KÜRESELLEŞME DEMOKRASİYE YENİDEN FORMAT ATIYOR

  • 15.01.2021 00:00

 Yeni yılın  beklenmedik gelişmesi ve milat olacak olayı hiç Kuşkusuz ABD’de ortaya çıktı.

6 Ocak 2021 tarihinde Trump zorba  taraftarlarının “Kongre merkezini basması” sonucu çıkan olaylarda; biri polis 5 kişi öldü...

Bu zorbalık dünya da deprem etkisi yarattı...

Nasıl yaratmasın ki!..

Dünyanın en zengin ve gelişmiş demokratik ülkesi olarak bilinen ABD’de iktidardaki, Başkanının seçim sonuçlarını tanımaması, taraftarlarının kongre basacak bir pervasızlık içinde hareket etmesi demokrasinin geleceği açısından, çok vahim bir olay olarak tarihe geçti.

Seçimle gelenin seçimle gitmeyi kabullenmemesi kabul edilemez.

Demokrasiye inananların da  buna sessiz kalması olanaksız....

ABD’deki bu darbe girişiminin ivedi olarak masaya yatırılması kaçınılmaz oldu.

Seçimle gelenlerin demokrasinin imkanlarından yararlanıp iktidar olması...

Seçimi kaybedince de iktidarını vermemek için taraftarlarını muhalefetin üzerine “bir milis gücü” gibi sürmesi...

Demokrasinin kabulleneceği bir gözü dönmüşlük değil.

ABD’de Trump,Macaristan’da Victor Orban,Polonya’da Andrzej Duda  ve Türkiye’de  iktidara gelen Erdoğan yönetiminin de içinde yer  aldığı;muhalefeti rejim karşıtı ilan eden  popülist sağ iktidarların  ortaya çıkması ile; ABD’deki son olay “hukukun  iktidarlar üzerinde  daha etkili olması “ için,ne yapılması sorusunu sordurtuyor.

 Küreselleşme insanlığa çok çok büyük bir  zenginlik kattı.

Üç yüzyıllık sanayi toplumu sürecinde insanlık 10.5 Trilyon dolar katma değer  üretirken,Küreselleşme ile son otuz yılda insanoğlu tam 75 Trilyon dolar katma değer yarattı.

Bu zenginliği  “üretimde bilginin temel girdi ve sermaye olması”  elde etti.

Küreselleşme, sanayi toplumunun tüm kurumlarını, kavramalarını ve argümanlarını yeniledi.

Küreselleşme, Sanayi toplumunun alışkanlıklarıyla yaşayan ve üreten  insanların üç yüz yıllık geleneksel  ezberlerini  bozdu.

Küreselleşme Ulus devletlerden ziyade yok sayılan  bireyin özgürlüğünü,kimlikleri,dilleri ve kültürlerini öne çıkardı.

Küreselleşmeyi kavrayan toplumlar kendilerini ona göre  yeniden düzenledi.

 Bu çağa hazırlıksız yakalanan ve ayak uyduramayanlar;yönettiği toplumu  içine kapatıp yeryüzünden kopardı..Bunlar “yerli ve milli” etiketi altında din,ırk,mezhep,ayrıca devletin bekası üzerinden iktidardaki  ömürlerini uzatmanın yollarını arıyorlar ama hiç bir toplumsal sorunları da çözemiyorlar.

Nasıl çözecekler ki?

Çağı yakalayamayan Müslüman ülkeleri ele alalım...

  57 İslam ülkesinin hiç biri  Bilgisayar parçası “ÇİP” üretemiyor.

Çağı yakalayamayanların yetersizliği yanında “Peki küreselleşmenin hiç mi olumsuz bir yönü yok.” sorusunu da sormak gerek...

Elbette var...Maalesef gelir dağılımında uçurumlar yarattı. inanılmaz bir adaletsizlik ortaya çıktı.

Dünyanın en zengin 26 kişisi dünya gelirinin yarısına sahip.

Dünya barışını bozan,çatışmalara dönüştüren ve sorunları doğuran  “açlık,yoksulluk, ve adaletsizlik” iç çatışmaların, küresel huzursuzlukların nedeni oldu.

Küreselleşme daha çok çok tartışılacak.. ABD olayları bunu tetikledi...

ABD’deki seçim sonuçlarının tanınmaması ve çıkan “kanlı olaylar” kulaklara küpe olacak tarihi bir olaydır.

 Demokrasiyi gideceği yere kadar bir tramvay sanan,iktidarlarının  ömrünü uzatmak için muhalefeti şeytanlaştıran, yargıyı muhaliflerine karşı sopa olarak kullanan gariplikle yeryüzü tanışmış oldu...

Ülkemize dönüp baktığımızda AKP iktidarının da bu  yeni türevi olduğu görülüyor..

Cumhur ittifakının AYM’nin ve AİHM kararlarını tanımaması ve uygulatmaması..

Kürtlerin seçtiği belediye başkanlarının hepsini hukuksuz görevden alıp kayyımlar atanması,seçilmiş HDP milletvekillerinin milletvekilliklerinin düşürülmesi ve hapse atılması..

Yine 2019 yılın da yapılan yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlık seçiminde muhalefetin kazanmasını,  Cumhur ittifakının tanımaması ve YSK’ya baskı yaparak seçimi iptal ettirmesi..

AKP’nin ve ortağının muhalefete illet ve zillet diyerek yaftalaması, muhalefeti terörle irtibatlanması, demokratik haklarını kullananları darbecilikle suçlaması, basın ve düşünce özgürlüğünü tanımaması..

Yukarıda ortaya çıkan tablo bize ABD’deki olayları hatırlatıyor  “Cumhur ittifakı” seçimle geldi ama seçimle gitmeyecek dedikodularına zemin oluşturuyor..

AKP sözcüsü Ömer Çelik’in  kalkıp ABD’deki olaylara karşı “herkes seçim sonuçlarına katlanmalı” demez mi? Şaka gibi değil mi? Kendilerinin seçilmişleri  yok sayması, Yargı kararlarını tanımamaları ve uygulatmadıklarını hatırlatalım.

Çelik, iktidarlarına muhalif olan toplumun her kesimini terörist ilan etmeleri  hakkında da bir açıklama yapsa ya!. Demezler mi adama akıl verene bak sen kendi evinin önünü süpür?

Yeryüzünde sorun hangi ülkede hangi partinin  iktidara geleceği değil, iktidara gelenin muhalefete, düşünce ve basın özgürlüğüne, yargı bağımsızlığına nasıl baktığı, demokrasiyle ilişkisi  bu çok önemli.

 Dünyanın her ülkesinde mutlaka bir iktidar var ama, her yerde iktidar tarafından  baskı ve şiddete uğramadan eşit yarışan özgür  muhalefet yok..

Bir ülkede iktidar muhalefeti rejim karşıtı görüyorsa, o ülkede  seçim sonuçları ve iktidar değişiklikleri hep sorunlu olmuştur.

Cumhur ittifakının açıklamaları ve muhalefete yaklaşımı, iktidarlarını demokratik yoldan devredecekleri konusunda  endişe yaratıyor..

ABD’de  “siyasetten etkilenmeyen bağımsız bir yargı ve güçlü bir medya” olmasaydı; 6 Ocak’ta ABD’de meydana gelen “kanlı kongre baskını” karşısında bugün demokrasiyi katleden darbecileri konuşacaktık.

Dönem demokrasiyi güçlendirme, kurda kuşa yem yapmama süreci..

Aman ha dikkat!..

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums