Yunus Nadi'lerden bugüne ve Kürtçe yayına

  • 3.09.2013 00:00

 Anadolu Ajansı'nın yayın dilleri arasına Kürtçe'yi katması, haberleri Kurmanci ve Soranci lehçelerinde de aktaracak olması, ülkedeki tüm sarsıntılara rağmen alınan yolu gösteriyor.

Kürtçe şarkı dinledikleri için haklarında dava açılan insanlar ülkesinden adım adım 'devletin yarı resmi haber ajansı'nın Kürtçe yayına başladığı bir ülkeye geçiş hafife alınmayacak kadar değerli ve önemlidir.

Bir kaç gün önce altını çizdik.

Günün sıcak politikalarına dair eksiklik ve hatalara işaret etmek, bunları eleştirmek son derece önemlidir. Bunu düne ve her konuya taşımak, AK Parti'ye dair her aşamanın yanlış ve hatalı olduğunu ima etmek, bu siyasi partinin harekete geçirdiği büyük değişim sürecini ve olumlu girdileri görmezden gelmek demektir.

Ülkede bu açıdan siyasi alanın iki katmanı ve katmanlar arasında pek çok renk tonu var.

Nitekim çoğulcu mekanizmaların eksikliği, siyasi iktidarın kültürel, medyatik, sosyal özerklik fikrine soğukluğu kimi zaman özgürlük ve reform iklimini olumsuz etkilerken, bir kaç yıl önceki 30 Ağustos törenlerinin, dün başlayan 28 Şubat davasının gösterdiği gibi 'değişim ve sivilleşme süreci' demokratik pek çok ögeyi de barındırarak, pek çok alanda alabildiğine sürmektedir.

Çözüm hamlesinin siyasi hata ve eksiklikler yüzünden tökezlediği bir dönemde, AA türü önemli adımlarla 'kabuk değiştirme süreci'nin devam etmesi bir örnektir.

Anadolu Ajansı'nın bu açıdan simgesel anlamı da bulunuyor.

Ajans TBMM'nin açılmasıyla birlikte Yunus Nadi ve Halide Edip gibi isimlerin öncülüğünde kurulmuş, Mustafa Kemal Paşa imzalı bir genelgeyle duyurulmuş, meclisin çıkardığı yasaları yayma ve duyurma işini üstlenmiştir.

Özerk bir statüsü olmakla birlikte Anadolu Ajansı, o günden bugüne Ankara'nın TRT kadar, ordu kadar, dışişleri kadar kurucu parçası olmuştur.

AA'nın Kürtçe yayınlarına başlamasını bu nedenlerle de devletin Kürt meselesine bakışına ve yapılanmasına ilişkin yeni bir unsur olarak görmek gerekir.

Ve henüz sonuçları tatmin edici noktaya ulaşmasa da, sorun çözümü uzakta dursa da, tarih treni özgürlük istikametinde akıyor...

Şahin Alpay pek güzel özetliyordu:

'2001-2004 arasında... Kürtçe ('farklı dil ve lehçelerde') radyo-televizyon ve öğrenim (kurslar) yasal hale geldi...

OHAL 2002'de kaldırıldı. Yargısız infazlar, faili meçhuller hızla azaldı ve bitti.

2005 Ağustos'unda Başbakan Erdoğan Diyarbakır'da, Kürtlere karşı işlenen 'hata ve günahlar'dan söz etti.

2004-2005'ten itibaren Kürt çoğunluklu bölgenin sosyo-ekonomik kalkınması için gerekli altyapı yatırımlarına hız verildi....

Boşaltılan köylere dönüş için mali yardım ve terörden zarar görenlere tazminat ödenmeye başlandı...

2008'den itibaren Irak Kürdistan Bölge Yönetimi'ne yönelik politika kökten değişti...

TRT 6, 1 Ocak 2009'da faaliyete geçti.

Cezaevlerinde Kürtçe yasağı kalktı. Diyarbakır Belediye Tiyatrosu geçen şubat ayında ilk Kürtçe oyunu sahneledi... Mardin Artuklu Üniversitesi geçen yaz, Kürtçe öğretime hazırlık olarak sertifikalı 'Kürtçe okutman adayı yetiştirme kursu' açtı...

Geçen nisan ayında seçim kanununda değişiklik yapılarak, yazılı ve sözlü Kürtçe propaganda yasağına son verildi. Geçen temmuz ayında 'taş atan çocuklar' yasası kabul edildi. Birçok ilde 'yayla yasağı' kalktı ve yollarda güvenlik denetimleri asgariye indirildi...'

Hafife almamak gerekir...

Evet arada başka bir katman var.

Orada KCK'lar var, Roboski var...

Yön çizen ilk katmandır, ilk katman olmalıdır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums