Kemal Sunal yaşasaydı ZÜBÜK klibi çeker miydi?..

  • 16.04.2021 06:42

Siyasetçiler de kendileri için klip çektirip, yağlata yıkata televizyon kanallarında yayınlatmaya başlayınca aklıma geldi!…

Türk Filozofu Aziz Nesin’in ta 1961 yazdığı ZÜBÜK romanından uyarlanan ve usta sanatçı Kemal Sunal’ın başrolünü oynadığı 1981 yılında vizyona giren ZÜBÜK filmi…

Hepimizin sevgilisi Kemal Sunal’ın rol aldığı filmler, 1 milyon 100 bininci kez yayınlansa –ülke gerçeğidir- izlenme rekorları kırar. Bayramda seyranda, televizyon kanallarının ara tatile girdiği kısa dönemlerde can simididir Kemal Sunal filmleri. Nedendir bilinir, biz de izlemekten hiç bıkmayız. Geçen yıl, pandemi sürecinde evlere kapandığımızda Kemal Sunal filmleri yine izlenme rekorları kırıyordu. Fakat,ortalıkta garip bir tartışma dolaşıyordu; “Neden ZÜBÜK filmi gösterilmiyor?” İktidara yakınlığı ile biline Kanal 7 televizyonunun ZÜBÜK filminin telif haklarını elinde tuttuğu, kendisi göstermediği gibi başka mecralarda da gösterimine izin vermediği iddia ediliyordu.  ZÜBÜK’lerin yonca gibi yetiştiği canım memleketimde, ahali, hasret içinde yanıp tutuşuyordu herhalde!.. Verdiği hiçbir sözü tutmamasına karşın halk tarafından hep desteklenen bir politikacı olan İbrahim Zübükzade’yi görmeden edemiyorduk. Onca sorun ve kriz içerisinde ahali, ZÜBÜK’ün derdine düşmüştü!..

Neyse… Kanal 7, ZÜBÜK filminin haklarının kendilerinde olmadığını, bir süreliğine gösterim haklarını kiraladıklarını açıkladı. Filmin yapımcı şirketi  Erler Film, ZÜBÜK’ün tüm haklarının kendilerine ait olduğunu ilan etti. Bu açıklamalar bile, ahalinin ZÜBÜK sevdasını dindiremedi!..

? ? ?

İzleyenler bilir… ZÜBÜK’’ün hikayesi bir Türk siyasetçisinin hayatını konu eder. Başkarakter İbrahim Zübükzade’nin nam-ı diğer ZÜBÜK’ün, belediye başkanlığından milletvekilliğine nasıl yükseldiği anlatılır.

ZÜBÜK, Türk edebiyatının en önemli siyasal eleştiri romanlarından biridir aslında. Filozof Aziz Nesin’de ne güzel kaleme almıştır:

“Zübükzade İbrahim, çok kurnaz bir adamdır. Halkın ne kadar ahmak ve saf olduğunu anlamış ve kurnazlığı ile kasabada ve civarında adını duyurmuştur. ZÜBÜK, öylesine kurnaz ve dolandırıcı bir adamdır ki, köylülere çok şey kazandıracağına inandırıp hiç istemez gibi gözükse de kendi cebine zorla para koymalarını sağlayacak derecede dalavere uzmanıdır.

Esasında kimseden hiçbir şey istemez gözüküp işi çıkmaza düşen herkese çözümün kendinde olduğunu gösterip, vaatler de vererek köylüleri yolmaktadır. Herkes ona zorla para verdiği için kimseye de borçlu kalmamaktadır.

Esasında verdiği vaatlerin hiç biri yerine gelmemiş olmasına rağmen de sürekli olarak köylüleri kandıracak başka bir yol bulmaktadır. Zübükzade’nin oyununa düşen cahil köylüler yine de her defasında ona çarpılmaktadırlar.

Zübükzade İbrahim köylülere bir mektup göstererek Ankara’daki siyasi dostlarının kasabaya geleceğini ilan eder. Köylüler, Zübükzade’nin çok sayıda milletvekili ile dost ve ahbap olduğunu sanmaktadır.  Yalan mektuplar ve düzmece telefonlaşmalar soncunda herkes kendi işlerini çözmesi için Zübükzade’nin peşinden koşturmaktadır.  Köylüler, kendi işlerini çözmesi için ineğini, danasını satıp Zübüzkzade’ye vermek istemekte, o ise almamaya çalışınca cebine doldurmaktadır.

Zübükzade İbrahim bu sayede kasabalılardan bir hayli para toplamış, Sabri ve Nuri gibi kasabanın en ileri gelen akıl daneleri bile ona para kaptırmıştır.. Köyü teftişe gelen Vali bile bu oyuna alet olmuş, köylüler bu sayede Zübükzade’ye daha da bir inanır olmuşlardır.

İşleri hallolmayan bazıları ZÜBÜK için ‘Ölse de kurtulsak!’ demeye başlar. Fakat onu öldürmeyi de becerememişler, ZÜBÜK bu oyundan da kurtulmuştur.

Üstüne üstlük ZÜBÜK yeni bir tezgâhla belediye başkanı bile seçilir. Daha sonra milletvekili bile olmuş ama Zübükzade İbrahim, kasabanın hiçbir isteğini yerine getirmemiştir. Fakat en sonunda  Başbakan’ı kızdırdığı için yeniden milletvekili seçilemeyince bu defa da muhalefet olarak halkın karşısına çıkar…”

? ? ?

Film yapımcısı şirket, -ahalinin özlemi giderilsin diye-, kısmi kapanmaya maruz kaldığımız  Ramazan ayında ZÜBÜK’ün tekrar televizyon kanallarında gösterilmesine müsaade eder mi?.. Bedava  dağıtılan patates-soğan çuvalı kuyruğunda yorulan ahali eve geldiğinde, televizyon karşısında yorgunlukları çıksın, daha da neşelensin diye  bir kıyak yapar mı?..

Benim düşüncemi sorarsanız;

Artık Başbakanlık sistemi yok ve de yeni geçilen rejim ile milletvekilleri hikaye olunca sistem güncellemesi yapıldı!.. Hem de zamanın gerçeklerine uygun olarak, film sektöründe… Yapımcı şirket, ZÜBÜK filmini bedava televizyon şirketlerine verse de pabucu dama atılacak gibi… ZÜBÜK’ün yerini kısa, net ve müzikli eğlenceli klipler alacak!.. İşin özü değişecek mi?.. Hiç değişeceğini sanmıyorum. 60 yıldır değişmedi… En az 100 yıl daha aynen devam eder gider!.. Sadece, teknolojiye uygun olarak metotlar değişir!..

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums