Benli Alime'den Cumhurbaşkanı Gül'ün siyasi işlevine...

  • 18.02.2014 00:00

 Peşte'den Budin'e bakan nehir kıyısındaki bir odadan, muhteşem taş bir köprü ve tarihi kale manzarasına bakarak güncel siyasete, Ankara'ya ilişkin yazı yazmak 'ilginç' bir duygu.

Macaristan akla Estergon, Budin, Mohaç, Zigetvar, Kanuni'yi, güç ve devlet öyküsünü getirir. Ama akla karşıdaki kale kimbilir ne can öykülere tanık olmuştur sorusu da geliyor.

'Benli Alime' türküsündeki Budin'li genç kızın feryadı da onlardan birisi:

'Budin'in kalesinden top atılır

Gelinler, kızlar sırayla satılır

Heybetinden günler, aylar tutulur

Aman padişahım sorusun sen ver...'

Sadede gelelim...

Cumhurbaşkanı Gül ile Budapeşte'deyiz. Kendisiyle yaptığımız sohbeti gazetede okuyacaksınız.

Biz aklımıza düşürdüklerini yazalım:

Muhalefet yükselse de, değişim döneminin kapandığı fikri dolaşsa da, Erdoğan'ın imajıyla ilgili 'kırılma' tartışmaları yapılsa da, karşımızda çıplak bir gerçek var:

AK Parti önümüzdeki dönemde de Türk siyasi sisteminin taşıyıcısı olmaya devam edecek. Başka bir ifadeye 'fiili tek parti düzeni'nin çarkı şöyle ya da böyle dönmeyi sürdürecek.

Önümüzde, Mart sonrası Cumhurbaşkanlığı seçimleri var, hakim düzenin alacağı yeni şekil açısından kritik nokta burası.

Tayyip Erdoğan merkezli çalışan bu düzen nasıl evrilecek?

Erdoğan Çankaya'ya çıkacak mı?

Çıkarsa yerini Gül alacak mı?

Alırsa düzen fiili başkanlık sistemine doğru mu evrilecek yoksa Gül devri mi başlayacak?

Almazsa ne olacak?

Açıkçası düne kadar, başka bir ifadeyle 17 Aralık öncesine kadar genel kanı, Tayyip Erdoğan'ın fiili bir başkanlık modeline doğru ilerleyeceği, bu modelde eski yol arkadaşlarına, Arınç'a, Gül'e yer bulmanın kolay olmayacağı şeklindeydi.

Kriz kesif hale gelip AK Parti'yi kuşattıkça özellikle Abdullah Gül faktörünün tekrar ve kendiliğinden değer kazanmaya başladığı söylenebilir.

İki nedenle...

-Mevcut ortamda Tayyip Erdoğan, Gül'e beklenenden daha çok ihtiyaç duyabilir.

-Seçimler sonrası ılımlı ve sakin güç olarak Gül'ün dili ve duruşu AK Parti'nin iktidar öyküsünde bir ihtiyaç ve girdi haline dönüşebilir.

Altını tekrar çizmek gerekirse, yeni dönemde belli bir denge çerçevesinde Erdoğan-Gül üzerine kurulu yönetim modeli sona ermek bir yana, güçlenerek ve şekil değiştirerek yol alabilir.

Gül'ün cumhurbaşkanlığına devamı ya da Erdoğan'la yer değiştirmesi düne oranla artık çok daha kuvvetli bir ihtimaldir.

Budapeşte gezisinde eşlik ettiğimiz Gül, edası, her sözü ve yorumuyla bu 'tahmin analiz'i destekliyordu.

Birkaç husus artık çok açık:

1.Cemaatin 'Gül'e oynadığı' tarzı iddialar ve dedikoduların hiç bir karşılığı kalmamıştır.

Gül, kimi konularda Erdoğan'dan farklı düşünse de, üslup ve tarz konusunda ayrışsalar da, AK Parti'nin yaşanan gerginlik ve krizdeki iki asli gücünü Gül ve Erdoğan, Cumhurbaşkanı ve Başbakan oluşturuyor. Nitekim bugün gazetede okuyacağınız söyleşi, Cumhurbaşkanı'nın özellikle HSYK konusunda ikna olduğunu gösteriyor. 'Anayasa ve yasalar dışında bir aidiyet içinde oldukları takdirde hakim ve savcılara demokratik sistem müdahale eder' tarzı sözleri, HSYK'nin geldiği noktayla, yaşadığı gruplaşmayla ilgili analizleri, hukuk devletinin devlet içindeki gruplaşmayı kabul edemeyeceğine dair vurguları, bugün 'Türkiye'de paralel yapı vardır' mealindeki ifadeleri Gül-cemaat ilişikisi açısından da, hükümet-Cumhurbaşkanı uyumu bakımından da son derece açık anlamlar içermektedir.

2. Gül ve Erdoğan'ın arasında bir liderlik yarışı olmayacağı da ortadadır.

Gül'ün, bu tür bir mücadeleye girmesini beklemek hayalcilik olacağı gibi, AK Parti'nin önümüzdeki seçimlerde alacağı oy oranı, mevcut krizin seyretme biçimi, yürütmenin alacağı tedbirlerin sınırları ile bunun toplumsal-siyasal akisleri, bu ikili arasında yeni bir denge ve işbirliğine yol açma ihtimalini yükseltmektedir.

Cumhurbaşkanı'yla bu gece saat 21.30 sıralarında tekrar görüşeceğiz, belki bu tahminle- rimiz etrafında soru sorma, sohbet imkanı buluruz...

Budapeşte'den şimdilik bu kadar...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums