TBKP’nin kapatılma gerekçelerinden biri de Kürtlerin ve Kürt Sorunu’nun ifade edilmesi idi. Bugün üniversitelerde kürdoloji enstitüleri açılıyor, anadilde eğitim hakkı tartışılıyor. Bunlarla birlikte kürtçe, “bilinmeyen bir dil” olarak KCK davasında mahkeme kararlarına geçiyor. Bir yandan “İmralı” ile devlet arasında, kanın durdurulması için görüşmeler yapıldığı basına yansıyor, öte yandan seçilmiş belediye başkanları KCK davalarında tutuklu yargılanıyor, ellerine kelepçe vuruluyor. Süreç, çelişkilerle ilerliyor.
12 Eylül 2010’daki Anayasa Değişikliği Referandumu’ndan sonra, yepyeni bir anayasa tartışılıyor. Yeni anayasanın içeriği ve yapılış yöntemi, devletin yeniden yapılandırılması, önümüzdeki seçimlerin
temel konusu olacağa benziyor.
Türkiye, yeni çağa ayak uydurmaya çalışıyor. Cumhuriyet tarihimizde ilk kez, anayasanın halkın katılımıyla yapılması ihtimali ortaya çıkıyor. Küresel ve Yerel Düşünce Derneği’nin 6 Kasım 2010’da Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirdiği“Demokratikleşen Türkiye’nin Yeni Anayasası” başlıklı sempozyumda konuşan Prof. Dr. Zafer Üskül “Toplum yeni bir anayasa istiyor” diyor. CHP’li solcular ne yapıyor?
Yorum Yap