TOPLUMSAL ŞARTLANMA VE ALGI YÖNETİMİ

  • 27.06.2018 00:00

 Bugün iki tür insan arayıp durdu. Bir kısmı, aldığımız oy sayısına kafayı takmamamızı, sorunun konjektörden kaynaklandığını, diyerek saygı ve takdirini dile getirdi.

İkinci türü ise adeta bize " kaç üniversite okuduğunuz önemli değil, benim oy verdiklerim milyonların oyunu aldı,sizin toplumda karşılığınız yoktur" diyerek,adeta aşağılamaya çalıştı.

Ben bu ikinci türe giren zavallılara Stalin'in tavuğu meselesini ve Pavlovun köpeğinin şartlı koşullanmasını anlatayım.

Stalin toplumu tavuğa benzetiyormuş. Emrindekilere canlı bir gösterim yapmış. Bir tavuğu canlı canlı yolmuş. Tavuğu serbest bıraktığında, tavuk acıdan ve utançtan nereye kaçacağını şaşırmış. Az sonra cebinden çıkardığı bir avuç yemi tavuğun önüne atmış. Tavuk hemen onun bacaklarının arasına sığınıp, yeme saldırmıştır.

Mihail Pavlov Köpeğine et verdiğinde,köpeğin ağzından salya aktığını görmüş. Köpek muntazaman eti gördüğünde salya akıtmaya başlıyormuş. Pavlov her et verdiğinde aynı zamanda zil de çalmaya başlamış. Bir süre sonra doğal koşul olan eti vermemiş,ama zil çalmış. Her zil çalışında köpek yine salya akıtmaya başlamıştır. Hayvan şartlanmış bir kere, her zil çalışından et olmadığı halde sanki et gelecekmiş gibi yine salya akıtıyormuş.

Daha iki yıl önce pek çok Kürt il ve ilçesinde Hendeklerden dolayı büyük bir yıkım meydana geldi. Ama halen aynı yerlerde en çok oyu HDP alıyorsa bu ciddi bir analiz gerektiriyor.

Öte yandan HDP yöneticileri " Partimiz Kürt Partisi değil, Kürtlerin de oy verdiği bir partidir demesine rağmen, taban bize " siz Kürt oylarını bölüyorsunuz" itirazını getiriyorsa burada da koşullanma olduğu hiç şüphesizdir.

Zıtlar bir birini besliyor. Hiç bir mantıklı iktidar, seçim öncesi rakibi için " idamı getirelim,asalım " demez. İki aile arasındaki kavga ve çatışmayı, örgüt ve devlet arasındaymış gibi göstermez. Bunun Kürtleri HDP etrafında toparlayacağını amatör siyasetçiler bile tahmin eder.

HDP seçim arabalarına ve Büyük Ada'da HDP.lilere saldırma v.s aynı zamanda Kürt seçmene HDP'yi adres göstermektir.

Öte yandan kuşkusuz bizim de eksikliklerimiz vardır. Bunları elbette tartışacağız. Ama Van ilinde saat 19.02 itibari ile Bağımsızların oy oranı %2.89, Saat 21. civarlarında %2.44, saat 22.00 civarında Sandıkların %88 açılmışken %1.44 oluyor. Sonrası, neredeyse bağımsıza hiç oy, yoka getiriliyor. Ve Van ilinde %10 geçersiz oy. Bu işte bir bit yeniği vardır.

Seçimden önce de " Siyasi rasyonalitemiz bozuldu, algı yönetimi var" demiştim. Ben hala kamuoyuna yansıyan sonucun doğru olmadığı kanısındayım. Bakalım ileri ki günler bize neyi gösterecek. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums