Dış politikadaki değişikliğiniz iç politikanızla örtüşmezse yol alamazsınız

  • 6.02.2016 00:00

 Eğer Erdoğan ve ekibi dış politikada dostlarını çoğaltıp,düşmanlarını azaltan politikasını;ülke içerisine özgürlük ve barış olarak yansıtamaz, demokratikleşmeye yönelmez ise  dışarıda inandırıcılığı olmaz.

Dışarıda barışçıl politikaları seçeceksiniz içeride ise savaşı; böyle bir tezadı demokrasiden yana olan güçler kabullenmez.

Erdoğan ve Davutoğlu ekibi Stratejik derinlik diye adını da komşularıyla sıfır sorunsuz bir ülke yaratacağım politikasıyla yola çıktılar.Bu kulağa hoş gelen söz ilerleyen süreçte bize kan,göz yaşı,mülteci akını ve en kötüsü savaş olarak döndü.

Komşularla ilişkileri sorunsuz hale getirmek şöyle dursun selamımızı ne alan, ne de  selam veren komşu kaldı.

Dış dünyadan izole edilmenin  adını da ‘değerli yalnızlık’ koydular.

Burnumuzu bütün komşularımızın içişlerine soktuk.Sanki evimizin içi toz pembe bir İzlanda’yız.

(İzlanda deyince kısa hatırlatma yapalım küçük bir ada ülkesi, bu ülkenin nüfusu 320 bin ordusu yok, polis var ama polisinde silahı yok. Onun için İzlanda örneğini verdik.)

Hatta Suriye’nin içişleri bizim içişlerimizdir eski toprağımız gibi saçmalayarak,aklın almayacağı yeryüzünün kabul etmeyeceği sözler sarf ettik,kimse bizim gücümüz test etmeye kalmasın diye de naralar attık.

Uçağımızı Erbil havaalanına  inmesine Bağdat yönetimi izin vermedi,uçak  hava da kaldı ve Kayseri havaalanına indi.

Dışişleri bakanımız Bağdat’ta  tutuklanmaktan Barzani ve Talabani’nin   devreye girmesiyle bu skandal önlendi.

Esad’a altı ay ömür biçtik emevi camisinde çay içip namaz kılıp Türkiye’ye  dönecektik.Bunu söyleyen Başbakana  yol arkadaşı darbe yaptı siyasetten uzaklaştırdı, şimdi kendisi de  Esat kardeşiyle  anlaşmanın yollarını arıyor.

Suriye ile 920 kilo metre kara sınırımızın yanlış  politikalar sonucu ancak 80 kilometresine hakim olabiliyoruz,bunu da kaybetmek üzereyiz.

Irak ile 350 kilometre kara sınırımız var ama Irak ile hiçbir komşuluk ilişkimiz yok gibi bir durumda.İran ile ilişkimiz ise  limoni.

İsrail,Suriye,Mısır gibi Orta doğunun anahtar ülkeleriyle diplomasiyi kestik hamaset konuşmalar yaparak şov yaptık.Şimdi ‘U’ dönüşü yapıyoruz.

Rusya uçağının düşürülmesi ise  başlı başına bir püsküllü bela oldu ülkeye; Turizm, yaş sebze ve meyve ihracatımız durma noktasına geldi, 20 milyar dolar Turizm gelirimizi 12 milyar dolar kaybına dönüştü ve dibe vurdu bu sektörde iş yapanlar son yirmi yılın krizini yaşıyorlar.

Rusya’ya yalvarır duruma geldik neredeyse Erdoğan Putin’e öldürülen pilotun Sarayda gıyabi namazının  kılma sözünü verecek.

Bunlar yetmezmiş gibi deli dumrul  siyasetine soyunduk; içerideki sorunlarımızı  çözmedikçe  siyaseten tıkandık.. Havadan nem kaparcasına her beceriksizliğimizi üst akıl diye ABD’yi suçladık,komplo teorilerine inandık, bize samimi davranmıyorlar diye de AB üyelerine etmediğimiz hakaret ve iftira kalmadı.

Erdoğan çıktığı her televizyon programında AB üyesi ülkelerden isim vererek Almanya ve Fransa başta olmak üzere bu ülkelerin PKK’ya destek verdiğini, elinde bir kanıt olmamasına rağmen suçlamalarda bulundu ama zaman içerisinde  kendisinin PKK ile görüşmeleri bu iddialarını çürüttü..

Terör örgütü dediği PKK’ile tam dokuz yıl süren görüşmeleri  Oslo’da başlayıp  çözüm süreci ile devam edip  Dolmabahçe bildirisiyle sonlandırdı.

Erdoğan’ın Ortadoğu politikası ve dış politikadaki vizyonsuzluğu duvara toslamasıyla; içeride oylarını yükselttiği için,şiddeti artırarak din,ırk ve mezhep pazarını açıp, Kürt il ve ilçelerine başlattığı savaşla çıtasını daha da yukarı çekti.

Şimdi sil baştan yeni bir dış politikaya başladılar İsrail ile ikili anlaşma,Rusya’dan özür dilenen mektubun ardından; Mısır ve Suriye’ye uzanan iyi komşuluk ve dış politikada yeni bir yol haritası çıkartacaklarının işaretlerini veriyorlar.

 Esad’a altı ay ömür biçen Davutoğlu kendine yapılan parti içi bir darbeyle  siyasal ömrünü bitirirken..Erdoğan’ın  ben Mısır’da darbeyle iş başına gelen General Sisi ile aynı masada yemek yemem diyerek, BMÖ düzenlediği yemeği boykot etmesinden sonra ne yüzle Mısır ile bir araya gelecek çok merak ediyoruz.

Kendini içte ve dışarıda alev çemberinin içine çeken iç barışımızı tehdit eden Kürt sorununa Erdoğan nasıl çözüm getirecek,devirdiği çözüm masasına nasıl dönecek?

Kürt sorunu yok Kürt kardeşlerimin sorunu var deyip 500 bin Kürtün yaşadığı,on bin orduyla operasyon yapıp tankla topla  evlerini başına yıkan,katliam yapan,Kürtleri zorunlu göçe zorlayan  bir savaş halini nasıl bir barış ortamına dönüştürecek?

Dış politikadaki makas değişikliği ile savaştan barışa dönerken içeride sürdürdüğünüz şiddet politikası nasıl örtüşür?

Ya içerideki başkanlık modeli diye sunduğunuz,otoriterleşmeyi aşan  hatta İslami bir faşizme doğru çıkarttığınız yasaları ne yapacaksınız?Basın özgürlüğünü yok sayan,kendine muhalif olan her kesimi yaftalamanız dış dünyaya ne kadar inandırıcı gelir.

Dış politikada yola çıkarttığınız  tren;ara istasyonlarda durmadan   son iki durağı Şam ve Kahire’ye yol alması için; Ankara’nın  demokratikleşmeyi önüne koymadan dışarıda hiçbir istasyonda sıcak karşılanmayacak,hatta yol alamayacak  saatlerce uğradığı istasyonlarda bekletilecek ve sürekli rötar yapacak bu tren.

Erdoğan’ın inandırıcı olması için özür sıralamasını bir sıraya koymalı; başta da IŞİD ile iş tuttuğu konusunda çok ciddi iddialar var içeride ve dışarıda.. Hatta Erdoğan’ın IŞİD ile bir dönem  balayı yaşadığının belgelerini ortaya koyuyorlar..

 IŞİD’in İstanbul Hava Limanına yaptığı bombalı saldırı soncu 44 kişinin ölümü üzerine, TBMM’de üç muhalefet partisinin Hava Limanındaki terör olayının  araştırılması konusunda ortak  komisyon kurulması önerisini, AKP’liler Erdoğan’ın talimatıyla reddetmeleri IŞİD için söylenen iddiaları da doğrular nitelikte.

Dış politikada yeni bir diyalog ve barışçı bir yolu seçmek çok önemli ..

Daha önemlisi ise iç barışı sağlayacak kalıcı olması, çatışmaların sonlandırılması için;çoğulcu,katılımcı ve çağdaş bir demokrasiyi hayata geçirmeden hiç bir alanda, bu, dış politika için de geçerli,yol alamazsınız.

Dış politikada barışçı politikalarınızdaki değişikliğiniz iç politikanızla örtüşmeli, yoksa inandırıcı olamazsınız.

Not:Tüm okurlarımın Ramazan Bayramını  kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim sevgilerimle.MT.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums