OHAL İLE GEÇEN BİR YILIN KRONOLOJİSİ

  • 31.12.2016 00:00

 Sorarlarsa geçen yıl nasıl geçti diye?

Tereddüt etmeden tek bir cümle ile çok berbat bir yıldı Allah düşmanıma yaşatmasın denecek kadar kötüydü.

İnsanların hayali yok oldu geleceği karardı OHAL ile.

Erdoğan kendi geleceği için tek adam olma yolunda  ülke de bir korku imparatorluğu yaratıp demokratik hiç bir kuralı ortada bırakmadı, TBMM’yi baypas edip yargıyı yürütmeye bağladı.

2016 yılı Demokrasiden yana olan güçler açısından  temel hak ve özgürlüklerin yok sayıldığı son elli yılın, daha kötüsü askeri darbeler döneminde bile rastlanmayan bir siyasal krizi yaşadık ve gelecek yılda da yaşayacağımız kaçınılmaz gözüküyor.

15 Temmuz darbe girişimini Erdoğan kendi geleceği açısından darbeyi bir fırsata çevirerek  ülke de OHAL ilan edip KHK’lerle, özgür medyayı ve kendine muhalefet edenleri etkisiz hale getirerek demokrasinin kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırdı.

Şuan Erdoğan MHP ile çıkartmak istedikleri bir anayasa paketiyle;partili Cumhurbaşkanlığına geçmek için tek başına ülkeyi  yönetmenin yetkisini almak ve OHAL’i  aratmayacak bir sistem için uğraşıyor.

OHAL demek hukukun kurallar silsilesini  yok saymak demek.

 OHAL’i yıllarca  Kürtler yaşarken Batı’dakiler çok ciddiye almıyorlardı.

OHAL ilk defa ülkenin genelinde uygulanmaya başlayınca Batıdakiler ancak fark ettiler.

Erdoğan bize OHAL üç ay değil 12 ay uzatılsa yetmez diyor..Birde biz OHAL’i devlete ilan ettik demişlerdi.

Erdoğan bir konuşmasında OHAL geldi grev,direniş,yürüyüş,miting ve gösteri gibi ıvır zıvır ortadan kalktı diye memnuniyetini açıkladı.

OHAL’den sonra meydan tamamen AKP’ye ve onun yandaşlarına ve tetikçilerine kaldı.

OHAL’den sonra hiç bir demokratik ve anayasal haklarını insanlar kullanamıyor; hatta kapalı salon toplantıları dahi,güvenlik nedeniyle izin verilmiyor..Toplantı apmak isteyenlere de güvenlik güçleri biberli -gazlı coplu saldırılarla dağıtıyor ve gözaltına alıyor basın açıklaması bile yaptırmıyorlar.

Aşağıda vereceğimiz rakamların pek çoğu ve olaylar  OHAL’ den sonra ortaya çıkmıştır.

2016 yılının en önemli olayı ne diye sorarsanız?

-Tereddütsüz 15 Temmuz darbe girişimi ve  OHAL’in ilan edilmesidir..

-Darbeye karşı çıkan 244 insan öldü..

-Birde Ankara’da Rus Büyük Elçisi Karlov’un devletin polisi tarafından katledilmesini 2016 yılının unutulmazlarından biridir.

-Türkiye OHAL ile görülmemiş bir siyasal iklime geçti..

-KHK’ler yargının ve meclisin yerini aldı..

-Medya özgürlüğü ve AKP’ye muhalefet edenler neredeyse  ortadan kaldırıldı..

-Erdoğan’a muhalefet edenler ya darbeci,ya PKK ve FETÖ terör örgütüne destek veriyor; ya da yabancı güçlerin uşağı diye yaftaladı hala da yaftalamaya devam ediyorlar..

- Hukukun esamesi okunmuyor geçen bir toplantıda konuşan Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk:artık yargı bağımsızlığından ve tarafsızlığından umudumu kestim, yürekli savcı ve hakimlerin ortaya çıkmasını bekliyorum  diyordu.

-OHAL’den sonra sadece insanların  iş ve mal güvenliği ortadan kalkmadı..

AKP Hükümetini eleştirenlerin can güvenliğinin kalmadığını AKP’nin kurucusu  eski bakan Abdullatif Şener söylüyor.”

-OHAL’ den önce cezaevlerinde 30 gazeteci tutukluydu..

-OHAL’ den sonra 148 tane deve dişi gibi Türk basınının önde gelen gazetecileri tutuklandı ve neyle suçlandıklarını bilmiyorlar,savcının iddianamesi olmayınca haliyle dosya da yok.

-OHAL’den sonra 2 bin 500 gazeteci işsiz kaldı,700 gazetecinin basın kartı iptal edildi,54 Gazetecinin mal varlığına el konuldu.

-OHAL ile Kamudan 150 bin kişi işten uzaklaştırılırken bu sayı  her gün  artarak devam ediyor,burada bir yargı kararı yok.

-OHAL’den sonra 4 bin 800 hakim ve savcı meslekten ihraç edilirken,3 bin 500 akademisyen üniversitelerden  uzaklaştırıldı.

Bu kişilerin suçu hazır ya darbeci,ya FETÖ’cü veya PKK’lıkla suçlanıyor ama ortada bir yargı kararı yok.

-OHAL’den sonra 1225 Dernek,984 Özel okul,104 vakıf,15 üniversite,35 hastane,45 gazete,115 dergi,9 televizyon,23 radyo,3 haber ajansı kapatıldı.

-OHAL’den sonra  6 milyon oy almış Parlamento da 59 milletvekiliyle temsil edilen Meclisin üçüncü partisi, ikisi Eş Başkan olmak üzere 12 HDP milletvekili tutuklandı.Kürt il ve ilçelerinde Belediye Başkanlığını kazanmış Belediye başkanları tutuklanarak yetki gaspı yapılarak cezaevlerine atılırken; yerlerine Vali veya kaymakamlardan oluşan Kayyumlar atadılar. HDP’nin il ve ilçe örgütlerine yönelik fiziki saldırlar düzenlenirken yönetici ve kadrolarına gözaltı operasyonlar yapılarak yargısız infazlar devam ediyor..

- 26 Yıl da öldürülen toplam PKK’lı sayısı 30 bin iken;Temmuz 2015 ile 2016 tarihleri arasında bu OHAL ile zirve yaparak 9 bin 500 PKK’lı öldürülmüş..Tutuklanan HDP’li sayısı 10 bin 500’ü geçmiş,843’ü güvenlik görevlisi olmak üzere 335 sivil, bin 178 kişi de PKK’nın saldırıları sonucu hayatını kaybetmiş.

Birde Kürt il ve ilçelerinde yapılan Suriye görüntülerini aratmayan savaş sonucu 150 insanın öldüğü 300 bin insanın da yerlerinden yurtlarından göç ettikleri ve binlerce insan kendi vatanında  hala çadırlarda mülteci durumunda yaşıyor.

-OHAL ilanından sonra dünyada cezaevlerinde en fazla gazeteci tutuklu bulunduran ülke konumundayız, böyle de bir birinciliğimiz var.

OHAL kalkacaksa Ekonominin kan kaybından dolayı kalkacak; çünkü OHAL’den sonra doların ateşi düşürülemiyor,TL dolar karşısında yüzde 20 değer kaybetmiş..Turizm geliri ise 20 milyar dolardan 12 milyar dolara düşmüş,yabancı sermayenin kaçışı ve piyasanın daralması ekonomideki kriz sinyalleri alarm veriyor..Yoksa Erdoğan OHAL’i çok sevdiğini her ortamda anlatıyor, MHP genel başkanı Devlet Bahçeli’de  OHAL’den yana.

2016’da  Gelir daha fazla bozuldu,işsizlik yüde 10’u geçti 450 bin kişi işten atılarak  işsizler ordusuna katıldı,iş cinayetleri tam hız devam ediyor.

2016 yılının önemli olaylarının içinde olanlardan biri de;darbeyi haberdar etmeyen MİT Müsteşarı Hakan Fidan  ile Darbeyi önleyemeyen Ordusunu komuta edemeyen Genelkurmay Başkanı orgeneral Hulisi Akar’ın görevlerinin başında tutulması ise; darbe kalkışması her türlü kaygıyı ve komplo teorilerini içinde taşıyor.

OHAL’den sonra AKP’ye muhalif olan toplumun her kesimi bir bedel öderken,darbenin siyasi ayağının ortaya çıkartılmaması manidar değil mi?

Böylesi bir yılı kan revan ve özgürlüklerin boğulduğu ve  yok sayıldığı bir yıl olarak geride bırakırken.. 2016 yılında yaşadığımız olumsuzlukların yeni yılda olmaması temennisiyle;tüm okurlarımın yeni yılını kutlar, yeni yılın barış ve demokrasinin  hakim olduğu kardeşlik duygularının öne çıktığı bir yıl olması dileğiyle.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums