Had bildirme gündemi

  • 22.11.2019 00:00

 “Bu kadına haddini bildirin!”

Bu cümleyi kim duysa hatırına hemen Ecevit’in Meclis kürsüsünden öfke sağanağı halinde Merve Kavakçı’ya yönelik hitabını hatırlayacaktır. O sözlere “Dışarı dışarı” çığlıklarının eşlik ettiğini de… Merve Kavakçı Meclis’e giren ilk başörtülü milletvekili idi ve o günün CHP zihniyeti de Ecevit’te ete-kemiğe bürünmüştü.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP adına “başörtüsü karşıtlığı” bagajından kurtulmak için çırpındığı bir süreçte, bu defa bir CHP grup başkanvekili, yine Meclis’te, Ak Parti grup başkanvekili Özlem Zengin’e karşı aynı sözleri telaffuz edince, ister istemez Kılıçdaroğlu’nun tüm farklı çabaları “CHP hiç değişmemiş” değerlendirmelerinin altında ezildi, gitti.

Biraz damara basma işi var mıydı? Evet vardı. Ecevit’le ABD başkanı Clinton’un o bilinen fotoğrafı. Kaykılmış bir Clinton ve karşısında ellerini birbirine kenetlemiş bir Türkiye Başbakanı. “El pençe divan durmuş” tanımlaması bu görüntünün siyasal yorumu olarak yapılageldi.  Ve Özlem zengin tam da o yorumu Meclis ortamına taşıdı. CHP’liler bu yoruma tepki gösterir miydi? Gösterirdi. 

Ama tepkinin “Bu kadına haddini bildirin!” kalıbına dökülmesi, işte CHP’nin içinde devinip duran o eski damarın dışa vurumu idi. Aslında ilk söylendiği zaman da “Bu kadın” ifadesi, kadına yönelik aşağılamanın bir yansımasıydı, ardından gelen “haddini bildirin” ifadesi de CHP’nin kurulu düzenle bütünleşmiş başörtüsü yasağında sembolleşen özgürlük karşıtı tavrının yansımasıydı. 

Meclis’teki o tartışmayı seyrettiğinizde görüyorsunuz ki CHP grup başkanvekili Engin Özkoç önce birkaç kere “Ecevit’e hakaret etmek kimsenin haddi değil” gibi cümleler kuruyor. O kötü, çirkin “Bu kadına haddini bildirin” ifadesi bundan sonra geliyor. Yani normal başlayan bir tartışmanın ileriki merhalesinde “Refleks” devreye giriyor. CHP’ye söylüyorum, “Beyler hani ulaşmaya çalıştığınız muhafazakar dünya var ya, işte onlar tam da sizin içinizde saklı duran bir ‘refleks’in bir şekilde devreye gireceğinden endişe ediyorlar.”

Engin Özkoç Özlem Zengin’den özür dilemiş. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özürle yetinilmemesi gerektiğini söylüyor, “ceza verilmeli” diyor. Kim bilir belki ceza da verilir.

Bana göre Engin Özkoç cezaya da razı olmalı. Kamuoyu önünde çok çok büyük yanlış yaptığını itiraf etmeli. Hatta asıl yanlışı, kendi partisine karşı yaptığını itiraf etmeli.

Sokakta başörtülü kadınlara saldırıların olduğu, bunun kamuoyunda tartışıldığı, CHP genel başkanının saldırıya uğrayan kadınları arayıp teselli ettiği bir zamanda, ortamda, CHP’nin Meclis grup başkanvekilinin sözlerinin sokak saldırganlığı ile bütünleşmemesi, kendi genel başkanının çabasını boşa çıkarmaması zordur.

Şunu söylemek isterim: Türkiye’nin yeniden başörtüsü tartışması içine sürüklenmesi iyi bir şey değildir. CHP’nin bundan zarar göreceği açık, ancak muhafazakar camia adına siyaseten bu tartışmadan yararlanma ümidi doğsa bile, bunun ülkeye faydası olmaz. İktidarın böyle bir toplumsal gerilim ortamından faydalanması da mümkün değil.

Bu noktada birkaç jest önemli diyorum:

Bir: Engin Özkoç Meclis’te gidip Özlem Zengin’den kamuoyu önünde özür dilemelidir. Eğer bir çiçek sunarsa çok daha centilmence olur.

İki: CHP lideri Kılıçdaroğlu, Meclis’teki tartışmanın sağlıklı olmadığını, orada CHP adına sarf edilen sözleri benimsemediğini ifade etmeli, tıpkı saldırıya uğrayan kadınları arayıp teselli ettiği gibi Ak Parti grup başkanvekili Özlem Zengin’i de arayıp, partisi adına üzüntülerini bildirmelidir. Eğer bunun yanında geçmişte Merve Kavakçı’ya karşı yapılanları tasvip etmediğini de açıklarsa, kendi çizgisini pekiştirici bir yaklaşım sergilemiş olur.

Üç: Kılıçdaroğlu bu alanın ne kadar kırılgan olduğunu bir kere daha görmüş olmalıdır. “CHP dünyasında her an böyle çıkışlar olabilir” yaklaşımı beslendiği sürece açılım projelerinin suya düşmesi kaçınılmazdır. Benden söylemesi.

 

O VİDEOLAR:

Bir ayna. Muhafazakar camianın bir yüzünü gösteren bir ayna. Para ile buluştun, işte yüzün. İktidarla buluştuğunda bir ayna tutulsa ne görünür kim bilir. Statü sahibi olursan nasıl bir görüntü? Aile içinde erkek olursan, kadın olursan, çocuk olursan görüntün ne? Cemaat olursan ne yaparsın? Şeyh olursan ne, mürit olursan ne? İşadamı olursan ne,  işçi olursan ne? Yargılayan olursan ne, yargılanan olursan ne?

“Kendi kendimize bakarken..” diye yazdım geçenlerde. (14 Kasım 2019, Karar) Çok büyük iddiaları seslendirmeden önce “İnsanlıkta neredeyiz?” sorusunu sormak öncelikle. “Bir boyutunuz buralara vardı” demiş oluyor o videolar. “Bu görüntüler içini acıtıyorsa, kendi kendin olmak için bir şeyler yap” diyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums