Bir İrlanda mektubu: Liderden lidere…

  • 22.04.2015 00:00

 Dublin'de dün DPI heyeti olarak önemli bir karşılaşma yaşadık. Bertie Ahern'le bir yuvarlak masa etrafındaydık.

Peki Bertie Ahern kim?

1997-2008 arasında İrlanda Cumhuriyeti başbakanı olan Ahern 1998'de IRA, Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti arasında imzalanan Hayırlı Cuma anlaşmasının en önemli aktörlerinden birisiydi…
Çatışma çözümü ve çözüm sürecinde bulunduğu konum açısından bir deneyim hazinesine sahip olduğuna şüphe yok.
Nitekim yaptığı konuşmaya rahatlıkla, “İrlanda çatışma çözümünden çıkardığım dersler” başlığı atılabilirdi.
Böyle anlarda gazetecinin işi “aktarmak”, evrensel nitelikli sorun çözme teknik, deneyim ve öykülerini kim alırsa ona anlatmak… Ancak umarım İrlanda'daki bu sesi, seçim gürültüsüne rağmen özellikle bizdeki liderler duyarlar.
Zira Ahern'in anlattıkları önce kendisine, daha sonra onlara yönelik…

Ahern'in çatışma çözümünden çıkardığı dersleri şöyle sıralıyordu:
“Bir: Taraflar masaya iyi niyetlerinden, ani pozisyon değişikliklerinden hareketle oturmazlar. Onları masaya oturtan çatışmanın devam ettirilemez olduğunu düşünmeleridir. Bunu toplum da hisseder, aksi iddialar gerçekçi değildir.
İki: Çatışma ortamından barış koşullarına geçişin en önemli ve zor unsuru güven tesisidir. Beni zorlayan bir örnek vereyim. Biz katolikler için yılbaşı yemeği çok önemlidir. Bir yılbaşı öncesiydi. IRA benden bazı tutukluları 72 saat için serbest bırakmamı istedi. Her duyan 'Sakın ha, böyle bir şeye kalkışma, Adalet Bakanı bile direnir' diyordu. Kulaklarımı tıkadım ve izin belgesini imzaladım. Ama iki gece de uyuyamadım, ya geri dönmezlerse diye… Dönemeselerdi ben bugün burada olamazdım. Barış süreci büyük yara alırdı.. Riskleri almak zorundasınız. Güven böyle oluşuyor…”

Üç: Muhatabınızı doğru seçmeniz gerekir. Blair ve ben şiddete bulaşmış insanlarla konuşamayız deseydik, konuşacak kimse bulamazdık. Şiddete bulaşmış insanlarla konuşmak, onları temsilci olarak kabul etmek işin asıl ve zor kısmıdır.
Dört: Derin ayrılıkları çözmek istiyorsanız her koşulda devam eden diyalog tek yoldur. Bir gün Kuzey'e müzakerelere gittim. Şahinler olarak bilinen bir grupla toplantı vardı. Küçük bir odada 12 kişiydik. Ünlü bir eylemci şöyle demişti. 'Sayın başbakan burada kimseyi öldürmemiş tek kişi sizsiniz' Kendime doğru yerdemiyim diye sordum. Ama orada olmam gerekiyordu.
Beş: Silahlı örgütün yıllardır yaptığı şeyi durdurmak istiyorsanız, ona açık kapı bırakmalı, yeni bir imkan vermeli, bir strateji önermelisiniz. Ateşkes yapıyorlar, önemli olan bir daha asla şiddete geri dönmeyeceğiz diyecekleri bir alternatifi görmeleridir. Bunu göstermek liderlerin görevidir.

Altı: Barışı savunuyorsanız, kendinizi karşınızdakinin yerine koymalısınız. İnsanlar neden bir araca patlayıcı koyuyorlar, neden elde silah dolaşıyorlar, neden kendilerini feda ediyorlar? Bu sorulara onlar açısından bakıp cevap bulmalısınız. Onları motive eden şeyi bulmak için onların kafalarının içine girmelisiniz.
Yedi: Cesur olmak, siyasi tehlikeleri göze almak zorundasınız. Örneğin anlaşmadan sonra yaptığımız ilk iş aftı. Af edilenler arasında polis katilleri vardı. Ve kurban aileleri aftan rahatsızdı. Ama böyle yapmasaydık, her gün yaşanan katliamları engelleyebilir miydik? İrlanda'nın haber gündemi şöyleydi o zaman: 'İlk haber, işine giden bir adam vuruldu, ikinci haber, bir kahve bombalandı, üçüncü haber, bir polis noktasına saldırıldı.' Bu durum karşısında ya hiç bir şey yapmayacaksınız, devletin gücünü hatırlatıp, bunların hesabının sorulacağını söylecek ve ertesi sabah aynı haberleri okuyacaksınız. Ya da cesaretle risk alacaksınız. Biz aldık…”

Sekiz: Dış oyuncular önemlidir. ABD ve AB olmasaydı İrlanda sorunu çözülmezdi. Bu dünya yüzündeki tüm benzer sorunlar için geçerlidir. Çatışma çözümünde irade terkibi her yerde benzer: Güven, cesaret, risk üzerine oturuyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Erdal Gökmen
    Erdal Gökmen
    9.06.2013 17:33

    Ah Ahmet Ay ah. Adaletine, vicdanına güvenme hatasına düşmüş biri olarak pişmanlığımı ifade ediyorum. Gezi parkın karşısına teşkilatı koymaya çalışıyorsun. Esat gibi! O da mitingler ile meşruiyetini ilan etti ama siz kabul etmediniz. Bakın Taksime.. Herkes var. Hatta AKP seçmeni de.. Siz bir avuç AKPden ikbal bekleyen tip, Başbakanı da yanıltıyor ve bu tepkinin "bir avuç provokatör" tarafından tertiplendiği yalanını yayıyorsunuz. Yazık değil mi? Tüm saldırılara karşı silah kullanmayan, sadece TOMA önünde duran insanlara yapılan bu saldırıları, olen ve yaralılara rağmen desteklemeniz beni derinden yaralıyor. AKPden sanırım Milletvekili olmaya soyundunuz. Ne talihsiz bir dönem. Çünkü başka bir dönemi olmayacak bu zalim yönetimin. Sizler de korkarım önceki uygulamanın hesabını verecek kitle olacaksınız. Gerçekten körleşmenizi anlayamıyorum. Gazze için gözyaşı dökenlerin kendi halkı için zalimleşmesi anlaşılır değil. Anlaşılır da, hazmedilir değil. Belki vicdana davet eder diye yazacağım. Dersimli bir Zaza kardeşim ile yürüyorduk ve polis gaz bombaları ile saldırdı. Bebek arabalarında bebekler ve seçkin bir kitle vardı ve yolu bile kapatmıyordu insanlar. Zaza kardeşim kanser tedavisi görüyordu. Sizin gibi düşünen insanlar ne derece etkilenir bilmiyorum ama eşimde 3 stend var ve bayram havasında yürüyorduk biz. Sabah her yer kuş ölüsüydü. Ne yaptık biz Devlete? Allah aşkına söyle ne yaptık? Slah çeksek muteber olurduk değil mi? ama biz PKK gibi davranmayacağız. Sevgi ile yok edeceğiz şeytanı! Selam yok sana

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums