Tam seferberlik zamanı

  • 29.01.2023 08:45

Erdoğan, seçimler için 14 Mayıs tarihini ikinci kez vurguladı.

Haziran başında, muhtemel bir ikinci tur sonrasında Türkiye’yi kimin yöneteceği belli olacak. Eski düzen devam mı edecek yoksa yeni bir sayfa mı açılacak, bunu göreceğiz.

Bu bakımdan ne durumdayız?

Kamuoyu araştırmalarını dikkate alarak birkaç tespit yapalım.

Cumhur İttifakı ile Altılı Masa arasındaki fark son derece küçük. Her iki blok da 40-42 bandında hareket ediyorlar.

Ancak esen rüzgarlarda önemli. Düzenli takip ettiğim ve veri aldığım bir araştırma grubunun çalışmaları, yaşanan tüm krizlere, tartışmalara ve sıkıntılara rağmen, AK Parti’nin 2022 yılını muhalefet karşısında kazançlı kapadığını gösteriyor. Buna göre, Haziran ayından bu yana, Erdoğan ve Cumhur İttifakı’nın oylarında toparlanma, altılı masanınkinde ise gerileme eğilimi var.

Bu dengeyi bozabilecek iki faktör bulunuyor.

İlki, Yeniden Refah Partisi ve Zafer Partisi’nin durumu. Bu iki siyasi parti toplam yüzde 5 civarında oy oranına sahip. Bu oran, Erdoğan ve muhalif aday arasındaki denklik halinde cumhurbaşkanlığı seçim sonucunu etkileyebilecek bir seviyede. Bu siyasi partilerin aday çıkarıp çıkarmayacakları, ilk ve veya ikinci turda seçmenlerini yönlendirme istikametleri ve kapasiteleri elbet bir soru işareti. Serbest kalacak potansiyel seçmenlerinin eşit dağılması da bir başka ihtimal.

Dengeyi bozabilecek diğer siyasi güç, malum yüzde 10-11 civarındaki oy oranıyla HDP. Buradaki soru işaretleri de büyük. Bu siyasi parti kapatılacak mı? Kapatırsa seçimleri katılma vasıtası olarak kimi ve nasıl seçecek? Altılı Masa adayı belli olduktan sonra, bu aday HDP’yle nasıl ve ne tür bir ilişki kuracak?

Kurmaz da seçim ikinci tura kalırsa, HDP seçmeni bu turda bütün halinde mi yoksa parçalı hareket edecek? Bu soruların yanıtları henüz belli değil.

Önce muhalefet tarafından bakalım.

İlk kararı Altılı Masa ve adayı verecek. HDP’ye el uzatırlarsa, bu parti seçmeni bölünmeyecektir ve bu durumda muhalif adayın ilk turda seçimi kazanması ciddi bir ihtimaldir.

El uzatmazlarsa, ikinci aşamaya geçilecek ve karar HDP’nin olacaktır. HDP, buna rağmen ortak adayı desteleyecek mi? Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, seçmenine ne tür bir işaret verecek?

Sorular bunlardır.

İş ikinci tura kalırsa, son karar HDP seçmenlerinin olacaktır…

Özetle, tablo açık üçe parçaya bölünmüş bir seçmen dokusu var, ayrıca parçacıklar var. Ayrıca Altılı Masa kendi içinde çok parçalı.

Risk, işin ip ve cambaz ilişkisine dönmesinde, bu çok parçalı hal yol açıyor.Muhalefetin HDP dahil bütünleşmesini bu parçalı hal engelliyor.

Bugün itibariyle kanaatimce durum şudur:

Muhalefet doğru adımlar atar, bir başkan ve 5 başkan yardımcısıyla bir kolektif adaylığını önerirse ve en önemlisi HDP’yle temas edebilirse, bir, hatta iki adım önde olacaktır.

Unutmamak gerekir ki, HDP meselesi sadece oranlar bakımından değil, aynı zamanda Altılı Masa’nın gelecek tasavvuru ile güç ve değişim ilişkisi konusundaki eksiklerini gidermek bakımdan da önemlidir…
Aksi halde, Türkiye’nin 5 yıl daha Erdoğan’la yönetilmesine hafife alınmayacak kadar ciddi bir ihtimaldir.
Erdoğan’ın seçilmesi, “devlet-milliyetçiler-asayişçi muhafazakarlar” ittifakı ve iktidarının devamı, keyfi ve otoriter siyasi işleyişin derinleşmesi, doğrulanması anlamını taşır..

Bu derinleşme, ise seçimli otokrasinin, depotizme gidişin teyidi olur.

Böyle dönemlerde topluma siyasetin yön verdiği unutmamak gerekir.

Muhalefet için tam seferberlik zamanıdır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums