ARTIK AYM’NİN KARARLARI YOK HÜKMÜNDEDİR

  • 22.01.2018 00:00

 Gündemi takip ediyorsanız..

Türkiye hızla hukuktan uzaklaşarak freni patlamış kamyon gibi yol alıyor.

Dilimiz varmıyor söylemeye ama bu gidişatın sonu hayra alamet değil..

Hukuktan uzaklaşan bir ülke, yargı kararlarının uygulanmadığı yerde  kaos oluşur..

Kaos demek belirsizlik demektir.

Kaos siyasal iklimi kar boran ortamına  dönüştürür ve göz gözü görmez.

Siyaset hukukla kontrol edildiği yerde düzen,huzur ve güven vardır.

Hukuk devletinde yargı  çoğunluğun ve muktedirlerin gücüne göre karar veremez..

AYM’de verdiği kararın yerel mahkemenin uymaması, siyasi iktidarın baskısı sonucu bir üst mahkemeye direnmesi ve  bu tabloyu ortaya çıkartırken; yaşadığımız süreçte böylesi bir iklime geçtiğimizi göstermiyor mu?

Açıkça Akp Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan  yargı kendisinin beğendiği doğrultuda karar verirse yapılacak bir şey yok, ortada bir yargı kararı var deyip kestirip atıyor,hukuki anlamda da  doğru olan budur..

Ama Yargı Erdoğan’ın istemediği ve beğenmediği bir karar verirse son AYM’nin 11 Ocak 2017 Tarihinde tutuklu gazetecilerden Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın tutukluluğu bir hak gaspı diye tahliye karar verince kıyameti kopardı..

Neymiş efendim AYM dosyaya hakim değilmiş, bu karar toplum vicdanını sızlatıyormuş, AYM yetki gaspı yapmış vs.vs.

Önceden de sık yazdık bu köşeyi takip edenler bilirler; OHAL’den sonra yargı siyasi iktidarın talimatları doğrultusunda karar veriyor diye,defalarca dile getirdik deyim yerinde ise dilimizde tüy bitti.

11 Ocak 2017 Tarihinden itibaren Türk yargısı siyasi iktidarın talimatları doğrultusunda karar vermediği için;Akp hükümeti tarafından 11 Ocak 2017 Tarihinden itibaren ‘AYM’nin kararları yok hükmündedir.’ Nokta.

 AYM’nin Alpay ve Altan için tahliye kararını  açıklandıktan sonra; halk deyimi ile  benim dişime taş değmişti, yaşanılanlar sürpriz değil ,neden derseniz perşembenin gelişi çarşambadan belliydi.

 Erdoğan 2016 yılının 28  Şubat ayında AYM’nin;Can Dündar ve Erdem Gül kararından sonra açıklamasını tekrar hatırlatalım: “AYM’nin kararlarını tanımıyorum ve saygı da duymuyorum.Yerel Mahkeme direnebilirdi bunu yapmadı. Tahliyeleri yapmayacaktı, tutuklu olanlar AİHM’e gideceklerdi sonuç ta belliydi” demişti.

OHAL ilanı ile Türkiye  hızla Demokrasi ve hukuktan uzaklaşmaya başladı ;16 Nisan referandumundan sonra ise Türkiye yapısal olarak uyum yasalarını çıkartmasa da  fiilen TİRANLIK bir sisteme geçti.

AYM’nin kararlarının yerel mahkeme tarafından yerine getirilmemesi Avrupa ve ABD’de, Ülke nin imajı ve itibarı açısından olumsuz çarpıcı  ses getirdi..

Hem de ne ses, Türkiye’nin hukuk ve demokrasiden uzaklaştığı tam bir karanlık görüntü olarak gösterildi..

İşte dış basından Şahin Alpay ve Mehmet  Altan’ın tahliye edilmemesinin  yansımalarından kısa bir özet geçelim:

-Tutuklu gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay’ın tahliyesine karar veren AYM’nin kararını yok sayan yerel mahkemenin yok hükmünde sayması;bir Saray telefonu ile  karar yok sayılmış gibi gözüküyor.

-Kesin olan şu ki, ülkenin en yüksek merci tarafından verilen kararın alt mahkemelerce uygulanmaması, yargı kurumunun meşruiyetini kaybettiğini ortaya koydu.

-Dış basında çıkan en çarpıcı haberlerden ve yorumlardan biri çok dikkat çekiciydi: ”Anayasa Mahkemesi ile yerel mahkemeler arasındaki çatışmanın ülkede ki, fay hatlarının ne denli derin olduğunu gözler önüne seriyor” diye yankı yapmasıydı.

-Reuters Ajansı ise,Anayasa mahkemesi kararının alt mahkemelerce uygulanmamasının Türkiye’de basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı konusunda ki endişelerin daha da artabileceğine” yer verdi..

-Başka bir Batı basınında ki haber ise Türkiye’de ki yargının ne hallerde olduğunu ifade ediyor,tuzu ve biberi oluyordu:”Türkiye’de Hakimler Hakimlere karşı” diye okurlarına duyurdu.

Uluslararası böylesi yankı yapan Türkiye’deki yargı kararını dış basın birnci sayfadan verirken; bizim iktidar bu yargı skandalını gündemden düşürmek için ülkenin, beka sorunu var diyerek savaş hazırlıkları ile AYM’nin kararını gündemden uzaklaştırmaya çalışıyor..

AYM’nin kararının uygulanmaması yargı kararı ile alakası yokmuş.

Erdoğan Kendisine sorulan AYM’nin kararının uygulanmamasına ne diyorsunuz diye sorusuna; ’bunlar yargının kendi içindeki tartışmalardır” diye geçiştirdi.

İnanalım mı?

Artık şunu herkes aklının bir tarafına yazsın;11 Ocak 2017 Tarihinden sonra,AYM’nin bundan sonra Akp hükümetinin içine sindiremediği aldığı kararlar yok hükmündedir. Nokta.

Hatırlatalım;Erdoğan’ın  Külliye dediği, demokrasi güçlerinin kaçak Saray diye adlandırdığı yer hakkında, mahkeme kaçak olduğunu ve oturma müsaadesi vermemişti.

Erdoğan “ey yargı gücün yetiyorsa gel de yık” demişti.

Şimdi de Erdoğan AYM’ne şu  mesajı veriyor “gücün yetiyorsa gel de tahliye et” diyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums